Kouvolalainen taikuri Aatu Itkonen, 16, herättää ristiriitaisia tunteita joissakin ikätovereissaan — ”Ajatellaan ehkä, että kuka sinä luulet olevasi”

Joskus taikuri on itsekin ihmeissään siitä, miten hän uskaltaa mennä puhumaan sille kaikista kriittisimmälle yleisölle: muille nuorille.

Jussi Lopperi

Aatu Itkonen on kouvolalainen kevytyrittäjä, taikuri ja media-alan opiskelija.
Aatu Itkonen on kouvolalainen kevytyrittäjä, taikuri ja media-alan opiskelija.

Taikuri Aatu Itkonen, 16, tietää, mikä on esiintyjän kauhunhetki.

Se on se, kun taikuri on jo vihjaillut seuraavan silmänkääntötempun sisällöstä, ottanut avustajan lavalle ja huomaa liian myöhään, ettei temppuun tarvittavaa välineistöä ole mukana.

— Tajuaa, että se jäi kotiin sinne sängyn alle.

Tällaista tapahtui toisinaan Itkosen uran alussa, runsas kolme vuotta sitten. Silloin kun esiintyminen vielä jännitti hullun lailla.

Hän selvisi kuitenkin kuivin nahoin kinkkisistä tilanteista muistuttamalla itselleen, että tästä mokasta tiedän vain minä. Nyt vain huumoria ja improvisointia kehiin!

Silti hänellä on nykyisin aina mukanaan pari ylimääräistä temppua, paitsi unohduksen myös encoren varalta.

Poikkeuksellinen nuorukainen

Itkonen on kouvolalainen taikuri ja kevytyrittäjä. Kevytyrittäjäyys tarkoittaa sitä, että hän laskuttaa esiintymisensä laskutuspalvelun kautta.

Hän tarjoaa asiakkaille kolmea tuotetta: taikashow’ta, juontokeikkoja ja koululaisille suunnattuja luentoja yrittäjyydestä. Keikkoja on vuodessa kuutisenkymmentä ja tienestit taikurin töistä kymppitonnin luokkaa.

Kesken puhetulvan Itkosen otsa rypistyy hieman. Ei kai hän kuulosta siltä, että hän kehuisi itseään?

Ei kuulosta. Ja onhan se ilmeistä: Itkonen on ikäisekseen poikkeuksellinen nuorukainen.

Kuinka moni muu 16-vuotias asuu omillaan, opiskelee ja tekee töitä, myy ja markkinoi itseään puhelimessa, kiertää kouluilla kertomassa stressinhallintakeinoistaan ja asioi aikuisten kanssa tasavertaisesti?

Ei tule heti mieleen.

Avarakatseisuus on lisääntynyt

Joskus taikuri on itsekin ihmeissään siitä, miten hän uskaltaa mennä puhumaan sille kaikista kriittisimmälle yleisölle: muille nuorille. Joulukuussa Itkonen puhui 400 oppilaalle Iitin lukiossa ja yläkoulussa.

— Minä vain menen. Ja toivon, että luento avaa hiukan sitä, etten ole saanut mitään ilmaiseksi.

Itkonen on esiintynyt 13-vuotiaasta asti. Kevytyrittäjäksi hän ryhtyi noin puolitoista vuotta sitten. Tämä aika on opettanut hänelle avarakatseisuutta sekä ymmärrystä tapahtumanjärjestäjiä ja esiintyjiä kohtaan.

— Kun näkee asiat kulisseista, tietää, miten paljon vaivaa on nähty.

Ymmärryksen lisäksi hän on oppinut käytännön asioita yrittämisestä sekä tullut entistä sosiaalisemmaksi ja reippaammaksi.

Itkonen puhuu paljon rohkeudesta. Sitä hän soisi enemmän muille ikäisilleen.

Moni nuori arkailee turhaan esimerkiksi puhelimeen tarttumista silloin, kun pitäisi järjestää itselleen kesätyöpaikka.

— Ei kannata pelätä uusia tilanteita, sillä aikuisena niitä tulee aivan varmasti vastaan. Kannustan kaikkia oma-aloitteisuuteen.

Itkonen uskoo, että jos jo nuorena saa aikaan ”positiivista meininkiä”, sitä on helpompi löytää elämäänsä myöhemminkin. Yksikin rohkea teko madaltaa kynnystä tehdä sama uudestaan.

— On myös hyvä muistaa, että monet asiat vaativat kärsivällisyyttä. Ei pidä lannistua, jos ei saa vastausta heti.

Jussi Lopperi

Giljotiinitemppu on yksi Itkosen uusimmista ja jännittävimmistä tempuista.
Giljotiinitemppu on yksi Itkosen uusimmista ja jännittävimmistä tempuista.

Itkonen ei halua nolata ketään

Esiintyessään Itkonen on huomannut, että ujous ei vaivaa ainoastaan nuoria. Aikusten joukosta on joskus vaikea löytää vapaaehtoisia avustajia taikatemppuun.

Eturiviin tulevat yleensä vain pienet lapset.

— Ihmiset tuntuvat pelkäävän, että haluan nolata heidät, vaikka siitä ei todellakaan ole kyse.

Itkosella on tapana sanoa ujostelevalle yleisölle, että minunhan tässä pitäisi jännittää, eikä teidän! Hän on huomannut, että huumorin varjolla ihmisiä on helpompi saada mukaan esitykseen.

