Kuusankosken asukasillassa ihmeteltiin, mistä kaupunki löytää 15 miljoonaa euroa uuden uimahallin rakentamiseen — ”Logiikka on siinä, että kun luovutaan paljosta, on varaa rakentaa vähän laadukkaampaa”, toimitilajohtaja Juha Jormanainen perusteli

Keskiviikkona kerrottu kaupunginjohtajan esitys Kuusankosken uimahallin sulkemista jo vuonna 2021 kirvoitti kipakan keskustelun. Lue, mitä Kuusankoskitalossa puhuttiin.

Katja Juurikko

Kuusankoskitalossa keskiviikkoiltana järjestetyssä asukasillassa arvosteltiin kovin sanoin Kouvolan kaupungin investointipolitiikkaa.
Kuusankoskitalossa keskiviikkoiltana järjestetyssä asukasillassa arvosteltiin kovin sanoin Kouvolan kaupungin investointipolitiikkaa.

Kuusankosken uimahallilla on määrä uida ainakin vielä noin seitsemän vuoden ajan. Keskiviikkoisessa asukasillassa kerrottu Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan esitys oli märkä rätti kuusankoskelaisten kasvoille.

Toikan esityksessä punakynä heilahti Kuusankosken uimahallin sulkemiseksi jo vuonna 2021. Alun perin Kuusankosken uimahallia esitettiin suljettavaksi uuden hallin valmistuessa. Sen on määrä valmistua vuonna 2026.

Niskalan alueella asuva Antero Poikala kyseenalaisti uimahallin kunto- ja kustannusarvion.

— Haluan tietää, kuka on tehnyt arvion siitä, että Kuusankosken uimahalli on huonossa kunnossa. Kiinnostaa myös, onko pyydetty korjausarviota vastapainona uuden uimahallin rakentamiselle.

”Yhden hallin peruskorjaus maksaa 5—6 miljoonaa euroa”

Toimitilajohtaja Juha Jormanainen sanoi, että hallin kuntoarvio tehtiin vuonna 2016. Maanantaina hallilla tehtiin katselmus. Asukasillassa kerrottiin, että halli vaatisi nopealla aikataululla noin puolen miljoonan euron remontin.

— Se 500 000 euroa on nopeiden korjausten budjetti, mikä tuli kuntoarvion yhteydessä. Nyt vasta lähdetään selvittämään, mitä uimahallin isompi korjaaminen tarkoittaa. Vaihtoehtona on ihan täydellinen peruskorjaus, Jormanainen sanoi.

Poikala esitti jatkokysymyksen siitä, mikä on euromääräinen raja, jolla uimahalli korjataan sen sulkemisen sijaan.

— Tämä on laajempi kysymys, kun meillä on viisi hallia, jotka kaikki pitäisi peruskorjata. Yhden hallin peruskorjaus maksaa 5—6 miljoonaa euroa. Siitä tulee aika iso lasku, jos se tehdään, Jormanainen sanoi.

Jormanaisen mukaan kyse on käyttökulujen muodostamasta kuormasta.

— Käytännössä meillä ei ole varaa kaikkiin uimahalleihin.

”Uuden rakennuksen ylläpitokustannukset ovat halvemmat. Tämä on ihan matematiikkaa”

Yleisöstä ihmeteltiin, miten kaupungilla kuitenkin on varaa investointeihin.

— Kun jostain luovutaan, on varaa rakentaa. Logiikka on siinä, että kun luovutaan paljosta, on varaa rakentaa vähän laadukkaampaa. Uuden rakennuksen ylläpitokustannukset ovat halvemmat. Tämä on ihan matematiikkaa, Jormanainen sanoi.

Hän piti järkevämpänä yhden uuden isomman uimahallin rakentamista.
Uuden uimahallin hinnaksi on arvioitiin noin 15 miljoonaa euroa. Yleisöstä ihmeteltiin, mistä tämä raha revitään.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell myönsi, että tällä hetkellä rahoja ei ole.
— Tavoitteena on rakentaa uusi monipuolinen uimahalli vuoteen 2026 mennessä. Tämä korvaa Urheilupuiston, Kuusankosken, Haanojan sekä Korian uimahallit. Kuusankosken uimahallin sulkeminen tulee edellä esitettyjen lisäksi vuonna 2021.

