Kouvolassa vapaaksi jääneitä lukiopaikkoja ehtii hakea vielä tämän viikon — Jatko-opintomahdollisuuksia Ksaossa ja Xamkissa

Lukiopaikkoja on todennäköisesti enemmän kuin hakijoita. Yhteislyseo on vuodesta toiseen Kouvolan suosituin vaihtoehto.

Harri Teitto

Valkealan lukiossa on  jäljellä 36 opiskelupaikkaa. Hakuaikaa on kuluvan viikon loppuun.
Valkealan lukiossa on jäljellä 36 opiskelupaikkaa. Hakuaikaa on kuluvan viikon loppuun.

Jos lukiopaikka jäi Kouvolassa saamatta, tilanne on mahdollista korjata vielä tämän viikon ajan. Elimäen lukiossa on täyttämättä 38 paikkaa, Kuusankosken lukiossa 40 paikkaa ja Valkealan lukiossa 36 paikkaa. Niihin on mahdollista hakea Opintopolku.fi-sivuston kautta 29.7. asti.

Koulutuksen ja osaamisen kehittämisen palvelupäällikkö Timo Tiainen arvelee, etteivät kaikki paikat täyty. Niitä on laskettu olevan enemmän kuin todennäköisiä hakijoita.

Kaikkiin Kouvolan lukioihin on määritelty peruskoulun päättötodistuksen keskiarvorajaksi 7. Linjaus tehtiin vuonna 2009 Kouvolan kuntaliitoksen yhteydessä, ja se on pysynyt samana siitä lähtien.

— Joskus harvoin siitä on tehty poikkeuksia, mutta käytännössä se on osoittautunut toimivaksi. Alle seitsemän keskiarvolla voi olla hankala selvitä lukio-opintojen vaatimuksista, tiainen sanoo.

Opiskelijat valitaan lukioihin hakemusten perusteella keskiarvon mukaisessa järjestyksessä. Näin ollen suosituimpiin paikkoihin pääsemiseen vaaditaan korkeampi keskiarvo.

Kouvolan halutuin on kuntaliitoksesta lähtien ollut Yhteislyseo, johon keväällä haki ensisijaisesti 260 henkeä ja pääsi 216. Peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille muutama vuosi tehdyn kyselyn perusteella Yhteislyseon suosiota selittää ennen kaikkea ison lukion tarjoama valinnaisuus.

Ammattiopistoon hakuaikaa kuun loppuun

Mikäli lukio tai ammatillinen perustutkinto on jo suoritettu, mutta jatko-opiskelupaikkaa ei ole, heinäkuun 31. päivään asti voi hakea Kouvolan seudun ammattiopiston jatkuvan haun tutkintoihin. Tarjolla on paikkoja kymmeneen perustutkintoon, joukossa muun muassa lentokoneasentajan, maalarin ja muotiassistentin koulutukset.

Jatkuvan haun paikat täytetään haastattelujen, valintakokeiden ja mahdollisten kielikokeiden perusteella. Koulutukset alkavat 7.8.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa on tarjolla 150 opiskelupaikkaa, jotka jäivät täyttämättä kevään haussa. Opintopolku-sivustolla järjestetään niistä lisähaku 1.—6.8. Hakuun liittyvät valintakokeet järjestetään viikoilla 32 ja 33 ja opinnot alkavat 20.—31.8.

Xamkin lisähaussa olevat koulutukset järjestetään Kouvolassa, Kotkassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Kouvolassa tarjolla on Bachelor of Business Administration -tutkinto International Business -koulutusalalla ja tradenomi (AMK) -tutkinto liiketoiminnan data-analytiikan ja visualisoinnin koulutusalalla.