Ikävää palautetta vähän, hyvää paljon

Itkosen elämäntapa herättää varsinkin hänen ikätovereissaan tunteita.

Sosiaalisen median välityksellä tulee toisinaan ikäviä nimettömiä viestejä, joissa Itkosta kehotetaan lyömään taikuritarvikkeet pussiin ja lopettamaan uransa. Yläkoulussa opettajat kannustivat häntä, ikätoverit eivät niinkään.

Itkonen asettelee sanansa tarkasti, kun aiheesta puhutaan. Hän korostaa, että myönteistä palautetta tulee triplasti enemmän kuin kielteistä.

Hän uskoo kielteisen palautteen johtuvan siitä, että muut nuoret eivät osaa asettua hänen rooliinsa. Hänen keskimääräistä sosiaalisempi persoonallisuutensa nostaa joidenkin karvat pystyyn.

— Ajatellaan ehkä, että kuka sinä luulet olevasi.

Myös rahasta puhuminen on Itkosen mielestä kiusallista. Hän arvelee monen ajattelevan, että hänellä on vain tuloja eikä lainkaan menoja.

Väärinkäsitys voi aiheuttaa turhaa kateutta.

Keskittyminen näkyy silmistä

Esiintyjä tietää nopeasti, meneekö show maaliin vai ei.

Tärkeintä taikurille on, että yleisö on keskittynyttä. Keskittyminen näkyy silmistä, keskittymättömyys korvanappeina korvissa ja puhelimen räpläämisenä.

Niin, nuoret eivät ehkä malta pitää näppejään erossa kännykästä?

— Eivät vain nuoret, vaan myös aikuiset. Sen huomaa tapahtumissa, joissa on läsnä kaikenikäisiä, Itkonen korjaa.

"Olisi kiva, jos uskallettaisiin sanoa parannusehdotukset suoraan." Aatu Itkonen

Suora palaute on hänelle arvokkainta. Sen lisäksi Itkonen pyytää aina myös kirjallista palautetta show’n jälkeen. Hän lähettää tilaajalle palautelomakkeen, johon toivoo kommentteja.

Joskus käy niin, että vaikka tilaaja olisi kasvotusten taputtanut Itkosta selkään, netin kautta lähetetyssä palautteessa onkin eri ääni kellossa.

— Outoa. Että sitten, kun sana on vapaa, annetaan tulla. Olisi kiva, jos uskallettaisiin sanoa parannusehdotukset suoraan.

Kaksi työntekijää palkkalistoilla

Itkonen muutti omilleen viime kesänä päästyään opiskelemaan media-alaa Tampereen ammattiopistoon. Hän haaveilee alan töistä ohjaajana, tuottajana tai kuvaajana.

Vanhemmat auttoivat häntä asunnon hankkimisessa, mutta kaiken muun hän on hoitanut itsenäisesti.

Jotain apua Itkonen sentään tarvitsee, alaikäinen kun on. Hän on palkannut kaksi kuljettaja-valokuvaajaa avukseen, sillä keikkapaikoille on päästävä eikä ajokorttia vielä ole.

Työntekijöidensä rekrytoinnin Itkonen hoiti — luonnollisesti — itse. Julkaistuaan ilmoituksen TE-keskuksen työnvälityssivuilla ja sosiaalisessa mediassa, hän sai kolmen päivän aikana lähes 30 työhakemusta.

Kaikki aika menee opintoihin ja työhön

Elämä opiskelupaikkakunnalla Tampereella koostuu koulunkäynnistä ja omien työasioiden hoitamisesta. Taikuri- ja muut keikat Itkonen ajoittaa yleensä viikonloppuihin.

— Karua sanoa, mutta tähän kaikkeen minun aikani menee.

Miten nuori yrittäjä neuvoisi muita itsensä ja yrityksensä markkinoinnissa?

Näin: Nettisivuista pitää näkyä, että asialla on ammattilainen. Kannattaa otattaa laadukkaita promokuvia ja tehdä promovideoita. Sosiaalinen media markkinointikanavana kannattaa hyödyntää, sillä sen voi kohdistaa haluamaansa ihmisryhmään, ja se on edullista. Flyerit, mainoskynät ja t-paidat ovat plussaa.

Ja sitten se tärkein: kun on itsekin asiastaan innoissaan, se välittyy muille.

 

Aatu Itkonen, 16

Syntynyt 8.3.2001 Lappeenrannassa.

Muutti perheensä mukana Kouvolaan vuonna 2011 ja opintojen perässä Tampereelle kesällä 2017.

Aloitti audiovisuaalisen viestinnän perustutkintoon tähtäävät opiskelut Tampereen ammattiopistossa syksyllä 2017.

Haaveilee jatkavansa medianomin opintoja ammattikorkeakoulussa.

Esiintyy lähinnä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan seuduilla, mutta on nyt laajentamassa myös Pirkanmaan suuntaan.

Perheeseen kuuluvat vanhemmat ja kolme kissaa, Risto, Esko ja Sylvi.

Rakastaa kahvia.

Inhoaa sitä, kun ei ole tekemistä.

Ihmettelee omaa siivousintoaan.

Ajatellaan ehkä, että kuka sinä luulet olevasi.

Aatu Itkonen