Yrittäjät saavat nyt räätälöityjä koronaohjeita Inkeroisista – Santtu Vekkeli sai bisnesidean Aasiasta ja haluaa levittää sitä nyt Suomeen

Inkeroisissa asuva Santtu Vekkeli tarjoaa yrittäjille koronatodistuksia ja suojautumiskonsultointia. Valmisteilla on myös palvelu, jossa arvioidaan kokonaisten toimialojen selviytymisennusteita pandemioiden varalle.

Jussi Lopperi

Santtu Vekkeli uskoo, että asiakkaat valitsevat jatkossa sen yrityksen, joka on varautunut parhaiten viruksia vastaan.
Santtu Vekkeli uskoo, että asiakkaat valitsevat jatkossa sen yrityksen, joka on varautunut parhaiten viruksia vastaan.

Hyönteisruokayrityksestään tunnetuksi tullut inkeroislainen Santtu Vekkeli on perustanut uuden yrityksen. Sanvek oy ltd konsultoi yrityksiä siitä, miten nämä voivat suojata liiketoimintaansa vaarallisilta mikrobeilta.

Yritys voi tilata arvioinnin siitä, ovatko sen turvautumistoimet riittävät. Kehitteillä on myös sertifikaatti, jolla yritys voi avoimesti ilmoittaa asiakkailleen ja sidosryhmilleen, miten korona on toiminnassa huomioitu.

– Siinä osoitetaan tehdyt turvallisuustoimet, mihin toimet perustuvat ja miten niitä päivitetään, Vekkeli kertoo.

Sanvek on mukana myös verkostossa, joka valmistelee pisteytysjärjestelmää siitä, miten herkkiä eri toimialat ja liiketoimintamallit ovat pandemialle.

– Yrityssijoittajat ovat kiinnostuneet tästä, Vekkeli kertoo.

Mallia Aasiasta

Vekkeli sai kimmokkeen yritykseensä Aasiasta, jossa hän on työskennellyt mikrobiologina useampaan otteeseen. Aasiassa on paljon liiketoimintaa, jonka avulla yritykset todistavat turvallisuutensa pandemian varalle.

Vekkeli havahtui bisnesideaansa, kun yhä useampi yritys otti yhteyttä ja kyseli itselleen räätälöityjä keinoja tehdä turvallista liiketoimintaa aikana, jolloin kuluttaja eivät uskalla koronaviruksen pelossa käyttää palveluja tai tuotteita.

– Aasiassa tätä tehtiin jo joulukuussa. Siellä on useita keskenään kilpailevia sertifikaatteja.

Pandemia näkyy Aasiassa jo rakennusalallakin, kun toimistoja ja liiketiloja muutetaan sellaisiksi, että pandemian leviämisriskit minimoituvat mahdollisimman pieniksi.

Vekkeli uskoo, että pandemialta suojautumisen mallit Aasiasta leviävät pikku hiljaa Eurooppaan. Toistaiseksi Sanvek on ainoa suomalaisyritys, joka tarjoaa yrityskohtaisesti suunniteltuja asiantuntijapalveluja koronavirukselta suojautumiseen.

Mikrobiologian osaajia on vähän

Vekkelin mukaan mikrobiologian osaajista on Suomessa pulaa niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Tämän vuoksi hän uskoo, että yrityksen liikevaihto voi nousta nopeasti jopa miljoonaluokkaan.

Toistaiseksi Vekkeli on yrityksensä ainoa työntekijä, mutta hän on verkostoitunut muutaman toisen alan asiantuntijan kanssa. Vekkeli arvelee, että jos pandemia ei osoita selviä laantumisen merkkejä, Sanvek voi työllistää syksyyn mennessä kymmenkunta työntekijää.

Aasiassa tätä tehtiin jo joulukuussa. Siellä on useita keskenään kilpailevia sertifikaatteja. — Santtu Vekkeli

– Se, ettei bisnesmalli ole vielä levinnyt Suomeen, kertoo siitä, miten huonosti pandemia on Suomessa lähtenyt liikkeelle.

Vekkeli muistuttaa, että pandemiauhka ei korona myötä maailmasta lopu. Sellaisten leviämisen estämisessä tarvitaan viranomaistoimien lisäksi jatkossakin työtä niin yksityisten ihmisten kuin yritysten parissa.

– Uskon, etteivät ne lopu istumalla ja odottamalla.

Tietojen, ei tulkintojen mukaan

Vekkeli on tähän mennessä auttanut muun muassa ravintoloitsijoita ja kuntosaliyrittäjiä suunnittelemaan, miten koronariskit voidaan minimoida. Samanlaista apua hän uskoo pian antavansa muun muassa hotelleille, joukkoliikenteeseen ja taksiyrittäjille.

Vekkelin mukaan viranomaisohjeet pandemialta suojautumiseen ovat olleet ylimalkaisia. Tämän vuoksi tulkinta ja käytännön toimet ovat jääneet yrittäjien omalle vastuulle.

– Yritysten johtajat tulkitsevat viranomaisohjeita ja päättelevät itse, miten olisi hyvä toimia.

Koronapandemian Covid19-viruksen leviämistavoista on toistaiseksi vähän tietoa myös viranomaisilla. Sen vuoksi on järkevää tapauskohtaisesti pohtia turvakertoimia sen suhteen, miten yritys suojautuu viruksen levittämiseltä.

Esimerkiksi pääkaupungissa toimiva palvelualan yrittäjä varautuu tilanteeseen toisin kuin yrittäjä Kymenlaaksossa. Turvallisuustoimia pitää osata sopeuttaa paitsi paikan myös ajan suhteen. Välillä riittää vähempikin.

Sertifikaatti synnyttää luottamusta

Vekkelin mukaan Yhdysvalloista saadut ensitiedot kertovat, että asiakkaat eivät palanneet ravintoloihin, vaikka ne muutamassa osavaltiossa avattiin.

Kuluttajat eivät luota pelkästään viranomaisten ylimalkaisiin määräyksiin, vaan he kaipaavat luottamuksen palauttamiseksi yrittäjiltä suoraa ja avointa tietoa siitä, mitä nämä ovat tehneet koronavirukselta suojautumiseksi.

Vekkelin mukaan onkin todennäköistä, että pandemiasertifikaateista tulee aikaa myöten Euroopassa samanlainen kilpailutekijä kuin se on nyt Aasiassa.

– Siellä käytetään vain sellaisia palveluja, joihin luotetaan.

Santtu Vekkeli

Mikrobiologi, yrittäjä, asuu Inkeroisissa.

Rekisteröi yrityksen Sanvek oy ltd toukokuun alussa.

Yritys konsultoi Covid-19-pandemian vaikutuksia ja vähentää niitä.

Vuosi sitten hän suoritti loppuun mikrobiologin maisteriopinnot.

Työskennellyt mikrobiologina Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Singaporessa.

Suomessa hän työskentelee edelleen loviisalaisen Kuusisen Kala oy:n kehittämispäällikkönä.

Vekkelin Pohjolan Hyönteistalous oy meni konkurssiin loppuvuodesta 2018.

Luetuimmat