Kaupallinen yhteistyö

Luukku 7. Unohda kinkku ja suklaa – näillä ohjeilla lemmikkisi selviää joulusta ilman reissua eläinlääkäriin

Moni haluaa hemmotella perheenjäseniään jouluna. Koiran vatsalle parasta on kuitenkin sama ruoka, jota sai aina muulloinkin syö.

Luukku 7. Unohda kinkku ja suklaa – näillä ohjeilla lemmikkisi selviää joulusta ilman reissua eläinlääkäriin

Sekä koira että kissa nauttivat jouluna eniten omasta, tavallisesta ruuastaan. Pidä suolaiset ja makeat herkut ennemmin omalla lautasellasi! Esimerkiksi joulukinkku ja sen luut eivät ole koiralle hyväksi.

Suklaa, rusinat ja viinirypäleet ovat koiralle myrkyllisiä, joten älä jätä niitä eläinystävän ulottuville.

Tummassa suklaassa on eniten koiralle vaarallisia metyyliksantiineja, eli esimerkiksi teobromiinia. Suklaamyrkytyksen vakavimmat oireet ovat kohonnut sydämen syke ja vapina. Myrkytys voi johtaa jopa kuolemaan. Lievemmässä myrkytyksessä koira voi ripuloida, oksennella, juoda ja virtsata enemmän.

Kennelliiton ohjeiden mukaan teobromiinin myrkyllinen annos koiralle on 100–250 milligrammaa elokiloa kohti. Iso koira kestää suklaata siis enemmän kuin pieni chihuahua. Myrkyllinen annos taloussuklaata on yksi levy 10 kilogramman painoiselle koiralle. Maitosuklaata koira kestää yhden levyn yhtä elopainokiloa kohden.

Muista lääkehiili!

Viinirypäleet puolestaan aiheuttavat koiralle äkillistä munuaisten vajaatoimintaa. Monilla jouluun kuuluvat myös pähkinät mutta niistäkin monet ovat koiralle myrkyllisiä. Muista myös juhla-aikaan pitää pois koiran ulottuvilta ksylitolit ja pulla- ja piparkakkutaikinat. Ksylitoli on koiralle erityisen vaarallista ja taikinat vain suotta turvottavat parhaan ystävän vatsassa.

Jos perheeseen tulee vieraita, niin ohjeista myös heitä, miten lemmikkiäsi ruokitaan. Jos koirasi on ruokarosvo ja käy esimerkiksi kasseilla, varoita vieraita myös siitä!

Monissa myrkytyksissä paras ensiapu koiralle on lääkehiili. Varaa sitä kodin lääkekaappiin ja muista ottaa lääkkeet myös joulumatkalle mukaan. Rauhallisen joulun saat, kun selvität päivystävän eläinlääkärin numeron kaikelle varalle jo ennakkoon.

Suklaa on koiralle vaarallista. Älä pidä suklaatuotteita koriste-esineinä, jos koira jää yksin kotiin tai varastelee ruokaa heti tilaisuuden tullessa.

Älä nosta kissaa pöydälle kesken pyhien

Erityisesti kissat rakastavat joululahjojen rapisevia papereita ja välkehtiviä naruja. Älä anna kissan tai koiran kuitenkaan syödä niitä suolen tukkeeksi. Jos haluat antaa lemmikillesi lahjan, anna se ilman pakkausta tai ihan tavalliseen sanomalehteen käärittynä.

Lemmikkien kanssa vahdi aina palavia kynttilöitä! Pöydällä asteleva kissa ei välttämättä hoksaa kynttilää, ja voi kaataa sen tai käräyttää turkkinsa astellessaan kynttilän yli.

Joulukukat luovat tunnelmaa mutta ovat usein myrkyllisiä. Perinteisistä joulukukista myrkyllisiä ovat joulutähti, jouluruusu, amaryllis, hyasintti ja tulppaanit.

 

Joulukuusi ja koristeet kiinnostavat kissoja, joten älä jätä niitä ja elävää tulta koskaan samaan tilaan valvomatta

Muistilista eläimen omistajalle

Koiralle ei jouluna: kinkkua, suklaata, viinirypäleitä, rusinoita, ksylitolia, taikinoita tai pähkinöitä.

Varaa lääkehiiltä ja päivystävän eläinlääkärin numero.

Vahdi lemmikkejä, kun kynttilöissä on tuli ja kuusi pystytetty.

Älä anna eläimen syödä lahjapakkausten papereita tai nauhoja.

Moni joulukukka on myrkyllinen.