Kuusankosken voimajohtopylväät kunnostetaan osana rantapuiston uudistusta

Kunnostusurakan tieltä on kaadettu puita.

Katja Juurikko

Kuusankosken kymmenestä teräsbetonisesta voimajohtopylväästä on jäljellä neljä. Arkistokuva.
Kuusankosken kymmenestä teräsbetonisesta voimajohtopylväästä on jäljellä neljä. Arkistokuva.

Kuusankosken rantapuistossa sijaitsevat betoniset voimajohtopylväät kunnostetaan kevään ja kesän aikana. Työ aloitetaan kuntokartoituksella, jonka pohjalta tehdään tarkempi kunnostussuunnitelma. Pylväät muun muassa pinnoitetaan ja paalutetaan ja niistä paikataan lohkeamia.

Koska kunnostuksessa käytettävät työkoneet tarvitsevat tilaa, Pallokentän lounaispuolelta on kaadettu muutamia puita. Niitä on saanut väistyä myös tulevina vuosina rakennettavien kulkureittien tieltä. Osa kaadetuista puista korvataan uusilla puiston rakentamisen yhteydessä.

Pylväiden kunnostaminen liittyy rantapuiston kehittämiseen toiminnalliseksi virkistysalueeksi. Pylväät toimivat Kuusankosken maamerkkeinä, ja niiden muodostama avoin linja eli voima-akseli on yksi alueelle laaditun yleissuunnitelman kantavista teemoista.

Pylväiden linja pidetään näkymien vuoksi puuttomana. Sen etelä- ja pohjoispuolella säilytetään nykyistä puustoa. Sinne istutetaan myös uutta kasvillisuutta.

Kymin osakeyhtiö rakennutti pylväät 1940-luvun loppupuolella. UPM siirsi kymmenen pylvään omistuksen Kouvolan kaupungille vuonna 2010. Kaupunki purki kuusi huonoon kuntoon mennyttä pylvästä vuodenvaihteessa 2012—2013.

Luetuimmat