Jousimetsästys Keltin altailla herättää närää — virkistyskäyttöön kehitettävän lintuparatiisin muut kävijät hämillään

Moises Garibay

Kaupunki kehittää Keltin altaiksi kutsuttujen entisten savenottokuoppien alueen virkistys- ja luontokohdekäyttöä. Jousimetsästys alueella ihmetyttää joitakin alueen käyttäjiä.
Kaupunki kehittää Keltin altaiksi kutsuttujen entisten savenottokuoppien alueen virkistys- ja luontokohdekäyttöä. Jousimetsästys alueella ihmetyttää joitakin alueen käyttäjiä.

Juha Rika

Kouvolalainen lintukuvauksen harrastaja Heikki Jokiniemi sanoo hämmästyneensä suuresti ollessaan kuvaamassa lintuja Keltin altaiksi kutsulla alueella Kuusankosken Keltissä.

Sunnuntaina 20. elokuuta tasan kello kaksitoista käynnistyi vesilinnun metsästys.

Kaupunki suunnittelee altaille virkistyskäyttöön ja lintujen tarkkailuun sopivaa luontokeidasta. Ei siihen kuulu metsästys. Minun mielestäni jousimetsästys Keltin altailla ei ole mitenkään ristiriidassa alueen muun käytön kanssa.

— Paikalle tuli useampi autokunta jousimetsästäjiä, jotka aloittivat sorsajahdin, Jokiniemi kertoo.

Hänen mielestään metsästyksen salliminen Keltin altailla on ristiriidassa Kouvolan kaupungin aluetta koskevien kehityssuunnitelmien kanssa.

Kaupunki on kartoittanut Lecan entisiin savenottokuoppiin muodostuneita lampia ympäröivän alueen soveltuvuutta monipuoliseen luontokohde- ja virkistyskäyttöön.

— Minusta metsästys tällä alueella on täysin järjetöntä. Se sotii täysin sitä ajatusta vastaan, että kaupunki suunnittelee altaille virkistyskäyttöön ja lintujen tarkkailuun sopivaa luontokeidasta. Ei siihen kuulu metsästys.

Jokiniemi korostaa, ettei hänellä periaatteessa ole mitään metsästystä vastaan. Hänen mielestään sen kuitenkin tulisi tapahtua alueilla, joille se paremmin soveltuu.

Metsästysoikeus vuokrattu vuoteen 2022

Kouvolan kaupungingeodeetti Sami Suoknuuti ei puolestaan näe asiassa mitään ristiriitaa.

— Jousimetsästykseen keskittyvän Utin Nuolihaukat ry:n jäsenet ovat vuokranneet kaupungilta alueen metsästysoikeuden jo pitkän aikaa. Itse asiassa vuokrasopimus uusittiin tänä keväänä.

Suoknuuti sanoo, että kaupunki tekee maa-alueitaan koskevat metsästysoikeuden vuokrasopimukset viideksi vuodeksi kerrallaan, joten tilanne Keltin alueilla jatkuu ainakin vuoteen 2022.

Hänen mukaansa metsästysoikeus suurimmassa osassa kaupungin omistamia metsiä on vuokrattu jollekin seuralle tai yhdistykselle.

— Käytännössä kaikista kaava-alueen ulkopuolisista kaupungin metsistä on metsästysoikeuden vuokrasopimus.

Suoknuuti: "Pienpetopyynti auttaa lintuja"

Suoknuuti muistuttaa metsästäjien alueella tekemän riistanhoitotyön, eli pienpetojen pyynnin, suotuisista vaikutuksista alueen linnustolle.

— Itse asiassa yleisin saaliseläin Keltin altailla on pienpeto, siis supikoira tai kettu. Niiden pyytäminen auttaa lintujen pesinnän onnistumisessa ja turvaa poikueiden kasvua.

Suoknuuti korostaa, että Utin Nuolihaukkojen alueella harjoittama metsästys on jousimetsästystä. Ruutiaseen käyttö alueella on sallittu vain loukkuun menneen pienpedon lopettamiseksi, kuten metsästyslakikin vaatii.

— Metsästäjät ovat tietenkin itse vastuussa siitä, ettei metsästyksestä aiheudu vaaraa tai haittaa muille.

Maisema-arkkitehtiopiskelija Beata Willman tekee parhaillaan diplomityötä Aalto-yliopistoon Keltin altaiden alueen kehittämisestä.

— Tarkoitus on ohjata niin sanottua massaliikkumista suositulla alueella muutamille poluille ja valituille lintujenkatselupaikoille. Lisäksi alueen luonnon monimuotoisuutta on tarkoitus kehittää esimerkiksi niittyjä tekemällä, kaupungingeodeetti Suoknuuti sanoo.

Jousimetsästäjät huomaamattomia

Jousimetsästysseura Utin Nuolihaukat ry:n puheenjohtaja Jukka Koskisen mukaan metsästys Keltin altailla on sujunut jo vuosikaudet hyvässä yhteisymmärryksessä alueen muiden käyttäjien kanssa.

— Meillä on ollut oikeus jousimetsästykseen alueella jo kuusi vuotta, ja keväällä vuokrasopimus uusittiin viideksi vuodeksi. Kaikki on sujunut hyvin, eikä meillä ole ollut ongelmia kenenkään kanssa.

Koskisen mielestä, että jousimetsästys soveltuu Keltin altaiden kaltaiselle alueelle oikein hyvin.

— Jousella metsästäminen on äänetöntä, eivätkä alueen muut käyttäjät juurikaan edes huomaa meitä muuten, kuin siirtyessämme passipaikalle kaislikkoon ja sieltä pois.

Koskinen lisää, että koska jousimetsästyksessä ampumamatkat pidetään lyhyinä ja kimmokevaara on pieni, on metsästyksen turvallisuusseikoista helppo huolehtia.

— Minun mielestäni jousimetsästys Keltin altailla ei ole mitenkään ristiriidassa alueen muun käytön kanssa. Sinne sopivat niin ulkoilijat ja lintubongarit kuin metsästäjätkin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.