Kaupunki selvitti avioerolapsille koulukyytejä kahteen osoitteeseen — Lautakunnassa ei esitetä uuteen järjestelmään siirtymistä

Laki ei edellytä kyytien järjestämistä erillään asuvan vanhemman luo. Asiasta on ennakkotapaus vuodelta 2006.

Katja Juurikko

Kaupunki selvitti avioerolapsille koulukyytejä kahteen osoitteeseen — Lautakunnassa ei esitetä uuteen järjestelmään siirtymistä

Kouvolan lasten ja nuorten lautakunta pohtii keskiviikon kokouksessaan mahdollisuutta järjestää avioeroperheiden lapsille koulukuljetuksia kahteen eri osoitteeseen, molempien vanhempien luokse. Lautakunta on saanut vanhemmilta tiedusteluja asiasta, ja perusopetuksen palvelupäällikkö Kim Strömmer on selvittänyt järjestelyn kustannuksia.

Tällä hetkellä kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää kuljetusta muualle kuin lapsen väestörekisterissä ilmoitettuun osoitteeseen. Asiasta on korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätös vuodelta 2006. Lasten ja nuorten lautakunnallekaan ei esitetä valmistelujen aloittamista tässä vaiheessa, vaan vasta sitten, jos kansalliset säännökset edellyttävät koulukuljetusetuuden laajentamista.

Kustannukset vähintään 400 000 euroa

Kouvolan koulukuljetuksissa on 1 594 oppilasta. Heistä noin 330 on sellaisia, joiden vanhemmat asuvat Kouvolan alueella eri osoitteissa. Kuljetusten suunnitteluohjelmaan olisi tehtävä lapselle kaksi osoitetta ja reitit molempiin. Reittien vaihtaminen olisi tehtävä manuaalisesti jokaisen päivän ja lapsen osalta. Muutos vaatisi yhden uuden työntekijän palkkaamista ja erillisen sovelluksen hankkimista järjestelmän ylläpitoon.

Mikäli uuteen käytäntöön päätettäisiin siirtyä, valmistelut kilpailutuksineen kestäisivät niin kauan, että aloittaminen olisi mahdollista vasta syksyllä 2019. Kustannusten arvioidaan vaihtelevan 400 000—800 000 euron välillä riippuen siitä, kuinka monta oppilasta tulisi lisää taksikuljetuksiin ja kuinka monta voitaisiin kuljettaa linja-autoilla.

— Omien tietojeni mukaan yhdessäkään isossa kunnassa ei ole siirrytty kahden osoitteen järjestelmään. Pienissä kunnissa on voinut olla yksittäisiä poikkeuksia, Strömmer sanoo.