Ehdotus koulujen kesäloman siirtämisestä saa kouvolalaisilta varovaisen kannatuksen — etenkin kun aurinkoa riittää usein elokuun loppuun saakka

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi torstaina selvityksen, jonka mukaan matkailuala hyötyisi koulujen kesälomien siirtämisestä.

Kuvat Katja Juurikko

Ehdotus koulujen kesäloman siirtämisestä saa kouvolalaisilta varovaisen kannatuksen — etenkin kun aurinkoa riittää usein elokuun loppuun saakka

Koulujen kesäloman siirto kahdella viikolla lisäisi ministeriön selvityksen mukaan matkailutuloja 2019 miljoonalla eurolla ja kasvattaisi matkailuyritysten työvoimatarvetta 1 300 henkilötyövuodella. Kouvolan Sanomat kysyi kaupunkilaisilta, mitä mieltä he ovat lomien ajatuksesta.

23483117.jpg

Sari Inkilä

Eskolanmäen koulun matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja Sari Inkilä pitää ajatusta kesälomien siirtämisestä hyvänä.

— Elokuu on yleensä sään puolesta hyvää aikaa. Tahtoo olla monena vuonna niin, että alkukesä on huonoa.

Elokuun lämpimillä on sääli, että oppilaat joutuvat istumaan sisällä luokissa, Inkilä sanoo.

Kesäloman siirtäminen aiheuttaisi tosin sen, että talvilomankin paikkaa pitäisi miettiä.

— Kevätlukukaudesta tulisi pidempi kuin syksystä. Syyslukukausi tuntuu tosin oppilaille hirvittävän pitkältä ja raskaalta. Kesäloman siirtäminen voisi muuttaa sitäkin.

Inkilän omaan elämään lomien siirto ei vaikuttaisi. Oma lapsi on aikuinen, ja Inkilän mies pystyy järjestämään omat lomansa joustavasti Inkilän lomien mukaan.

23483118.jpg

Mikko Rajasaari

Eskolanmäen koulun vararehtori Mikko Rajasaaren elämään loman siirtämisellä ei olisi suurta vaikutusta. Muutos lähinnä siirtäisi seuraavan vuoden suunnittelemista myöhemmäksi.

Loman siirtämisessä olisi puolensa ja puolensa, Rajasaari arvelee.

— Kevätlukukaudesta tulisi oppilaiden kannalta aika pitkä. Pitäisi mennä sellaiseen malliin kuin joissakin Euroopan maissa, jossa vuosi olisi rytmitetty kolmeen lukukauteen ja keväälläkin olisi lomaa.

Nykyistä pidempi hiihtoloma voisi korjata tämän epäkohdan, Rajasaari sanoo.

Hänen omat lapsensa ovat sen verran isoja, että muutoksella ei olisi isoa merkitystä, mutta pienten lasten perheissä tilanne voisi olla toinen.

— Tosin pienten lasten kesäloman aika on hankala järjestää, oli se milloin tahansa.

23483119.jpg

Teresa Taskinen

Lukiota käyvä Teresa Taskinen miettii loman siirtämistä etenkin pienempien lasten kannalta.

— Olisi mukavampaa, että loma olisi lämpimämmillä keleillä. Lämpimät tulevat usein vasta alkukesän jälkeen.

Taskinen käy itse kesälukiota, joten hänen lomailuunsa muutos ei varsinaisesti vaikuttaisi. Hän ajattelee tilanteen samalta kannalta kuin pienempienkin osalla: jos lomaa on, loppukesä olisi säiden puolesta parempi.

Taskinen ei osaa sanoa, onko suunnitelmassa mitään huonoa.

— En oikein keksi. Enemmän siinä on hyvää.

23483120.jpg

Noora Hasu

Noora Hasu on Taskisen tavoin lukiossa. Hän käy lukiota Lahden lyseossa.

— Vanhempani jakavat kesäloman, joten heille olisi helpompaa, jos loma pysyisi samana. En tiedä, miten helppoa äidin ja isän on saada lomat järjestettyä.

Yleisellä tasolla Hasu ei usko, että loman siirtämisestä olisi suurta haittaa.

Hänen oma kesänsä menee tänä vuonna oman taidenäyttelyn valmisteluun. Sikäli kesän suunnitelmat eivät olisi viikosta tai kahdesta kiinni.

23483121.jpg

Riikka Kunnari

Riikka Kunnari sanoo, ettei ainakaan vastustaisi loman siirtoa suureen ääneen, jos sellaisesta päätetään.

— Ymmärrän myös sen, jos kaikki eivät siitä innostu.

Asiaan vaikuttavia tekijöitä on paljon. Esimerkiksi lastenhoidosta voi aiheutua hankaluuksia, jos loma siirtyy, Kunnari sanoo.

Hänellä itsellään on kolme lasta, joista kaksi vielä peruskoulussa. Lapset ovat kuulemma kriittisiä siirtämisen suhteen.

— Oma mutu-tuntumani on, että kesät ovat usein elokuussa vielä aika lämpimiä. Jos lomaa venyttäisi loppupäästä, se ei olisi huono juttu.

23483122.jpg

Henri Ukkonen

Työnantaja sanelee omat lomat ja vuorotyö loput vapaa-ajat, joten niihin koulujen kesäloma ei vaikuta, kertoo Henri Ukkonen. Sikäli tilanne ei lomien siirtämisestä helpottuisi eikä vaikeutuisi.

Ukkonen on seurannut asiasta käytävää keskustelua sen verran, mitä uutisissa on siitä kerrottu. Hänen uusioperheessään on kuusi lasta.

Hän miettii kesäloman pituutta sen kannalta, miten vaikeaa lasten on palata kouluun pitkän loman jälkeen. Siksi kesälomaa voisi Ukkosen mielestä vaikka vähän lyhentääkin.

— Syksyllä on aika totuttelu koulunkäyntiin.

Uusimmat uutiset