Paljon ulkoilua, sijaispaikkoja tai venytetty kesäloma Valkealan päiväkotilapsille — Pikkuveturin lapset ovat evakossa seurakunnan vuokratiloissa jopa siihen asti, kunnes uusi monitoimitila valmistuu

Ensi keväänä purettavan Jokelan päiväkodin lapset sijoitellaan tilapäisesti neljään eri paikkaan.

Jussi Lopperi

Mikko Pekkala purkaa Pikkuveturin päiväkotia. Sisältä purettiin ensin asbestit pois.
Mikko Pekkala purkaa Pikkuveturin päiväkotia. Sisältä purettiin ensin asbestit pois.

Valkealan kirkonkylälle jää ainakin tilapäisesti kaksi suurta aukkoa, kun entinen kunnanvirasto, viranhaltijatalo ja päiväkoti Pikkuveturi on purettu. Kaikkien kolmen rakennuksen purku on alkanut.

Tämän vuoden viimeiset purku-urakat maksavat Kouvolan kaupungille yhteensä yli 230 000 euroa. Kunnantalon purku maksaa 157 000 euroa ja Pikkuveturin päiväkodin 75 150 euroa. Kaupunki on purkanut rakennuksiaan tämän vuoden aikana lähes miljoonalla eurolla.

Jussi Lopperi

Päiväkodin pääty eristettiin asbestipurkujen ajaksi.
Päiväkodin pääty eristettiin asbestipurkujen ajaksi.

Päiväkoti Pikkuveturin lapset on sijoitettu kirkonkylälle Valkealan seurakunnalta vuokrattuun väistötilaan. Kaupunki on tehnyt toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen seurakunnan kanssa. Rakennus on tällä hetkellä myynnissä.

Päiväkoti on väistötiloissa mahdollisesti jopa siihen saakka, kunnes kirkonkylälle valmistuu uusi monitoimikeskus, Kouvolan kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto sanoo. Monitoimitalon on määrä valmistua vuonna 2022.

Valkealan lapsilla muutosten kevät

Poikkeusjärjestelyjä Valkealan päiväkotilapsille on luvassa myös Jokelassa. Svenska Lekskolanin on määrä purkaa Jokelan päiväkoti ensi vuoden huhtikuussa. Perheille tehtiin Kuusiston mukaan kysely väistötiloista vanhempainillan jälkeen. Lapset siirtyvät pääasiassa omissa ryhmissään ohjaajiensa kanssa Marja-ahon, Kirkonseudun ja Ruusulaakson päiväkoteihin. Eskarit saavat tilat Niinistön koululta.

— Vanhempien toiveita perheen sisarusten sijoittumisesta samaan ryhmään on toteutettu mahdollisuuksien mukaan. Päiväkodeissa korostuu luonto-opetus ja toimintaa- ja ulkoilua porrastetaan, jotta tilat ovat kaikkien käytössä.

Perheille tarjotaan myös vaihtoehtoa pitää kesäkatkoa jo huhtikuun alusta alkaen. Muut voivat luopua varhaiskasvatuspaikasta kesälomakautena yhtäjaksoisesti vähintään kahden kuukauden ajaksi. Sen jälkeen lapsi voi palata halutessaan samaan hoitopaikkaan takaisin.

Jokelan päiväkodin perheet voivat ilmoittaa siirtotoiveen kaupungin päiväkotiin tai perhepäivähoitoon tai he voivat hakea palveluseteliä yksityiseen päiväkotiin.

— Jokaiselle Jokelan päiväkodin lapselle järjestyy varhaiskasvatuspaikka jatkossakin.

Jussi Lopperi

Jokelan päiväkoti
Jokelan päiväkoti

Jokelan päiväkoti puretaan keväällä

Kouvolan kaupunki myy Jokelan päiväkodin Svenska Lekskolanille 10 000 eurolla. Rakennuksella on purkulupa. Rakennuksen ostava yhdistys vastaa rakennuksen purkukustannuksista.

Kauppahintaan kuuluu tontin vuokraoikeus, rakenukset ja liittymät. Kauppakirjat ovat allekirjoitusta vailla valmiit.

Rakennuslupaa uuden päiväkodin rakentamiseen haetaan Svenska Lekskolan i Norra Kymmenedalen ry:n toimitusjohtajan Jaakko Forsellin mukaan heti kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen.

— Toivomme, että asiat sujuvat nyt paremmin kuin viime keväänä eikä hanke aiheuta samanlaista vastustusta, hän sanoo.

Yhdistys suunnitteli päiväkodin rakentamista ensin Kukkuramäkeen Valkealaan. Alueen asukkaiden vastustuksen takia yhdistys joutui etsimään sille korvaavan paikan.

— Jokelassa vanha päiväkoti korvataan uudella, jolloin rakennettuun ympäristöön ei tule samalla tavalla merkittäviä muutoksia.

Jos rakennukselle myönnetään rakennuslupa, purkutyöt alkavat 1. huhtikuuta ensi vuonna. Päiväkodin on määrä olla valmis Jokelan nykyisen päiväkodin paikalla 2. elokuuta.

— Aikataulu on kiireinen, mutta kyllä meille jää heinäkuussa vielä pari viikkoa aikaa kalustaa päiväkoti.

Suunnitelmat päiväkodin rakentajan kouvolalaisen Elementit E:n kanssa ovat Forsellin mukaansa pitkällä. Päiväkotielementit rakennetaan talven aikana yrityksen tehtaalla.

Svenska Lekskolanin päiväkoti kiinnostaa Valkealassa. Päiväkodin 84 paikasta 46 on alustavasti varattu. Paikat myönnetään hakujärjestyksessä.

Yhdistyksellä on ennestään yksi 21-paikkainen ruotsinkielinen päiväkoti Kuusankoskella. Kuusankosken päiväkodin tapaan Valkealassa painotetaan muun muassa luonto-opetusta, liikkumista ja yhteisöllisyyttä. Päiväkodissa käytettävä kieli on Suomi.

— Lapsille tarjotaan mahdollisuus kielirikasteiseen varhaiskasvatukseen, Forsell sanoo.

Kun Elementit E on saanut ensi syksynä päiväkodin valmiiksi, yhdistys ryhtyy sen vuokralaiseksi. Vuokrasopimus on tehty kymmeneksi vuodeksi.

Jussi Lopperi

Valkealan vanhan kunnantalon purkutyöt alkavat pian.
Valkealan vanhan kunnantalon purkutyöt alkavat pian.