SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Kouvola ei valita hallinto-oikeuden Kymi Ring -päätöksestä — kaupunki jää odottamaan yksityisen rahoituksen varmistumista

Kaupunginhallituksen puheenjohtajat Harri Helminen ja Jenny Hasu pitävät Iitin moottoriradan valmistumista tärkeänä Kouvolalle.

Katja Juurikko

Kymi Ringin työmaalla näytti viime viikolla tältä.
Kymi Ringin työmaalla näytti viime viikolla tältä.

Kouvolan kaupunginhallitus ei aio hakea muutosta Itä-Suomen hallinto-oikeuden Kymi Ring -päätökseen, kaupunginjohtaja Marita Toikka kertoi myöhään maanantai-iltana.

Hallinto-oikeus kumosi 9. marraskuuta Kouvolan kaupunginvaltuuston viimevuotisen päätöksen myöntää ratayhtiö Kymi Ring oy:lle pääomalainan.

Toikka kertoo, että hänen käsittääkseen Kouvolan poliitikoilla on yhä tahtoa olla mukana moottoriratahankkeessa.

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) vahvistaa tämän.

— Kouvolan intressi on, että ratahanke etenee. Meidän täytyy nyt vain saada Kymi Ringiltä vahvistus, että yksityisen rahoituksen osuus järjestyy.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) pitää hyvänä uutisena sitä, että Puolustusvoimat alkaa käyttää Kymi Ringin ajoharjoittelurataa jo ensi vuoden alussa.

— Meillä on myötämielinen asenne tähän ratahankkeeseen. Kouvolassa odotellaan nyt hetkeä, milloin hanke menee yhtion päässä eteenpäin.

Hallinto-oikeus kumosi valtuuston viimevuotisen lainapäätöksen

Valtuusto myönsi syksyllä 2016 kahden miljoonan euron pääomalainan kuljettajakoulutusratojen rakentamiseen Iitin Tillolaan. Päätös syntyi äänin 53—4. Valtuusto edellytti, että ennen lainan nostoa yhtiön on toimitettava luotettava selvitys siitä, miten hankkeen omarahoitusosuus rahoitetaan.

Kuntalaiset tekivät päätöksestä kaksi valitusta.

Hallinto-oikeuden mukaan Kouvolan kaupunginvaltuusto myönsi pääomalainan ilman kuntalain edellyttämää vastavakuutta, mistä johtuen kaupunginvaltuuston päätös on lainvastainen.

Lisäksi päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, koska kaupunki ei selvittänyt mahdollisen valtiontuen olemassaoloa ja Euroopan unionin valtiontukimääräysten ja -säännösten mahdollista soveltuvuutta.