Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka esittää lokakuussa uusien yt-neuvotteluiden aloitusta — ”5,5 miljoonan euron säästöä on vaikea saada ilman lomautusta”

Kouvolan kaupunginhallitus ei hyväksynyt ensi vuoden talousarviokehykseen sisältyvää esitystä kunnallisveron korottamisesta 21,25 prosenttiin.

Katja Juurikko

Kouvolan kaupungin huono taloustilanne veti kaupunginjohtaja Marita Toikan ja kuntatalousanalyysiin perehtyneen Perlacon oy:n asiantuntijan Eero Laesterän vakaviksi valtuustoseminaarissa viime viikolla.
Kouvolan kaupungin huono taloustilanne veti kaupunginjohtaja Marita Toikan ja kuntatalousanalyysiin perehtyneen Perlacon oy:n asiantuntijan Eero Laesterän vakaviksi valtuustoseminaarissa viime viikolla.

Kouvolan kaupunginhallitus ei ollut vielä maanantai-iltana valmis päättämään vuoden 2020 talousarviokehyksen tarkistamisesta. Kipukohdaksi nousi kaupunginjohtaja Marita Toikan esitykseen sisällyttämä 0,5 prosenttiyksikön veronkorotus.

Hallitus jätti asian pöydälle valtuustoryhmien neuvotteluja varten.

Kaupunginhallituksen toisen varapuheenjohtajan Jenny Hasun (kesk.) mukaan talouden tasapainottamista ei voi aloittaa veronkorotuksesta.

— Linjasimme keskustan ryhmässä jo keväällä, että ennen kuin voimme alkaa keskustella veronkorotuksista, päätöksenteossa pitää olla useita muita toimia. Vielä ei ole päätöksiä mahdollisista yt-neuvotteluista, lomautuksista ja palveluverkoista.

34 miljoonan euron tappio tänä vuonna

Kouvolan talousjohto on laskenut, että ilman 0,5 prosenttiyksikön veronkorotusta talouden alijäämä kasvaa joka vuosi 2020—2022. Myöskään pelkkä kunnallisveron nosto 0,5:llä ei yksin katkaise alijäämäkierrettä.

Veronkorotus on yksi asia työkalupakissa. Tarvitsemme säätöjen ohella myös lisää tuloja. — Harri Helminen

Tällä hetkellä kaupunki ennustaa kuluvan vuoden tilikauden päätyvän 34 miljoonaa euroa tappiolle. Kaupungin taseeseen jää katettavaa alijäämää noin 20 miljoonaa euroa.

Kertynyt alijäämä on yksi kriisikunnan mittari. Jos Kouvola ei saa neljän vuoden kuluessa talouttaan tasapainoon, kaupunki voi joutua valtiovarainministeriön arviointimenettelyyn. Arviointiryhmä tekee ehdotuksen, miten kunnan asukkaiden palvelut saadaan turvattua.

— Toivon, että voin tuoda kehysesityksen kahden viikon päästä uudestaan hallituksen käsittelyyn, elleivät ryhmät erikseen pyydä lisäaikaa, Toikka sanoo.

Helminen toivoo nopeita neuvotteluja

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) pitää hyvänä, että valtuustoryhmät neuvottelevat etukäteen isoista linjauksista kuten veroista ja palveluverkoista.

— Tällä tavalla saadaan pohjaa valtuustokäsittelylle.

Helminen toivoo, että ryhmät aloittavat neuvottelut nopeasti.

— Veronkorotus on yksi asia työkalupakissa. Tarvitsemme säätöjen ohella myös lisää tuloja.

Hallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Ville Kauniston (kok.) mukaan kokoomus haluaa viedä palveluverkkoratkaisut maaliin.

— Sen jälkeen näemme, kuinka suuri on lisärahoituksen tarve.

5,5 miljoonan uudet henkilöstösäästöt ensi vuonna

Pöydälle jätettyyn talousarviokehykseen sisältyy 5,5 miljoonan euron säästöt henkilöstökuluista vuonna 2020. Marita Toikka sanoo, että hän tuo todennäköisesti 7. lokakuuta hallitukseen esityksen uusien yt-neuvottelujen aloittamisesta ensi vuoden alussa.