Asukasillassa esitetyn arvion mukaan Kuusankosken uimahallissa pystytään toimimaan 1—5 vuotta, mutta pikaisia korjauksia siellä olisi tehtävä noin puolella miljoonalla eurolla.

— Kuusankosken halli on huonoimmassa kunnossa Kouvolan uimahalleista. Se puoltaa sitä, että se on ensimmäisenä liipaisimella, Juha Jormanainen sanoi.

Forsell suhteutti Kouvolan viiden uimahallin verkostoa Suomen muihin kaupunkeihin. Vähintään neljä uimahallia on Forsellin mukaan Kouvolan lisäksi vain Helsingissä, Lahdessa, Vantaalla, Espoossa ja Tampereella.

— Kouvola on ainoa kaupunki, jossa ylipäätään joudutaan tekemään uimahalliverkostoselvitys.

Katja Juurikko

Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell (edessä) muistutti Kouvolan uimahallien lukumäärän olevan suuri verrattuna moneen muuhun kaupunkiin.
Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell (edessä) muistutti Kouvolan uimahallien lukumäärän olevan suuri verrattuna moneen muuhun kaupunkiin.

Kuusankosken hallissa on suurimmat kävijämäärät

Yleisöstä muistutettiin, että Kuusankosken uimahallissa on suurimmat kävijämäärät Kouvolan halleista.

— Siellä on suurimmat kävijämäärät. Kun katsotaan väestökehitystä Kouvolassa, on huomioitava, ettei halli ole liikuntaesteetön, kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roos sanoi.

— Onhan siellä hissi, yleisöstä todettiin.

— Hallissa on paljon rappuja ja vaikea liikkua rollaattorilla tai pyörätuolilla, Roos vastasi.

Paitsi yleisölle niin myös liikuntapaikkaselvityksen ohjausryhmän puheenjohtajalle Jukka Silénille (kok.) kaupunginjohtajan aikaistusesitys hallin sulkemisesta jo vuonna 2021 tuli puskista.

— Kuulin siitä tänään tähän asukasiltaan tullessani. Tämä laittaa tämän uimahalliasian uuteen valoon, koska sen aikataulua pitäisi aikaistaa. Ei voi laittaa vanhaa hallia kiinni, jos meillä ei ole korvaavaa tilalle.

Silén sanoi kaupunginjohtajan esitystä heitoksi.

— Tämä tilanne elää nyt. Täytyy keskustella asiasta kaupunginjohtajan kanssa.

”Jos meillä on halu ja tahto päästä harrastuksiin, kyllä me niihin pääsemme”

Esitystä vanhan hallin sulkemisesta vuonna 2021 ja uuden rakentamista vuodeksi 2016 pidettiin epäloogisena.

— Nämä eivät millään tavalla korreloi keskenään. Uimahallin sulkeminen Kouvolan toiseksi suurimmalla alueella ilman, että mitään korvaavaa on tilalla, hämmästyttää.

Silén myönsi, että tavoite on, että vanhan sulkeutuessa on uusi uimahalli. Heti perään hän muistutti Kouvolan uimahallien korjausvelasta.

— Jos ne kaikki vanhat korjataan, se on vähintään 30 miljoonaa euroa, emmekä saa niistä siltikään moderneja halleja. Jos teemme yhden uuden 15 miljoonalla, siinä on halli pitkäksi aikaa.

Hänen mukaansa valtaosa uimareista kulkee uimahallille autolla.

— Jos meillä on halu ja tahto päästä harrastuksiin, kyllä me niihin pääsemme. Tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia menee autolla uimaan.

Katja Juurikko

Kuusankosken uimahallin ulkoallasta ehostettiin äskettäin. Myös sen tulevaisuus on auki.
Kuusankosken uimahallin ulkoallasta ehostettiin äskettäin. Myös sen tulevaisuus on auki.

Kuusankoskelaiset ehdottivat, että uusi uimahalli rakennettaisiin tontille, josta on purettu Kouvolan seudun ammattiopiston rakennukset.

— Uuden mahdollisen uimahallin sijoituspaikasta ei ole tehty minkäänlaista päätöstä, Kirke Roos vastasi luvaten viedä ehdotuksen eteenpäin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut