Kouvolalaisten koulujen joulujuhlia joudutaan järjestämään ulkona kirkkokiellon vuoksi — Korvaavia tiloja ei ole ryhdytty etsimään lyhyellä varoitusajalla

Kaikille tarkoitettua joulujuhlaa ei saa järjestää kirkossa. Joulukirkkoon voi silti mennä, kunhan tarjolla on korvaavaa ohjelmaa niille, jotka eivät osallistu.

Jussi Lopperi

Joulujuhlia on Kouvolassa vietetty kirkoissa lähinnä siksi, ettei kaikilla kouluilla ole sopivia tiloja juhlien järjestämiseen. Arkistokuva.
Joulujuhlia on Kouvolassa vietetty kirkoissa lähinnä siksi, ettei kaikilla kouluilla ole sopivia tiloja juhlien järjestämiseen. Arkistokuva.

Noin viisi kouvolalaista koulua on joutunut muuttamaan joulujuhlasuunnitelmiaan. Syynä on apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen marraskuun alkupuolella tekemä ratkaisu, jonka mukaan kaikille yhteisen koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on laitonta.

Pölösen ratkaisu otti kantaa Uskonnottomat Suomessa -yhdistyksen tekemään kanteluun Kuusankoskella toimivan Naukion yhtenäiskoulun joulujuhlasta. Asiasta nousi valtakunnallinen kohu.

Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi sanoo, että kouluille on lähetetty ohje, jonka mukaan lukukauden päättöjuhlaa ei Kouvolassa järjestetä kirkossa.

— Muistutan kuitenkin Opetushallituksen ohjeesta: joulukirkossa voi edelleen käydä, kunhan tarjolla on samaan aikaan vaihtoehtoista ohjelmaa niille, jotka eivät osallistu uskonnolliseen tilaisuuteen.

Ohjeistus koskee peruskoulujen lisäksi päiväkoteja, lukioita ja ammattiopistoja. Koulujen syyslukukausi päättyy Kouvolassa lauantaina 21. joulukuuta.

Kirkonkylän koulu Valkealassa on yksi niistä kouluista, joiden on pitänyt suunnitella joulujuhlansa uusiksi. Koulu toimii tällä hetkellä konteista kootuissa väistötiloissa. Koska erillistä juhlatilaa ei ole, joulujuhla pidettiin viime vuonna Valkealan kirkossa.

— Vietämme juhlan koululla jouluisissa tunnelmissa. Meillä on vanhempainyhdistyksen järjestämä glögitarjoilu pihalla ja kuuntelemme joululauluja. Sitten jaetaan todistukset niiden vuosiluokkien oppilaille, joille ne kuuluvat, luokissa annetaan joulupussit ja lähdetään joulun viettoon. Vanhemmat ovat tervetulleita mukaan, vs. rehtori Niina Paavilainen kertoo.

Hän toivoo jouluksi talvisia maisemia parantamaan pihajuhlan tunnelmaa. Pihalle tuodaan myös joululyhtyjä ja koristeita.

Kirkossa pistäydytään edellisenä päivänä laulamassa perinteisiä joululauluja Kauneimmat joululaulut -tapahtumien tyyliin.

Naukion yhtenäiskoulussa juhlien valmistelu on vielä kesken. Rehtori Kai Mikkosen mukaan tiedossa on joululaulajaiset joko sisätiloissa tai pihalla. Myös Naukiossa joulujuhla on aiemmin järjestetty kirkossa tilaongelmien vuoksi.

— Meillä ei ole voimistelusalia. Yhteistiloina ovat ruokasali ja auditorio, mutta niissä saa olla vain 400 istumapaikkaa. Oppilaita ja opettajia on yhteensä enemmän.

Mikäli juhlassa on mukana kuoro, joka seisoo, koulun väki mahtuu sisätiloihin. Muussa tapauksessa juhla viedään ulos.

Mikkonen toteaa, että vaihtoehtoisia tiloja voisi olla saatavilla, esimerkiksi Kuusankoskitalossa, mutta niiden käyttö maksaisi.

— Jos maksullisiin tiloihin mentäisiin, sinne pitäisi suunnitella ja harjoitella ohjelmanumerot, eikä sitä ehdi tällä aikataululla tehdä.