Valkealan ABC:n rakentaminen alkaa aikaisintaan loppusyksyllä — Kausalassa loppuu maatalouskauppa ja puutarhapuoli on auki vain kesäisin, uuden marketin avajaisia vietetään vuoden kuluttua syksyllä

Kausalassa ja Valkealassa käydään kauppaa normaalisti rakentamisen aikana.

Moises Garibay

Osuuskauppa tekee nykyisen S-marketin tilalle Kauppakadun varrelle uuden. Vanhat rakennukset puretaan pois sen valmistumisen jälkeen.
Osuuskauppa tekee nykyisen S-marketin tilalle Kauppakadun varrelle uuden. Vanhat rakennukset puretaan pois sen valmistumisen jälkeen.

Kausalan uuden S-marketin ja Valkealan ABC-liikenneaseman rakentamisen aloittamista hidastavat rakennusluvan käsittely Iitissä ja asemakaavoitus Kouvolassa. Kymen Seudun Osuuskauppa KSO aikoo rakentaa Kausalan keskustaan uuden marketin. Iitin kunnan rakennusvalvonta käsittelee parhaillaan marketin rakennuslupaa.

— Ennen sitä emme pääse aloittamaan, KSO:n kaupallinen johtaja Ari Hyytiä sanoo.

Maatalouskauppa loppuu

Moises Garibay

Kausalan S-marketin takana on taimi- ja rautakauppamyymälä, joka puretaan ensimmäisenä pois. Kaupankäynti jatkuu rakennusaikana normaalisti nykyisessä marketissa.
Kausalan S-marketin takana on taimi- ja rautakauppamyymälä, joka puretaan ensimmäisenä pois. Kaupankäynti jatkuu rakennusaikana normaalisti nykyisessä marketissa.

Samassa pihassa sijaitsevan S-Raudan puutarhamyymälä siirtyy uuteen markettiin. Se on auki ainoastaan kesäisin. Samalla maataloustarvikekauppa loppuu Kausalasta, kun vanha S-Raudan kiinteistö puretaan uudistuksen yhteydessä.

Uuden kiinteistön vuokralaisina jatkavat ennestään kiinteistössä toimineet Alko ja parturi-kampaamo.

Uuden S-marketin arvioitu valmistumisaika on syksyllä 2020.
Osuuskauppa sai poikkeusluvan uuden myymälän rakentamiseen Iitin kunnalta viime vuonna. Poikkeuslupa tarvittiin, jotta Kausalan Kauppakadun varrelle on mahdollista rakentaa.

KSO hakee rakennusluvassa lupaa purkaa nykyiset rakennukset. Purkaminen on tarkoitus aloittaa nykyisen myymälän takana olevista puutarha- ja maatalousmyymälän rakennuksista. Tilalle KSO rakentaa 2 650 kerrosneliömetrin liikerakennuksen. Rakentamisen aikana kaupankäynti jatkuu Kausalassa nykyisissä tiloissa normaalisti.

Rakennuslupa on parhaillaan Iitin rakennusvalvonnan käsittelyssä. Meneillään on naapureiden kuuleminen. Rakentaminen voi alkaa aikaisintaan kuukauden kuluttua, Iitin kunnan rakennustarkastaja Markus Rajamäki sanoo.

Asemakaavan hyväksymiskäsittely syksyllä

Toinen KSO:sta riippumaton viivästyminen liittyy Valkealaan rakennettavaan ABC-myymälään. Valtatie 15:n varrelle oli määrä päästä rakentamaan uutta liikenneasemaa tänä keväänä. Aloitus on juuttunut Kouvolan kaupungin asemakaavoitukseen.

— Heti, kun kaava-asiat saadaan viranomaisten puolesta valmiiksi, olemme valmiita aloittamaan, Hyytiä kertoo.

Valkealassa liikenneasema on auki normaalisti rakentamisen ajan.

Juha Rika

Valkealan ABCn asemakaava
Valkealan ABCn asemakaava

Asemakaavan suunnittelualue käsittää Valkealan ABC-aseman ja lähialueita siitä pohjoiseen Vanhatien ja Kalevantien välisellä noin 11,5 hehtaarin alueella. Kaupungin tarkoituksena on laajentaa asemakaavaa koskemaan Valkealan ABC-liikenneasemaa ja sen lähiympäristöä.

Kaavassa ratkaistaan muun muassa alueen katujärjestelyt ja kaupungin omistaman alueen käyttö sekä asuinaluetta suojaavan viheralueen rajaus. Asemakaavassa osoitetaan uusi katu Kalevantieltä ABC:n pohjoispuolelle. Samalla tarkistetaan lähialueen asemakaavaa.

Asemakaava on parhaillaan Kouvolan kaupungin kaavoitusinsinöörin Olli Ruokosen mukaan luonnosvaiheessa. Kaava on tarkoitus saada hyväksymiskäsittelyyn syksyllä.

Katja Juurikko

Useampaan otteeseen laajennettua ja peruskorjattua ei kannattanut lähteä korjaamaan, joten sen tilalle tehdään uusi.
Useampaan otteeseen laajennettua ja peruskorjattua ei kannattanut lähteä korjaamaan, joten sen tilalle tehdään uusi.

Valkealassa koko säilyy ennallaan

KSO päätyi rakentamaan kokonaan uuden myymälän Valkealaan, koska kustannukset ovat suurin piirtein samaa luokkaa kuin vanhan peruskorjaus. Nykyistä asemaa on remontoitu ja laajennettu useaan otteeseen vuosien varrella.

Hyytiän mukaan uudesta rakennuksesta tulee energiatehokkaampi ja ympäristöystävällisempi kuin nykyinen rakennus. Kooltaan uusi rakennus tulee olemaan samaa luokkaa kuin nykyinenkin liikenneasema.

Uutena Valkealaan rakennetaan ABC CarWash-autopesu. ABC:n yhteydessä Valkealassa toimiville Alkolle ja Postille on Hyytiän mukaan varattu tilat myös uudella liikenneasemalla.

Lisätty Kausalan liikkeen valmistumisajankohta ja maatalouskaupan muutokset 11.6. kello 9.20

Luetuimmat