Aito palveluasenne poikii taksiyrittäjälle lisäkeikkaa — palkittu yrittäjä hoitaa asiakkaan perille asti

Vuoden yrittäjäpalkinnon saanut Maritta Vainio arvioi taksiliikenteen vapautumisen vaikutuksia vähäisiksi maaseudulla. Hän ei odota taksien ryntäävän Jaalaan keikoille.

Katja Juurikko

Maritta ja Juha Vainio palkittiin lauantai-iltana Jaalan vuoden yrittäjäpalkinnolla. He arvostavat saamaansa palkintoa, josta kuvan Sesi-koira ei ymmärrä mitään.
Maritta ja Juha Vainio palkittiin lauantai-iltana Jaalan vuoden yrittäjäpalkinnolla. He arvostavat saamaansa palkintoa, josta kuvan Sesi-koira ei ymmärrä mitään.

Kipinän yrittämiseen voi saada monin tavoin. Jaalalainen Maritta Vainio tai tarkkaan ottaen hänen miehensä Juha Vainio sai sellaisen Jaalan yrittäjien matkalla Tampereella vuonna 2002.

— Taksiyrittäjä Juha Liukkonen puhui siellä, että hän on lopettamassa. Hän kysyi, että olisiko meillä kiinnostusta ja miten olisi, Vainiot muistelevat.

Maritta Vainio oli tuolloin toiminut 17 vuotta tarjoilijana ja Juha Vainio ajoi Valion maitoautoa. Luvat olivat silloin kortilla.

— Vähän aikaa sitä piti silti pohtia ja nukkua yön yli, Maritta Vainio sanoo ja heläyttää naurun päälle.

Lauantai-iltana Vainiot ottivat vastaan Jaalan vuoden yrittäjäpalkinnon Vanhassa Kelossa.

Epäsäännöllisessä taksiyrittäjyydessä ja ravintolatyössä tarvitaan samanlaista luonnetta.

— Tykkäsin asiakaspalvelusta ja ajamisesta, Maritta Vainio sanoo.
Ajojen ja arkiaskareiden junailemiseen tottuu nopeasti.

— Välillä on paitojakin silitelty yöllä kotona päivystettäessä.

Taksiliikenne on kovassa muutoksessa sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. Pari vuotta sitten kaikki Jaalan taksit siirtyivät yhteisen Kymenlaakson ajovälityksen alle.

— Sitä ennen ajoja sai järjestellä ja sopia asiakkaan kanssa joustavasti itse. Vanha käytäntö oli meille parempi, pariskunta toteaa.

Työnjako meni uusiksi sairastumisen myötä

Ensi vuoden heinäkuussa tapahtuvaan taksiliikenteen vapauttamiseen yrittäjät suhtautuvat levollisesti. Vapautuminen, kuten taksikiintiön poistuminen, voi luoda mahdollisuuksiakin.

— Yhdellä luvalla voi olla useampi auto. Emme usko, että tänne maalle tulee nykyistä enempää takseja. Mekin voimme sen jälkeen mennä vaikka Kouvolan keskustaan ajamaan keikkaa, Vainiot sanovat.

Vainioiden työnjako meni muutama vuosi sitten uusiksi, kun rouvan piti vähentää ajamista reuman takia. Tämän takia aviomies siirtyi täyspäiväiseksi taksinkuljettajaksi.

Asiakaspalvelu on Vainioilla verissä. Asiakkaalle tarjotaan muutakin kuin pelkkä kyyti perille heidän haluamaansa määränpäähän.

— Saatoin käydä asiakkaan kanssa mukana vaateostoksillakin, Maritta Vainio sanoo.

Kauppareissujen ohella erityisesti monelle iäkkäämmälle asiakkaalle on suuri apu siitä, että heitä autetaan Kymenlaakson keskussairaalassa perille saakka.

— Asiakas huokaisee helpotuksesta, kun häntä auttaa sähköisessä ilmoittautumisessa ja saattaa osastolle saakka, Juha Vainio sanoo.

Yrittäjäjärjestö palkitsee vakaan, sopeutuvan ja aktiivisen yrittäjän

Jaalan yrittäjät perustelevat Taksi Vainion valintaa vuoden yrittäjäksi vuosien työllä hankitulla hyvällä maineella.

— Yrityksellä on vakaa asema taksipalveluiden tuottajana Jaalassa. Yrittäjät ovat myös aktiivisia toimijoita yrittäjäjärjestössä.

Lisäperusteena on perheyrityksen sopeutuminen.

— Todellinen perheyritys, jota vaikeudetkaan eivät ole lannistaneet vaan toiminta on jatkunut koko perheen tuella.

Palkinnon osuminen kohdalle tuntuu hyvältä yrittäjistä itsestään.

— Kyllä se lämmittää mieltä, että pienyrittäjää muistetaan. Tekemämme työ ei ole mennyt hukkaan. Suurkiitos kuuluu asiakkaille, pariskunta summaa.

Juttua päivitetty kello 21.02. Tarkennettu tietoa taksiliikenteen vapautumisesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet