Eroottinen kohuklassikko valkokankaalle Kuusankoskella — tositapahtumiin perustuva elokuva kiellettiin Suomessa moneen otteeseen 1970-luvulla

Cinema Mondo

Aistien valtakunnan pääroolit tekevät Eiko Matsuda ja Tatsuya Fuji.

Kuusankoskella nähdään viikonloppuna elokuvahistorian kenties tunnetuin eroottinen teos. Kyseessä on japanilais-ranskalainen klassikko Aistien valtakunta (1976).

Elokuvassa on lukuisia rohkeita seksikohtauksia, mistä syystä kohuttu teos kiellettiin epäsiveellisenä Suomessa lukuisia kertoja. Se pääsi julkiseen levitykseen vuonna 1992.

Legendaarinen se on.

Nyt valkokankaalla esitetään restauroitu versio.

Nagisa Oshiman ohjaama teos sijoittuu 1930-luvulle ja perustuu tositapahtumiin. Elokuva kertoo miehen ja palvelijattaren pakkomielteisestä, kiihkeästä rakkaussuhteesta.

— Cinema Mondo toi sen uudelleen levitykseen, mikä on aika siistiä. Aistien valtakunta on niitä klassikoita, jotka porukka tuntee nimeltä, mutta joita se ei ole välttämättä nähnyt, sanoo Studio 123:n teatteripäällikkö Elise Brandt.

Hänen mukaansa nousemassa on selvästi trendi, joka tuo elokuvaklassikoita uudelleen laajaan levitykseen.

— Näin ne pääsee näkemään uusi sukupolvi. Itsekin neuvottelen tällä hetkellä parista legendaarisesta filmistä, joita väki ei ole välttämättä nähnyt teatterilevityksessä. Mutta se on kallista touhua, Brandt sanoo.

Ikärajan K18 saanutta Aistien valtakuntaa Brandt ei ole nähnyt itsekään. 1990-luvulla, kun elokuva oli Suomen teattereissa, hän oli liian nuori.

— Mutta legendaarinen se on. Edellinen vastaava filmi meillä valkokankaalla oli Gaspar Noén Love, jonka toimme maahan itse. Se oli hillittömän kaunis leffa.

Aistien valtakunta Studio 123:ssa 28. ja 29.7. sekä 2. ja 3.8.

Luetuimmat