Verlan Aitassa on 320 jalkapallokentän kokoisen metsän siemenet — Maailmanperintökohteen kesän näyttelyn hitti on biomateriaaleista tehty auto

Kesän ajan avoinna olevassa näyttelyssä kohtaavat mennyt ja tulevaisuus.

Verlan Aitassa säilytetään männynsiemeniä.
Verlan Aitassa säilytetään männynsiemeniä.

Verlan maailmanperintökohteen rantapuiston ohi ajavia on ihmetyttänyt kahdeksan metrin korkeuteen nouseva puumonoliitti. Verlan Aitaksi ristitty puurakennus näkyy kauas ja sen sisältökin on mielenkiintoinen. Aitassa on 420 000 männynsiementä. Väliaikaisesta varastosta siemenet päätyvät istutukseen. Niistä kasvaa noin 320 jalkapallokentän kokoinen metsä.

Aitta on yksi Verlan kesänäyttelyn kohteista. UPM Biofore -kesänäyttelyssä tehdasmuseon kollamakasiinissa esitellään kesän ajan yhtiön biotalouteen liittyviä keksintöjä.

Yksi näyttelyn vetonauloista on Biofore-auto. Se on rakennettu uusiutuvista biomateriaaleista tavallisesti autoissa käytettyjen öljypohjaisten materiaalien sijaan.

Auton suunnittelivat ja rakensivat Metropolian auto- ja kuljetustekniikan sekä teollisen muotoilun opiskelijat. Se on kiertänyt jo seitsemässä maassa, viimeksi syksyllä Kiinassa.

Biofore auto on tehty uusiutuvista biomateriaaleista.
Biofore auto on tehty uusiutuvista biomateriaaleista.

Teetalo esittelee kiinalaista teekulttuuria

Verlassa on nähtävänä ensimmäistä kertaa Suomessa Biofore-teetalo. Sen suunnittelivat kuusi Shanghaissa toimivan Tongji University College of Design and Innovation -yliopiston opiskelijaa. Biofore-teetalo on valmistettu puupohjaisista materiaaleista ja esittelee samalla kiinalaista teekulttuuria.

Yksi näyttelyn erikoisuuksista on UPM Formi -tuoli. Virtaviivainen ja näyttävä puutuoli on esimerkki robotiikkaan ja biomateriaaleihin perustuvasta 3D-tulostamisesta. Tulosteiden materiaalina toimii uudenlainen biokomposiitti, UPM Formi 3D, joka on kehitelty erityisesti 3D-tulostamiseen. Biokomposiitista valmistettu tuoli on myös hyvin kevyt ja sataprosenttisesti kierrätettävä.

— Verlan 1800-luvun tehdasympäristö kuvastaa puunjalostusteollisuuden varhaista vaihetta ja suurta merkitystä Suomen historiassa. Näyttely osoittaa suuntaa kohti tulevaisuutta, jossa uusiutuvilla materiaaleilla on merkittävämpi rooli kuin koskaan, Verlan museojohtaja Ville Majuri sanoo.

UPM-Biofore

Puusta tehdyn aitan korkeus on kahdeksan metriä.
Puusta tehdyn aitan korkeus on kahdeksan metriä.

Verlan Biofore-kesänäyttely avautui torstaina. Verla-päivää vietetään lauantaina 8. kesäkuuta. Luvassa on silloin muun muassa koskinäytös, veneretkiä ja paperintekoa. Verla on myös 12. heinäkuuta alkavien Kouvolan Asuntomessujen virallinen oheiskohde.