Poliisilla rauhallinen pääsiäinen: Kotihälytysten määrä on kasvussa Kouvolassa – Lastensuojeluun tuli ilmoituksia normaalia enemmän

Salakapakoihin poliisi ei ole ravintoloiden kiinni oloa valvoessaan Kouvolassa törmännyt.

Katja Luoma kluo

Kotihälytysten määrä on noussut Kouvolassa. Kuvituskuva.
Kotihälytysten määrä on noussut Kouvolassa. Kuvituskuva.

Pääsiäinen sujui poliisin näkökulmasta Kouvolassa

ilman suuria ongelmia. Sen sijaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen Sokriin tuli pääsiäisena hälytyksiä tavanomaista enemmän Pohjois-Kymenlaaksossa. Hätäkeskuksen kautta alaikäisiin liittyneitä ilmoituksia tuli päivittäin kymmenkunta pitkänperjantain ja toisen pääsiäispäivän aikana.

– Määrä on keskivertoa korkeampi, maakunnallisen sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä Sinikka Tasala sanoo.

Ilmoituksia tulee poliisilta tai naapureilta

Sokriin tuli jonkin verran Tasalan mukaan poliisin tekemiä ilmoituksia perheväkivallasta tai muista kriisitilanteista perheisiin tehtyjen kotihälytysten yhteydessä.

– Niissä tilanteissa voi tulla esiin huolta myös muista kuin alaikäisistä perheenjäsenistä. Sen takia alaikäisiin tai lapsiperheisiin liittyvä lukumäärä on vain arvio.

Koronaepidemian varjoon saattaa nyt Tasalan mukaan jäädä joitakin lastensuojeluun liittyviä ilmoituksia, jotka normaalioloissa huomattaisiin herkemmin.

– Päiväkoti- tai koulukontakteja on normaalia paljon vähemmän, joten ilmoituksiakaan sieltä ei tule. Lähinnä ilmoituksia tulee nyt kotihälytysten yhteydessä tai huolestuneilta naapureilta. Toisaalta naapureilla on edelleen erittäin korkea ilmoituskynnys.

Sokrin vastaanottamien ilmoitusten määrät ovat Tasalan mukaan tällä hetkellä kaksipiippuinen juttu. Sosiaali- ja kriisipäivystykseen hakeutuu nyt normaalia vähemmän asiakkaita, koska he pelkäävät koronaviruksen tartuntaa.

– Osa tehtävistä tulee sen takia meille terveydenhuollon tai ensiapupäivystyksen kautta. Hätäkeskuksen kautta ilmoituksia tulee normaaliin tapaan.

Huoli vanhuksista kasvaa edelleen

Viime vuonna lastensuojeluilmoitusten rinnalle nousivat huolenaiheet vanhuksista. Trendi on Tasalan mukaan pysynyt koronaviruksen aikana samana.

Terveydenhuollon kautta päivystyksistä, osastoilta tai ensihoidosta yhteydenotot liittyvät yleensä arvioon, ettei vanhus pärjää kotona.

Ovatko ongelmat nyt piilossa, siihen minun on vaikea ottaa kantaa. — Sinikka Tasala

– Joskus yhteydenottajana on lähiomainen tai naapuri.

Kiireettömät ilmoitukset käsitellään Tasalan mukaan virka-aikana. Hätäkeskuksen kautta tulevat yhteydetotot liittyvät hänen mukaansa yleensä tehtäviin, jotka on arvioitu sosiaalipalvelutehtäviksi.

– Yleensä silloin soittaja on apua tarvitseva itse tai hänestä huoltava pitävä henkilö.

Jotkut tehtävistä ovat olleet niin sanottuja moniviranomaistehtäviä.

– Näitä ovat olleet esimerkiksi tulipalon jälkeinen evakuointi ja sen jälkeen tarvittava sosiaali- ja kriisipäivystyksen apu.

Alaikäisten päihteiden käyttöön liittyneet ilmoitukset ovat koronaviruksen aikana vähentyneet. Tasalan mukaan syynä ovat viruksen takia asetetut koulunkäyntiin ja kokoontumiseen liittyvät rajoitukset.

– Ovatko ongelmat nyt piilossa, siihen minun on vaikea ottaa kantaa.

Kotihälytyksissä nousupiikki

Kotihälytysten määrissä on havaittu pientä kasvua vastaaviin ajankohtiin verrattuina, Kaakkois-Suomen poliisin tilannekeskuksen rikoskomisario Lari Rönkä kertoo. Vertailussa käytettiin viikkoja 14 ja 15 vuosilta 2018, 2019 ja 2020.

Omaisuusrikoksiin liittyvät tehtävät ovat nousseet vuoden 2019 vastaavasta ajasta vuoden 2020 aikaan verrattuna huomattavasti.

Poliisi valvoi Kouvolassa pääsiäisenä ravintoloiden kiinniolorajoituksia. Niitä noudatettiin Röngän mukaan koko Kaakkois-Suomessa hyvin. Salakapakoihin tai muihin rajoitusten rikkomuksiin poliisi ei ole hänen mukaansa törmännyt.

Poliisia työllistää Röngän mukaan koronaepidemiaan liittyvä valvonta Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla. Poliisien määrä normaalissa hälytystoiminnassa on työjärjestelyillä Röngän mukaan saatu pidettyä normaalina.

Kotkassa tapahtuneen pitkänperjantain asemiesten kiinniottoa lukuun ottamatta poliisin pääsiäinen sujui Röngän mukaan koko Kaakkois-Suomessa rauhallisesti. Poliisi tutkii liivijengi Helvetin enkeleiden kerhotilalla Kotkassa tapahtunutta ampumistapausta.