Auton ostaja ei maksanut kauppasummaa kokonaan, myyjä purki kaupan ja haki auton pois – Oikeus: myyjä ei syyllistynyt omankädenoikeuteen

Autokaupasta syntyi sekava vyyhti, jota on käsitelty oikeudessa jo monta kertaa. Myyjän on palautettava ostajalle käsiraha ja vaihtoauton arvo.

Mika Strandén

Etelä-Karjalan käräjäoikeus vapautti auton myyjän omankädenoikeus-syytteestä, sillä kauppa oli purettu. Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus vapautti auton myyjän omankädenoikeus-syytteestä, sillä kauppa oli purettu. Kuvituskuva.

Velan vuoksi henkilöauton pois hinauttanut mies on vapautettu omankädenoikeus-syytteestä Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Kyse oli vuonna 2017 tehdystä henkilöautokaupasta, jossa ostaja ei maksanut koko kauppasummaa myyjälle. Kaupasta syntynyttä riitaa käsiteltiin Itä-Suomen hovioikeudessa, joka antoi päätöksensä tammikuussa 2019.

Tuomio ei kuitenkaan lopettanut sekavaa vyyhtiä. Myyjä vaati ostajalta maksamatta jäänyttä kauppasummaa, noin 1 500:aa euroa hovioikeuden päätöksen jälkeen. Ostaja ei kuitenkaan maksanut, joten myyjä purki kaupan.

Ostaja ilmoitti viime vuoden tammikuussa, että hän ei halua maksaa jäljellä olevaa kauppahintaa, vaan pitää kaupan purkua parempana ratkaisuna.

Myyjä hinautti auton pois ostajan luota Imatralta viime vuoden elokuussa. Ostajan mukaan myyjä ei kuitenkaan suostunut palauttamaan hänelle hänen maksamaansa kauppahintaa eikä maksamaan vahingonkorvauksia. Myyjän mielestä hänen oikeuksiaan auton laillisena haltijana oli loukattu, kun auto vietiin pois.

Kaupan purku olennaista

Käräjäoikeuden mukaan asiassa on olennaista, että myyjä on purkanut kaupan. Tämän vuoksi hän ei ole syyllistynyt rikokseen auton pois hakiessaan.

Myyjän on kuitenkin kaupan purkamisen vuoksi palautettava ostajalle autosta maksettu 400 euron käsiraha sekä vaihtoautona luovutetun auton arvo 300 euroa korkoineen.

Lisäksi myyjän maksettava ostajan oikeudenkäyntikuluista 300 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset