Koronavirusta käsittelevä kansalaiskirje ei ole päätynyt jokaiseen postiluukkuun – Jakeluyhtiö ei pyynnöistä huolimatta ole saanut avaimia kaikkialle

Joissain tapauksissa kirjeitä on jätetty taloyhtiön yhteiseen mainospostilaatikkoon.

Satumiia Masalin

Koteihin osoitteettomana jakeluna lähetetty kirje sisältää saatekirjeen ja kolme eri ohjetta.
Koteihin osoitteettomana jakeluna lähetetty kirje sisältää saatekirjeen ja kolme eri ohjetta.

Kaikki eivät ole saaneet koronavirustietoa tarjoavaa kansalaiskirjettä suoraan omaan kotiinsa niin kuin on ollut tarkoitus.

Kouvolan keskustan tuntumassa sijaitsevan kerrostalon asukas kertoo, ettei kirjeitä ollut jaettu postiluukuista suoraan koteihin, vaan ne oli jätetty ulko-ovien ulkopuolella oleviin, mainospostille tarkoitettuihin laatikoihin.

Asukkaan rapussa laatikko oli ollut niin täynnä vanhoja mainoksia, että sen kansi oli auki, joten koronakirjeet olivat jääneet sään armoille. Kun kirjeet huomattiin, kaksi asukasta jakoi ne asuntoihin.

Paikallisesta mainosjakelusta vastaavan Jakelusuoran Kymenlaakson jakelupäällikkö Soila Nurmikumpu kertoo, ettei yhtiöllä ole avaimia kaikkiin taloihin.

– Olemme yrittäneet hankkia jakelua varten kaikki mahdolliset avaimet, mutta emme ole täysin onnistuneet siinä. Muutamat saamamme avaimet eivät ole käyneet oveen.

Jakelusuoran emoyhtiö Suomen Suoramainonta on laatinut asiasta kirjeen, jota on lähetetty isännöintitoimistojen johtajille ja pyydetty jakamaan edelleen isännöitsijöille. Lisäksi avaimia on tavoiteltu puhelimitse.

Nurmikumpu tietää tapauksia, joissa taloyhtiön hallitus on kieltänyt avaimen antamisen, mutta isännöitsijä on hoitanut jakelun itse. Lisäksi joihinkin taloihin on saatu isännöitsijältä avain lainaksi jakelua varten.

Niissä taloissa, joihin Jakelusuoralla ei ole avainta, jätetään normaalisti tietty määrä mainoksia ulkopuolella olevaan laatikkoon.

– Koronakirjettä varten olemme katsoneet asuntorekisteristä, montako asuntoa talossa on, ja jättäneet vastaavan määrän kirjeitä laatikkoon, Nurmikumpu sanoo.

Suomen Suoramainonnan liiketoimintajohtajan Mika Kauppisen mukaan vastaavia ongelmia on ollut myös muualla Suomessa.

– Näitä pyritään toki paikkaamaan tekemällä kohteissa uusia kierroksia ja yrittämällä päästä sisään isännöitsijän avulla. Kokonaismäärään suhteutettuna ongelmallisia kohteita on ollut hyvin vähän.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatima kansalaiskirje sisältää ohjeita tartuntariskin vähentämiseen ja kotona sairastamiseen sekä toimintaohjeet yli 70-vuotiaille. Kirjeen jakelu aloitettiin huhtikuun 3. päivänä, ja sen oli tarkoitus olla jokaisessa kodissa viimeistään 9.4.

Kirjeen voi lukea useilla kielillä täältä.

Luetuimmat