Vesivahinko pakotti parikymmentä lasta evakkoon päiväkodista Kausalassa — Evakko saattaa jatkua kaksi vuotta

Kosteusvaurio ei yllättänyt vanhempia. Iitissä mietitään nyt, onko vanhaa Metsämyyrän päiväkotia enää järkevää lähteä korjaamaan.

Jussi Lopperi

Mirella Korvenaro (edessä) haki Adelen ja Venjan päivähoidosta Anttilan tilapäistiloista. Anne Mäkimattila haki puolestaan poikansa Reinon päiväkodista.
Mirella Korvenaro (edessä) haki Adelen ja Venjan päivähoidosta Anttilan tilapäistiloista. Anne Mäkimattila haki puolestaan poikansa Reinon päiväkodista.

Yksi päiväkotiryhmä eli noin parikymmentä lasta on siirretty päiväkodista väistötiloihin vesivahingon takia Kausalassa. Vesivahingon aiheutti käyttövesiputken pettäminen. Metsämyyrän päiväkodista on tällä hetkellä neljä huonetta käyttökiellossa. Lapset hoitajineen ovat evakossa väistötiloissa Anttilantiellä sijaitsevassa rivitalossa.

— Vesivahinko ei tullut yllätyksenä. Oli vain ajan kysymys, milloin tämä rakennus oli tiensä päässä, lapsiaan päiväkodista hakemassa olleet Anne Mäkimattila ja Mirella Korvenaro sanovat.

Lapset sopeutuvat

Anttilantien väistötilaa Mäkimattila ja Korvenaro kehuvat kivan tuntuiseksi. Tilapäisjärjestelyä on takana reilun viikon verran. Heidän mielestään järjestely on sujunut hyvin, eivätkä lapsetkaan ole hämmentyneet pikavauhdilla tapahtuneesta muutosta.

— Kunhan hoito järjestyy, lapsilla on turvallista ja tutut kaverit hoitajineen, se riittää, Korvenaro sanoo.

Äidit laskevat, että heidän nuorimmat lapsensa saattavat vielä päästä uuteen päiväkotiinkin, jos se valmistuu ajoissa.

Jussi Lopperi

Lelut, pelit ja muut tärkeät tavarat muutettiin pikavauhdilla väistötiloihin.
Lelut, pelit ja muut tärkeät tavarat muutettiin pikavauhdilla väistötiloihin.

Laajuus on vielä kysymysmerkki

Lokakuun puolivälissä havaittu vesivahinko on päiväkodin toisessa päässä. Valtaosa rakennuksesta on päiväkodin käytössä normaalisti. Siellä on hoidossa 60 lasta.

Kosteusvaurion lopullinen laajuus ei ole vielä Iitin kunnan teknisen johtajan Harri Hoffrenin mukaan aivan tarkasti selvillä. Hänen mukaansa vaurion laajuutta ja vakavuutta tutkitaan tarkemmin tällä viikolla. Vasta sen jälkeen voidaan tehdä korjaussuunnitelma ja kustannusarvio, hän sanoo.

— Kustannusarvion valmistuttua on mietittävä sitä, ryhdytäänkö vaurioita korjaamaan ollenkaan, ja ovatko lapset väistötiloissa uuden päiväkodin valmistumiseen saakka.

Metsämyyrän kosteusvaurion korjaamiseen on varattava aikaa Hoffrenin arvion mukaan vähintään puoli vuotta. Päiväkotirakennus on tarkoitus myydä tai purkaa sen jälkeen, kun Kausalaan valmistuu uusi päiväkoti.

Uusi päiväkoti ei tule nopeammin

Kosteusvaurio ei jouduta Hoffrenin mukaan Iitin uuden päiväkodin rakentamista. Veteraanitielle tulevan päiväkodin rakentaminen alkaa ensi keväänä. 240-paikkaiseen päiväkotiin tulee kymmenen lapsiryhmää.

Uuden päiväkodin suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Urakkakilpailutus tehdään tämän vuoden lopussa.

Päiväkodin rakentamiseen varataan Hoffrenin mukaan aikaa reilu vuosi. Veteraanitien varrelle tehtävän päiväkodin on määrä valmistua keväällä 2020. Rakennus on käyttövalmis saman vuoden syksyllä.

Jussi Lopperi

Vuotava käyttövesiputki ehti muhia lattian alla jonkin aikaa.
Vuotava käyttövesiputki ehti muhia lattian alla jonkin aikaa.

Uusi päiväkoti korvaa neljä vanhaa

Lapset ovat Anttilantiellä vähintään Metsämyyrän mahdolliseen kunnostamiseen tai uuden päiväkodin aloittamiseen saakka, sivistystoimenjohtaja Pia Harmokivi sanoo. Ongelmia lasten päivähoidon järjestämisessä väistötiloissa ei hänen mukaansa ole ollut. Tilat ovat olleet ennenkin päiväkotikäytössä.

Lapset syövät aamupalaa Metsämyyrän tiloissa, lounastavat vieressä olevan lukion ruokasalissa ja saavat välipalan Anttilantiellä.

Kausalassa on Metsämyyrän lisäksi kolme päivähoitopaikkaa. Peltohiiren ja Kantarellin päiväkotien rinnalle kunta joutui suuren lapsimäärän vuoksi vuokraamaan kesällä keskustasta rivitalon, jossa toimii tilapäisesti Vaahteran päiväkoti. Vaahterassa on 45 lasta. Vuorohoidossa olevien lasten lisäksi Peltohiiren esikoululaiset menevät iltapäiviksi hoitoon Vaahteraan.

Kausalan hoitopaikkojen lisäksi Iitissä on Tiitiäisen päiväkoti Radansuussa ja Nuppula Vuolenkoskella.

Jussi Lopperi

Metsämyyrän päiväkodin neljä huonetta ovat kokonaan käyttökiellossa. Vesivahingon laajuutta selvitetään vielä tarkemmin tämän viikon ajan.
Metsämyyrän päiväkodin neljä huonetta ovat kokonaan käyttökiellossa. Vesivahingon laajuutta selvitetään vielä tarkemmin tämän viikon ajan.

Päivähoitolapsia hieman yli 240

Päivähoitoa tarvitsevien lasten määrä on Kausalassa tällä hetkellä hieman yli 240. Harmokiven mukaan kunnan päivähoitoa tarvitsevien lasten määrä vaihtelee vuosittain.

Viisivuotiaiden esikoulukokeilu, päivähoidon maksuttomuus ja työllisyyden paraneminen vaikuttavat Harmokiven mukaan merkittävästi päivähoitopaikkojen kysyntään jatkossa.

Esimerkiksi viisivuotiaiden esikoulukokeilun laajeneminen merkitsee Harmokiven mukaan Iitissä sitä, että esikoululaisten määrä nousee 120:een. Hän uskoo, että näillä näkymin 240-paikkainen päiväkoti riittää Iitin tarpeisiin myös jatkossa.