Valkealan monitoimitalon kustannuksia halutaan alas — ”Sinne rakennetaan uusi koulu, mutta muiden toimintojen osalta tilanne on auki”, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell

Kouvolan kirjastotoimenjohtajaa Selja Kunttua huolestuttaa Valkealan kirjaston tulevaisuus.

Katja Juurikko

Valkealan kirjastoa suunnitellaan sijoitettavaksi tulevaan monitoimitaloon.
Valkealan kirjastoa suunnitellaan sijoitettavaksi tulevaan monitoimitaloon.

Valkealaan suunnitteilla olevan monitoimitalon kustannusarvio on paukkunut liian suureen lukemaan.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell sanoo, että ”Valkealan monitoimitaloa totta kai pohditaan, kun kustannusarvio on noussut”.

— Mitään ei ole lyöty lukkoon siltä osin, mitä monitoimitaloon tulee. Se on varmaa, että sinne rakennetaan uusi koulu, mutta muiden toimintojen osalta tilanne on auki.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan asiaa tarkastellaan tiiviisti yhdessä koulupuolen, tilahallinnon ja keskushallinnon kanssa.

— Olemme ensi viikolla viisaampia. Käymme asiaa läpi seuraavan kerran ensi maanantaina johtoryhmässä.

Forsellin näkemyksen mukaan tämänhetkistä 27,7 miljoonan euron kustannusarviota on reivattava alaspäin ainakin parilla miljoonalla 25 miljoonan euron tuntumaan.

Arvioitu valmistumisaika kesä 2022

Kouvolan kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi Valkealan monitoimitalon uudisrakennuksen hankesuunnitelman pari viikkoa sitten.

Hankesuunnitelmassa 2,5-kerroksiseen uudisrakennukseen on kaavailtu päiväkodin, koulun, kirjaston, liikuntasalin, perhekeskuksen, nuorisopalvelun ja kansalaisopiston tiloja.

Rakennuksen arvioitu valmistumisaika on kesällä 2022.

Kaikkia asukkaita palvelevaa tilaa tarvitaan

Forsellin linjaus siitä, että mitään monitoimitalon toiminnoista ei ole vielä lyöty lukkoon, huolestuttaa muun muassa Kouvolan kirjastotoimenjohtajaa Selja Kunttua.

— Takana on yli vuoden hanketyö, jota ei sitten ehkä voitaisikaan hyödyntää. Toki herää huoli, että vanha suunnitelma hylätään ja kirjasto sijoitetaan ulkoiseen vuokratilaan. Monitoimitaloon sijoitettu kirjasto olisi pieni ja kiinteä verrattuna nykyiseen kirjastoon.

Kunttu sanoo, että kun nykyinen Valkealan kirjasto puretaan monitoimitalon tieltä, on välttämätöntä varata uuteen rakennukseen kompakti lasten ja nuorten lukemista edistävä sekä kaikenikäisiä Valkealan asukkaita palveleva tila.

Hän uskoo, että Valkealan kirjasto joka tapauksessa säilyy muodossa tai toisessa.