Perjantaina selviää, esitetäänkö Kouvolaa tuomioistuinviraston sijoituspaikaksi — ainakin viisi muuta kaupunkia on ilmaissut kiinnostuksensa

Tuomioistuinviraston perustamista valmisteleva toimikunta on saanut työnsä valmiiksi. Toimikunta antaa asiaa käsittelevän ehdotuksensa oikeusministeriölle perjantaina.

— Toimikunnalta pyydettiin näkökantaa siihen, mikä viraston sijoituspaikka voisi olla tai ainakin siihen, millaisilla perusteilla valinta tulisi tehdä, sanoo apulaisosastopäällikkö Heikki Liljeroos oikeusministeriön tuomioistuinyksiköstä.

Kouvolan kaupunki ja Kymenlaakson liitto julkaisivat joulukuussa 2015 kannanoton, jossa virastoa toivottiin Kouvolaan. Perusteluina olivat muun muassa Kouvolan pitkät perinteet hallintokaupunkina ja se, että Kouvola on menettänyt paljon oikeushallinnon työpaikkoja viime vuosina.

Myös muut kaupungit ovat ilmaisseet kiinnostuksensa virastoa kohtaan. Liljeroosin mukaan ainakin Hämeenlinna, Joensuu, Kuopio, Rovaniemi ja Vaasa ovat ottaneet asian tiimoilta yhteyttä ministeriöön.

Tuomioistuinvirasto hoitaisi tuomioistuinten ylläpitoon liittyviä hallinnollisia tehtäviä. Virastoon on alustavasti suunniteltu noin 40:tä työntekijää.

Jos kaikki menee ministeriön suunnitelmien mukaan, viraston perustamisesta annetaan hallituksen esitys vuoden 2017 jälkipuoliskolla. Viraston toiminta pyritään aloittamaan nykyisen eduskunnan vaalikaudella eli viimeistään keväällä 2019.

Aapo Mentula