Utin lentokentän ympäristölupa tiukentaa määräyksiä laskuvarjohyppäämisen suhteen

Katja Juurikko

Puolustusvoimien yölennot ovat lisääntyneet kun NH90-helikoptereita on saatu Uttiin.
Puolustusvoimien yölennot ovat lisääntyneet kun NH90-helikoptereita on saatu Uttiin.

Utin lentokentän ympäristölupa on päivitetty. Uusi lupa vaikuttaa etenkin siviililaskuvarjohyppytoimintaan, jolle on luvassa määritelty entistä tiukemmat rajat.

Taustalla ovat Haukkajärven asukkaiden ja mökkiläisten kokemat melusta aiheutuneet viihtyvyys- ja terveyshaitat.

Merkittävin muutos koskee laskuvarjohyppytoimintaa. Aiemmassa, vuonna 2005 valmistuneessa luvassa, määritettiin laskuvarjolennoille aikarajat muttei määrää. Nyt aikarajoja on tiukennettu ja lentojen määrää rajoitettu.

Uuden luvan mukaan siviililaskuvarjohyppylentoja saa tehdä kesäkaudella kello 11—17, kun aiemmin se on ollut sallittua kello 8—20. Rajoitus on voimassa 15.6.—15.8.

Rajoituksia myös puolustusvoimien yölentoihin

Puolustusvoimien osalta ympäristölupa rajoittaa öisin lentämistä. Koulutusohjelman mukainen ennalta suunniteltu pimeälentokoulutus pitää jatkossa järjestää niin, että lentoja ei ole iltakymmenen ja aamuseitsemän välillä.

Lupa ei kuitenkaan rajoita esimerkiksi sotaharjoituksia tai muuta epäsäännöllistä toimintaa.

Utin lentokentän liikenteestä noin 60 prosenttia on sotilasilmailua.

Omassa vastineessaan puolustusvoimat ilmoitti, että Utissa on ollut kello 22:n jälkeen koulutustoimintaa enimmillään 50 päivänä vuodessa, ja vuonna 2015 tuossa aikavälissä oli operaatioita yhteensä 398. Yölentojen määrä on kasvanut vuosittain sitä mukaa kun NH90-helikoptereita on saatu Uttiin lisää.

— Myös tiedottamispykälää on muutettu, mutta puolustusvoimat onkin jo tiedottanut sotaharjoituksista, pimeälentokoulutuksista ja muista toiminnoistaan, kertoo ympäristöylitarkastaja Anne Puska lupia hallinnoivasta Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Päivitetty lupa

Utin lentokentän uudessa ympäristöluvassa määritellään entistä tiukemmat rajat siviililaskuvarjohypyille.

Meluntorjunnan lisäksi ympäristölupa tarkentaa muun muassa pohjavedensuojelua koskevia ympäristömääräyksiä. Mukana on vuonna 2015 laadittu Utin pohjavesialueen suojelusuunnitelma.

Muutenkin lupamääräykset on muutettu vastaamaan tämän hetken lainsäädäntöä.

Mukana on myös sellaisia lupamääräyksiä, jotka siellä ovat olleet aikaisemminkin, kertoo ympäristöylitarkastaja Anne Puska.

Tapani Olkku

Tapani Olkku

Luetuimmat