Kouvolan kaupungin työntekijät sijaistavat kesällä toisiaan — Sote-palvelujen lähtö vähensi työvoiman tarvetta selvästi

Kun koulut ja osa päiväkodeista sulkeutuvat kesäksi, työvoiman tarve muun muassa ruoka- ja siivouspalveluissa vähenee.

Katja Juurikko

Kouluissa tehdään kesäisin vain perussiivousta. Siivouspalvelujen henkilöstö siirtyy siivoamaan esimerkiksipalvelukeskuksia tai päiväkoteja. Arkistokuva.
Kouluissa tehdään kesäisin vain perussiivousta. Siivouspalvelujen henkilöstö siirtyy siivoamaan esimerkiksipalvelukeskuksia tai päiväkoteja. Arkistokuva.

Kouvolan kaupungin tarve palkata kesälomasijaisia on vähentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät pois kaupungin vastuulta.

— Ennen oli vaikeuksia saada kesäksi koulutettua hoitohenkilöstöä. Nyt minulle ei ole kantautunut tietoja, että kesäsijaisten löytämisessä olisi ollut ongelmia, Kouvolan henkilöstöjohtaja Päivi Karhu sanoo.

Joillakin kaupungin toimialoilla, kuten ruoka- ja siivouspalveluissa, käytetään kesätyöntekijöinä kuukaudeksi palkattuja nuoria. Varsinaisia koulutettuja kesäsijaisia on vähän.

Koulut menevät kesäksi kiinni ja osa päiväkodeista suljetaan, mikä vähentää työvoiman tarvetta.

— Kouluissa tehdään kesällä osittaista perussiivousta, mutta varsinaisesti henkilöstö siirtyy sieltä siivoamaan esimerkiksi vanhusten palvelukeskuksia tai päiväkoteja. Pyrimme pärjäämään omalla väellä niin pitkälle kuin mahdollista. Tietysti se vaatii henkilöstöltä uusien asioiden opettelua, mutta se tuo vähän vaihtelua normaaliin työrytmiin, puhtauspalvelupäällikkö Heli Lotti kertoo.

Työvoimaa saadaan myös koulunkäynninohjaajista. Osa heistä siirtyy kesäksi työskentelemään koululaisten kesäkerhoissa, päiväkodeissa tai vammaisten lasten loma-ajan hoidossa. Tänä vuonna noin kolmasosa Kouvolan vakituisesta koulunkäynninohjaajista on töissä kesällä. Loput ovat joko lomautettuina tai heidän työsuhteensa on keskeytetty.

Ympäristönsuojelun alalla työskentelevät sijaistavat toisiaan, mutta heidän apunaan on vuosien ajan ollut harjoittelijaksi palkattu opiskelija. Tänä vuonna harjoittelija jäi säästösyistä palkkaamatta.

— Harjoittelijoilla on yleensä teetetty projektitöitä, joita vakituinen henkilöstö ei ehdi tehdä. Heistä on ollut hyötyä. Pieniä säästöjähän nämä ovat, mutta ei ole ollut muuta, mistä karsia, ympäristösuunnittelija Kati Halonen sanoo.

Harvoihin poikkeuksiin kuuluu yhdyskuntatekniikka, joka palkkaa kesäksi kymmeniä kausityöntekijöitä työskentelemään puistoissa. Heitä on yleensä ollut 50, mutta tänä kesänä määrä on vähennetty 44:ään. Kunnossapitopäällikkö Jukka Perttulan mukaan työntekijöiden löytämisessä ei ole ollut vaikeuksia.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset