Kasvisruokakokeilun tulos Kouvolan kouluissa: 94 sadasta ruokailijasta valitsi sekaruuan

Viidessä Kouvolan koulussa oli keväällä tarjolla kasvisruokaa tavallisen kouluruuan vaihtoehtona.

Raimo Eerola

Viidessä kouvolalaisessa koulussa kokeiltiin kasvisruokaa tavanomaisen kouluruuan rinnalla viime keväänä. Arkistokuva.
Viidessä kouvolalaisessa koulussa kokeiltiin kasvisruokaa tavanomaisen kouluruuan rinnalla viime keväänä. Arkistokuva.

Kouvolan kouluissa keväällä järjestetyn kasvisruokakokeilun suosio jäi laimeaksi. Kasvisruuan valitsi linjastolta keskimäärin vain noin kuusi ruokailijaa sadasta.

Määrää voidaan pitää yllättävän pienenä siksikin, että viime syksynä tehdyssä kyselyssä 46 prosenttia oppilaista ja 86 prosenttia koulujen henkilökunnasta oli sitä mieltä, että kasvisruokaa tulee olla tarjolla kaikille päivittäin.

Suosio vaihteli kouluittain

Kasvisruokaa tarjottiin viidessä koulussa tammi–toukokuun aikana vihreiden valtuustoryhmän aloitteesta.

Mukana olivat Elimäen ja Naukion yhtenäiskoulut sekä Mansikkamäen, Saviniemen ja Urheilupuiston koulut. Niissä ruokailee päivittäin yhteensä vajaat 2 000 oppilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa.

Ruokailijat saivat itse valita, syövätkö kasvisruokaa vai tavallista kouluruokaa. Molemmat olivat esillä samanaikaisesti.

Kasvisruuan vetovoima vaihteli kouluittain. Eniten kokeilunhaluisia oli Saviniemen koulussa ja vähiten Elimäen yhtenäiskoulussa.

Proteiinia meiltä ja muualta

Kasvisaterioiden elintarvikekustannukset olivat keskimäärin 0,82 euroa annosta kohti, kun sekaruokien tarvikkeet maksavat keskimäärin 0,88 euroa. Hinnoissa ovat mukana aterian tavanomaiset lisäkkeet eli leivät, levitteet ja ruokajuomat sekä mahdolliset hedelmät ja leikkeleet.

Kasvisruokien proteiininlähteenä käytettiin muun muassa härkistä, soijaa, linssejä, papuja, sieniä, kikherneitä, quornia ja tofua. Joukossa oli sekä kotimaisia että tuontitavaraa olevia aineksia.

Aikuiset pitivät enemmän

Kokeilun aikana tehdyn asiakaskyselyn perusteella koulujen henkilökunta oli selvästi oppilaita tyytyväisempää tarjolla olleisiin kasvisruokiin.

Kokemuksia kasvisruuasta mitattiin kahdeksalla kysymyksellä. Heikoimmat arvosanat heltisivät sekä henkilökunnalta että oppilailta ruuan ulkonäölle ja maulle. Parhaat arvosanat saivat linjastolla asioinnin sujuvuus ja ruuan riittävyys.

Runsaasti vapaamuotoista palautetta

Kokeiluun osallistuneet saivat antaa myös vapaamuotoista palautetta. Sitä tulikin runsaasti.

Moni kiitti kasvisruuasta. Osa toivoi lisää ja monipuolisempaa kasvisruokaa, toiset muun muassa joko lisää tai vähemmän mausteita.

Muutama vastaaja myönsi, ettei ollut maistanut kasvisruokaa. Joistakin vastauksista välittyi voimakas vastustus: ”Ei ole hyvää enkä halua että sitä olisi enää koulussamme koska en tykkää kasvissyöjistä.”

Laajentaminen edellyttäisi hankintoja

Kokeilusta koottua raporttia hyödynnetään, kun koulujen ruokapalvelusopimuksia valmistellaan ensi vuodeksi. Harkittavaksi tulee, aletaanko kasvisruokaa tarjota vaihtoehtona kaikissa kaupungin kouluissa.

Raportin mukaan kasvisruuan ottaminen jatkuvaan tarjontaan edellyttäisi uusien lämpöhauteiden hankkimista koulujen tarjoilulinjastoihin. Lisäksi ruokapalveluun tarvittaisiin enemmän työntekijöitä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut