Opiskelijat työskentelivät Hiustropiikissa kahdella eurolla tunnissa — yrittäjän mukaan palkkauksesta sovittiin avoimesti

Kai Skyttä

Kouvolan seudun ammatiopiston mukaan Hiustropiikin maksama kahden euron tuntipalkka on poikkeuksellisen pieni. Oppisopimustoimistolla ei ole tiedossa muita yrityksiä, jotka ovat maksaneet yhtä pientä palkkaa.
Kouvolan seudun ammatiopiston mukaan Hiustropiikin maksama kahden euron tuntipalkka on poikkeuksellisen pieni. Oppisopimustoimistolla ei ole tiedossa muita yrityksiä, jotka ovat maksaneet yhtä pientä palkkaa.

Riita palkasta voi viedä kouvolalaisen parturi-kampaamon Hiustropiikin oikeuteen.

Yritys maksoi kuukausien ajan kuudelle oppisopimuskoulutettavalle kahden euron tuntipalkkaa. Tammikuussa ryhmä irtisanoutui, ja nyt Palvelualojen ammattiliitto PAM aikoo vaatia heille korvauksia menetettyjen tulojen takia.

— Palkkaus oli suurin syy, miksi lähdimme. Toinen raivostuttava asia oli työvuorojen suunnittelu. Työehtosopimuksen mukaan vuorot olisi pitänyt tietää kaksi viikkoa etukäteen, mutta käytäntö oli ihan toinen, sanoo kouvolalainen Sini Silovaara.

Yrittäjä Katri-Leena Koivula ihmettelee koulutettavien lähtöä. Hänen mukaansa raha-asioista sovittiin avoimesti.

— Palkkaus ei ole voinut tulla yllätyksenä. Sanoin heti aluksi, että tällä palkalla ei vuokria makseta. Kysyin myös, miten tytöt aikovat hoitaa taloutensa.

Koivula selittää kahden euron palkkatasoa sillä, ettei vasta-alkajien työ tuota tuloja ennen kuin riittävät taidot on opittu. Hänen mielestään oppisopimuslaisille ammatin oppiminen on jo sinänsä arvokasta.

Hiustropiikin maksama palkka on ollut hiusalan työehtosopimuksen mukainen. Sopimuksessa ei määritellä alarajaa ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden palkoille.

PAM aikoo silti hakea korvauksia. Järjestön mukaan kahden euron palkkaa ei tulisi pitää kohtuullisena missään olosuhteissa.

Työsopimuslaissa sanotaan, että kaikesta työstä täytyy maksaa kohtuullinen korvaus.

— Meidän mielestämme hiusalalla kohtuullinen tuntipalkka olisi vähintään 7,33 euroa. Siitä ei ole selkeää oikeuden päätöstä, missä menee kohtuullisen korvauksen raja. Tässä jutussa on ennakkotapauksen piirteitä, sanoo Ismo Karstinen PAMin Kouvolan toimistosta.

Palkkariidasta kertoi ensimmäisenä PAM-lehti.

Lue lisää aiheesta Kouvolan Sanomien lehdestä tai digilehdestä.

Aapo Mentula

Aapo Mentula

Uusimmat uutiset