Omenamehua puristetaan jo mehustamoilla — Kouvolalaiset kotipuutarhurit innostuivat hanapakkauksista

Minna Mänttäri

Helle ja kuivuus ovat saaneet omenat putoilemaan puusta ennen aikojaan.
Helle ja kuivuus ovat saaneet omenat putoilemaan puusta ennen aikojaan.

Nurmikolle putoilee pieniä ja kitukasvuisia omenoita.

— Omenasadosta näyttäisi tulevan runsas, mutta se on pientä, kuivaa käppänää, ettei siitä hirveitä mehusatoja ole odotettavissa, viljelijä Jussi Pusa Jaalasta ennakoi.

Tuoremehuasemat aloittelevat syyskauden toimintaansa. Pusan tilan mehuasema Jaalan Kimolassa alkaa ottaa ajanvarauksia vastaan torstai-iltana.

Korialla sijaitsevalla Vilppulan maa- ja kotitalousnaisten tuoremehuasemalla ajanvarauspuhelin avataan ensi perjantaina.

Tirvan tuoremehuasemalla Valkealassa mehua on puristettu parisen viikkoa.

— Sato näyttäisi olevan runsas, mutta omenat ovat pienempiä eivätkä ihan niin mehukkaita. Ihan hyviä kuitenkin, Jutta Partonen kertoo.

Omenat pilaantuvat herkästi

Helle ja kuivuus verottavat ainakin omenan alkusatokautta. Tuholaisetkin ovat olleet kasvukauden vaivoina.

— Paikalliset vaihtelut voivat olla suuria. Myös virheetöntä omenaa tulee, sanoo Anitta Helin Uudenkylän Mehulasta entisestä Nastolan kunnasta.

Tänä vuonna helle hellinyt vähän liikaakin.

— Omenat pilaantuvat tosi herkästi. Aika monella on omenoissa omenakääriäisen, pihlajanmarjakoin aiheuttamia vikoja. Muumiotautikin tuntuu yltyvän helteessä.

Lukas Pearsall

Osa mehuasemista on jo aloittanut syyskauden. Ensimmäiseksi puristetaan kesälajikkeet.

Parasta ennen syöntikypsyyttä

Uudessakylässä mehua puristetaan jo täyttä häkää. Helin kehottaa omaa omenamehua halajavia olemaan valppaina.

— Omenien kypsymistä ei pidä odotella liian pitkään, sillä mehunsaanto pienenee radikaalisti, kun omena on oikein kypsä.

Parhaimmillaan mehustettavaksi aiottu omena on juuri ennen syöntikypsyyttä. Tämä koskee erityisesti pehmeämaltoisia kesälajikkeita, mutta myöskään myöhäisempiä syys- ja talvilajikkeitakaan ei kannata liian pitkään kypsytellä, Helin opastaa.

— Kesäomenat ovat konstikkaita joka vuosi. Siksi mehustusaika kannattaa varata jo ennen kuin sato on kokonaan kypsä.

Laskennallisesti yhdestä kilosta omenaa saadaan noin 7 desilitraa mehua. Helin laskee, että kuivuudesta huolimatta tänä syksynä on päästy 6—6,5 desilitraan.

Tyhjiöpakattu hanapussi on useimpien suosikki

Tyhjiöpakattu hanapussi on suosituin pakkausmuoto sekä uudenkylän Mehulassa että Tirvan tuoremehuasemalla Valkealassa.

Pussia voi säilyttää jopa huoneenlämmössä, kunhan se on valolta suojattu.

— Olen testannut tätä itse, ja homma toimii, kunhan pusseja ei ihan lattialämmityksen päällä säilytä. Viileässä säilyttäminen on tietysti varmempaa, Helin opastaa.

Hanapussi sopii parhaiten pastöroidulle mehulle.

— Kylmäpuristettua eli pastöroimatonta en niihin laittaisi, Tuulikki Pakkanen Vilppulan maa- ja kotitalousnaisista sanoo.

Tyhjiöpakatut pussit voi myös pakastaa. Pusseille on saatavissa myös pahvipakkaukset, joissa niitä voi kuljettaa ja tuoda tarjolle.

— Kartongit voi kierrättää. Joka pussille ei tarvitse ostaa omaa koteloa, Jutta Partonen Tirvan tuoremehuasemalta vinkkaa.

Mehustamoon pääsee varaamalla ajan etukäteen

Tirvan mehuasema / Partosen puutarha, Kiurinpolku 10, Tirva. Ajanvaraus puh. 050 3256663.

Korian tuoremehuasema / Vilppulan maa- ja kotitalousnaiset, Terhotie 25 Koria. Ajanvaraus alkaa pe 17.8. puh. 044 0456101. Ajanvaraus arkisin 8—12.

Hämeenkylän-Koskiston Marttayhdistyksen mehuasema, Nokanpalontie 151 Ruotsinkylä. Ajanvaraus ma—pe klo 7—9 puh. 044 7260119.

Pusan tila, Lammintie 200 Kimola. Ajanvaraus 040 7618995 16.8. alkaen iltaisin.

Uudenkylän Mehula, Karhulantie 166, Uusikylä. Ajanvaraus 040 5710780 ma—la klo 9—12, su 12—18.

Hyvämäen mehustamo, Koskistontie 105 A Ruotsinkylä. Ajanvaraus 050 5686203.

Omenatuoremehujen hinnat alkaen 60 senttiä / omenakilo. Esimerkiksi Tirvan tuoremehuasemalla pastöroitu omenamehu maksaa 80 senttiä per omenakilo. Hintoihin vaikuttavat myös valittavat pakkausmuodot sekä palvelu.

Pienin vastaanotettava erä Tirvalla on 20 kiloa, noin neljä ämpärillistä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet