SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Veli Hyyryläisen talotehtaalla Elementit-E:llä menee lujaa: yritys tekee kahden miljoonan laajennusinvestoinnin ja palkkaa reilusti lisäväkeä

Lehtomäen päiväkoti on esityksen mukaan tulossa Elementit-E:lle. Kaupunginhallitus päättää urakasta maanantaina.

Katja Juurikko

Elementit-E:n yrittäjällä Veli Hyyryläisellä on selvät sävelet yrityksen kasvattamisesta. Tällä viikolla talotehtaalla valmistuivat viimeiset osat Kotkaan Helilän kouluun.
Elementit-E:n yrittäjällä Veli Hyyryläisellä on selvät sävelet yrityksen kasvattamisesta. Tällä viikolla talotehtaalla valmistuivat viimeiset osat Kotkaan Helilän kouluun.

— Ei kuulu enää hyvää, vaan erinomaista.

Yrittäjä Veli Hyyryläisen avaustervehdys kertoo olennaisen. Taloelementtejä valmistavalla yrityksellä Elementit-E:llä menee tällä hetkellä lujaa. Niin lujaa, että nykyiset 6 000 neliön tilat Kanervistontiellä ovat käymässä pieniksi.

Jos asiat menevät hyvin, kuukauden sisään voi olla jo sellainen tilanne, että koko tämän vuoden tuotanto on myyty.

— Viereisen tontin noin 700 neliön varastohalli muutetaan tuotantotilaksi. Lisäksi tarvitsemme lisää varastotilaa. Uutta tilaa on tulossa kaikkiaan parisen tuhatta neliötä, Hyyryläinen kertoo.

Tänä vuonna Hyyryläinen investoi yrityksen laajennukseen noin 2 miljoonaa euroa.

10 uutta työntekijää

haussa parhaillaan

Samalla tarvitaan lisää työntekijöitä. Tällä hetkellä Elementit-E:llä on omia työntekijöitä on 25.

— Kymmentä uutta työntekijää haemme parhaillaan. Myös alihankintaketjuun on lisätty työntekijöitä. Alihankkijat mukaan lukien työntekijöitä on nyt noin 50. Keväällä määrä voi olla 75—80, eli 25—30 on tulossa lisää.

Puuelementtirakentamisen kysyntä on lähtenyt vähitellen vauhtiin. Elementit-E:n tilauskirjat näyttävät jo vuoden alussa varsin paksuilta.

— Nyt on jo yli puoli vuotta töitä näkyvissä. Jos asiat menevät hyvin, kuukauden sisään voi olla jo sellainen tilanne, että koko tämän vuoden tuotanto on myyty.

Liikevaihto nousee

tänä vuonna reilusti

Elementit-E:n liikevaihto on parin edellisen vuoden aikana pyörinyt 12—13 miljoonassa eurossa. Tänä vuonna liikevaihto nousee reilusti, kenties jopa yli 20 miljoonaan euroon.

Hyyryläinen lähtee purkamaan kasvun mahdollisuuksia neliöiden kautta.

— Normaalivuotena olemme rakentaneet noin 6 000 neliötä, tänä vuonna tulee noin 10 000 neliötä. Tällä tontilla olisi mahdollista tehdä vuosittain noin 20 000 neliötä. Se vastaisi 40—50 miljoonan euron liikevaihtoa.

Hyyryläinen ei kuitenkaan lähde arvioimaan, milloin yritys saavuttaa tuollaiset liikevaihtoluvut.

— Tulevaisuus ennustetaan aina väärin. Sen vuoksi en lähde ennustamaan.

Markkinatilanne

näyttää hyvältä

Hyyryläinen sanoo, että markkinatilanne näyttää elementtirakentamiselle hyvältä.

— Kääntöpuolena on tietysti kiirettä ja painetta, mutta minä tykkään siitä. Se antaa virtaa. Voi olla, että jo päätettyjen laajennusten lisäksi uusia laajennuksia mietitään jo kesän aikana.

Hyyryläisellä on vahva luottamus elementtirakentamisen lopullisesta läpilyömisestä.

— Tämä on oikeaa ja tulevaisuuden rakentamista. Vuodesta 1976 lähtien olen yrittäjänä ollut, enkä ole koskaan tunteja laskenut. Tämä on minun elämäni, ja olen todella innostunut. Tässä tehdään samalla Kouvolankin tulevaisuutta.

Lehtomäen päiväkoti

tulossa Elementit-E:lle

Yrittäjä Hyyryläinen on aiemmin arvostellut Kouvolan kaupunkia siitä, että puurakentaminen näkyy kaupungissa vain juhlapuheissa. Hyyryläinen on pyrkinyt saamaan jalansijaa elementtirakentamisessa myös kotikaupungistaan.

Nyt luvassa on ensimmäinen iso urakka.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Lehtomäen päiväkodin urakoitsijan valintaa. Kaupunginjohtajan ehdotus on, että päiväkodin urakoitsijaksi valitaan Elementit-E kokonaishintaan 3 177 500 euroa.

Kun otetaan huomioon rakennuttajan kustannukset, pihatyöt, ja irtaimisto, on hankkeen kokonaiskustannusarvio 3,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden talousarviossa hankkeelle on varattu 3 100 000 euroa.

Lehtomäen päiväkodin rakennushankkeeseen pyritäänkin saamaan 400 000 euron lisämääräraha. Lisämäärärahasta päättää kaupunginvaltuusto.

Tilapalvelut julkaisi Lehtomäen päiväkodista kansallisen hankintailmoituksen marraskuun alussa. Osallistumishakemuksia tuli neljä, joista kaikki hyväksyttiin tarjouskilpailuun.

Tarjouspyyntö lähetettiin neljälle urakoitsijalle, joista kaksi antoi tarjouksen.

Helilän koulun

toimitus tällä viikolla

Tällä viikolla Elementit-E:n tehtaalla Kanervistontiellä viimeisteltiin viimeisiä elementtejä Helilän kouluun Kotkaan.

Hyyryläinen kertoo, että koulusta on tehty Kotkan kanssa viiden vuoden leasing-sopimus.

Tämän jälkeen kaupungilla on mahdollisuus ostaa rakennus omakseen tai jatkaa vuokrausta. Jos kaupunki ei jostakin syystä enää tarvitse rakennusta, Elementit-E voi ostaa tilat rahoittajalta ja etsiä tiloille uutta käyttöä.

— Koulussa on kolme erillistä rakennusta, joiden välillä on yhdyskäytävät. Tarvittaessa koulusta voidaan siirtää vaikkapa yksi pala uuteen paikkaan.
Helilän koulun investointi on lähes 9 miljoonaa euroa.