Kansanedustaja Timo Heinonen: ”Kymi Ringin yksityisen rahoituksen osuus on ratkaistu” — Yhtiön mukaan rahoituksen valmistelu on vielä kesken

Kymi Ring on toimittanut opetus- ja kulttuuriministeriölle tietoja kilparadan rahoituksesta. Ministeriön mukaan avustuksen myöntämistä varten tarvitaan vielä lisää selvityksiä.

Katja Juurikko

Kymi Ring jätti tammikuussa opetus- ja kulttuuriministeriöön valtionavustushakemuksen. Ministeriö on pyytänyt tarkennuksia hankkeen rahoituksesta.
Kymi Ring jätti tammikuussa opetus- ja kulttuuriministeriöön valtionavustushakemuksen. Ministeriö on pyytänyt tarkennuksia hankkeen rahoituksesta.

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan Iitin Tillolaan suunnitellun Kymi Ringin yksityisen rahoituksen osuus on saatu valmiiksi. Heinonen toimii puheenjohtajana valtion liikuntaneuvoston alaisessa liikuntapaikkarakentamisen jaostossa.

— En ole oikea henkilö tiedottamaan tästä, mutta he (Kymi Ringin johto) ovat saaneet asian kuntoon. Kymi Ringin yksityisen rahoituksen osuus on ratkaistu. Tämä varmistaa sen, että hanke saa valtiolta avustuksen.

Kymi Ring oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg ei vahvista Heinosen näkemystä.

— Näköjään hänellä on parempaa tietoa kuin minulla. Rahoitus on edelleen valmistelussa, ja sitä viedään hyvässä hengessä eteenpäin. Muuta en voi tässä vaiheessa kertoa. Me tiedotamme kyllä, kun asiasta on kerrottavaa.

"Joitakin kohtia vielä selvitellään"

Eduskunta myönsi viime kesänä Kymi Ringin moottoriradan rakentamiseen 3,5 miljoonan euron valtionavustuksen. Avustuksen maksamisen ehtona on se, että Kymi Ring löytää yksityistä rahoitusta 10 miljoonaa euroa.

Kymi Ring jätti opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdollista tukipottia koskevan valtionavustushakemuksen tammikuun lopussa. Ministeriön ylijohtajan Esko Rannon mukaan hakemusta ei ole vielä käsitelty, koska siitä puuttuu liitteitä.

Ranto sanoo, että yhtiö on toimittanut helmi—maaliskuussa useita rahoitusta käsitteleviä asiakirjoja, mutta kaikkia tarvittavia tietoja ei ole vielä saatu. Iitin kunta ilmoitti viime viikolla, että Kymi Ring on tehnyt osakkailleen esityksen rahoituksesta ja pääomarakenteen vahvistamisesta.

— Liitteet ovat salaisia, koska ne käsittelevät yhtiöiden välisiä asioita. Joitakin kohtia vielä selvitellään, mutta en voi kertoa niistä tarkemmin. Teemme päätöksen niin pian kuin mahdollista.

Kymi Ring pyrkii saamaan radan valmiiksi heinäkuuhun 2019 mennessä

Ministeriö toimitti Kouvolan Sanomille kaksi julkista liitettä: hankkeen päivitetyn kustannusarvion ja rakentamisen tavoiteaikataulun. Ratayhtiön mukaan kilparadan rakentamiseen on tähän asti käytetty 3,4 miljoonaa euroa ja kokonaiskustannukset ovat yhteensä 16,5 miljoonaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on aiemmin tukenut hanketta 3 miljoonan euron liikuntapaikka-avustuksella, ja nyt haussa on 3,5 miljoonan euron potti.

Tavoiteaikataulun mukaan rakennustyöt ovat valmiit heinäkuussa 2019. Radan päällystämisen on tarkoitus alkaa syksyllä.

— Kaikki toimenpiteet ovat ehdollisia sille, että rahoitus saadaan kasaan, Sohlberg sanoo.

Valtatie 12:n tieremontilla alkaa olla kiire

Kymi Ringin rahoitus vaikuttaa myös siihen, toteutuuko valtatie 12:n Tillola—Keltti-välin kunnostus. Eduskunta myönsi viime kesänä tieremonttia varten ehdollisen 14 miljoonan euron määrärahan.

Tieremontin urakkatarjoukset raukeavat, jos Kymi Ringin yksityinen rahoitus ei ratkea maaliskuun loppuun mennessä.

— Suunnitelmat on tehty siten, että rakentajat pääsisivät heti keväällä töihin. Nyt eletään kriittisiä aikoja. Jos rahoituksesta ei pian tule tietoa, meille tulee ongelmia rakentamisaikataulun kanssa. Saatamme joutua lisäämään kustannuksia nopeutetun aikataulun takia, sanoo projektijohtaja Lars Westermark Liikennevirastosta.

Hänen mukaansa urakka on mahdollista saada valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Kymi Ringillä on tarkoitus ajaa ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokkaa MotoGP:tä jo kesällä 2019.

— Kesään 2019 ei ole mahdollista ehtiä, mutta tarvittaessa liikennejärjestelyt voidaan hoitaa poikkeusratkaisuilla.

Juttua muokattu kello 10.12. Korjattu kirjoitusasua.

Uusimmat uutiset