Taustalla on kaupunginhallituksen huhtikuinen päätös: kun kuluvan vuoden taloustilanne tarkentuu syksyllä, hallitus päättää vuonna 2020 mahdollisesti toteutettavia lomautuksia koskevien yt-neuvotteluiden aloituksesta.

— Säästöesitys voitaisiin käydä kaupungin yhteistyöryhmissä läpi lokakuun puolivälistä marraskuun alkupuolelle, Toikka sanoo.

Perattavaksi tulevat kaikki säästökeinot: eläköitymisten hyödyntäminen, määräaikaisten käyttö, vapaaehtoiset talkoovapaat ja lomautukset.

— Jos puhutaan 5,5 miljoonan euron säästöstä, todennäköisesti lomautus on yksi ainoista kertaluonteisista toimenpiteistä, jolla pystytään täyttämään noin iso säästötavoite.

Ennestään sovittu 6,5 miljoonan henkilöstösäästöt

Kesäkuussa loppuneissa edellisissä yt-neuvotteluissa kaupunki päätti vähentää 111 henkilötyövuotta vuosina 2019—2020. Ensi vuonna henkilöstön vähentäminen tuo 4,3 miljoonan euron säästöt.

Yhteistoimintaneuvotteluihin kuuluu myös toinen osa: 60 henkilötyövuoden vähentäminen vuoden 2021 loppuun mennessä.

— Yt-neuvottelut 60 henkilötyövuoden säästöstä alkavat todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella. Tarkkaa aikataulua ei vielä ole.

Kaupunki arvioi, että yhteensä 160 henkilötyövuoden vähennys pienentää kaupungin kuluja 6,5 miljoonaa euroa.

Katja Juurikko

Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää muun muassa Pilkanmaan koulua lakkautettavaksi ensi vuonna. Asian päättää kaupunginvaltuusto.
Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää muun muassa Pilkanmaan koulua lakkautettavaksi ensi vuonna. Asian päättää kaupunginvaltuusto.

Tavoite: Palveluverkoista 1,8 miljoonaa euroa

Pöydälle jätetyssä budjettikehyksessä on huomioitu 16,1 miljoonan euron säästöt ja 7,5 miljoonan euron kustannusten kasvu. Kuluja nostavat sote-kustannukset, lomarahojen leikkauksen päättyminen, valtakunnalliset palkkaratkaisut ja tonttien sekä osakkeiden myyntivoittojen väheneminen.

Kaupunki arvioi, että palveluverkkomuutoksilla olisi mahdollista säästää ensi vuonna 1,8 miljoonaa euroa. Lautakunnat ovat jo elo—syyskuussa käsitelleet palvelumuutoksia. Valtuusto päättää seitsemästä palveluverkosta marraskuussa.

Talousjohtaja Hellevi Kunnaksen mukaan opetuksen ja kasvatuksen toimiala voi säästää miljoona euroa peruskouluja sulkemalla ja nuorisopalveluja muuttamalla.

Lautakunta esitti elokuussa Kaipiaisten, Pilkanmaan, Tehtaanmäen ja Ummeljoen koulujen lakkauttamista elokuussa 2020.

Liikunnan ja kulttuurin toimiala säästää ensi vuonna 550 000 euroa.

— Kesäkuussa suljetun Haanojan uimahallin säästö toteutuu ensi vuonna täysin. Lisäksi lautakunta esittää, että kaupunki irtisanoo sopimuksen Puustellin uimahallin käytöstä Korialla. Osa säästöstä tulee monesta pienestä asiasta, liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka sanoo.

Asumisen ja ympäristön toimiala on löytänyt yhteensä 200 000 kulujen vähennykset puistoista, leikkipaikoista ja venepaikoista.

Lisäksi asuntomessuihin varattua 0,5:tä miljoonaa ei enää tarvita. Osinkotuottojen arvioidaan kasvavan 3 miljoonaa euroa.

Luetuimmat