Kouvolan lumenkaatopaikalle on kertynyt lunta puolen jäähallin verran — Lumenajo kiihtyy, kun lumisade taukoaa

Lumisateen ennustetaan vaihtuvan vedeksi ja rännäksi viikonloppuna.

Lumikki Haaja

Kouvolan lumenkaatopaikalle on ajettu yli 3000 kuormallista lunta.
Kouvolan lumenkaatopaikalle on ajettu yli 3000 kuormallista lunta.

Tanttarissa sijaitsevalle Kouvolan lumenkaatopaikalle on kuukaudessa tuotu enemmän lunta kuin koko viime talvena yhteensä. Viime viikon lopulla tehdyn mittauksen mukaan lunta on kertynyt noin 55 000 kuutiometriä. Viime vuoden kokonaismäärä oli hieman yli 40 000 kuutiota.

Lumimäärällä täyttäisi yli puolet Kouvolan jäähallista, jonka tilavuus on vähän alle 100 000 kuutiometriä.

— En muista omalta uraltani vastaavaa ajankohtaa, jolloin olisi tullut näin paljon lunta näin lyhyessä ajassa, kaupungin kunnossapitopäällikkö Jukka Perttula sanoo.

Lumenkaatopaikalle on ajettu lunta noin 3 200 autokuormallista. Perttulan mukaan sinne mahtuu vielä ainakin saman verran, joten tila ei ole heti loppumassa.

Ilmatieteen laitos ennustaa lumisateen vaihtuvan Kouvolassa vedeksi ja rännäksi viikonlopun koittaessa. Lumisateen aikana teiden auraus on etusijalla, mutta kun lumentulo taukoaa, kuorma-autoralli Tanttariin kiihtyy.

Lumikasa sulaa vasta kesällä

Omakotitalojen omistajat ovat saattaneet viime viikkoina tuskailla tonteilleen kertyvän lumen kanssa. Perttula toteaa, että kaupungin lumenkaatopaikka on periaatteessa kaikkien käytettävissä.

— Sitä voi kuitenkin jokainen tykönään miettiä, kannattaako sinne lähteä lunta ajattamaan. Se on myös kustannuskysymys. Keväällä lumi kuitenkin sulaa pois. Luulen, että ainakin vielä tässä vaiheessa ihmiset saavat lumensa mahtumaan omakotitonteille.

Lumenkaatopaikalle kertyvä valtava lumimassa ei sula hetkessä.

— Ollaan varmasti hyvin pitkällä kesässä, ennen kuin sieltä ovat kaikki lumet sulaneet. Veikkaan, että juhannuksena lunta on vielä, Perttula sanoo.

Tanttarin lumenkaatopaikasta on tarkoitus luopua kuluvan talven jälkeen. Uudeksi paikaksi on valittu Kasarminmäellä Hinkismäen ulkoilureitin keskellä oleva 2,5 hehtaarin alue, johon mahtuu noin 120 000 kuutiota lunta. Alueen asukkaat ovat vastustaneet hanketta peläten ympäristöhaittoja ja talojensa arvon alenemista.

Lumi kuormittaa vesikattoja

Kouvolan rakennusvalvonta kehottaa rakennusten omistajia tarkkailemaan vesikattojensa lumikuormia ja tarvittaessa poistamaan lunta katoilta.

Helmikuun alun lumisateet ovat kuormittaneet vesikattoja, ja kuormitus voi vielä kasvaa seuraavan kuukauden aikana. Kattoja romahtaa usein kevättalvella.

Riskialttiita ovat laajarunkoiset rakennukset, joissa on pitkiä jännevälejä. Tällaisia —ovat erityisesti tasakattoiset rakennukset, kuten pressuhallit, kevytkatokset, kasvitarhat, varastohallit, ratsastusmaneesit sekä tehdas- ja teollisuushallit. Myös tasakattoisten omakotitalojen omistajien on syytä tarkkailla kattojaan.

Luetuimmat