Stora Ensolla takana synkkä vuosineljännes — Säästöohjelmaa kiristetään 75 miljoonalla eurolla

Yhtiön liikevaihto on kuluvana vuonna laskenut 7,8 miljardista eurosta 7,6 miljardiin euroon.

Stora Enso

Stora Enso jatkaa kannattavuusohjelmaansa vuoden 2021 loppuun.
Stora Enso jatkaa kannattavuusohjelmaansa vuoden 2021 loppuun.

Stora Enso kiristää kannattavuuden turvaamisohjelmaansa. Yhtiö nostaa säästötavoitteen 275 miljoonaan euroon ja jatkaa ohjelmaa vuoden 2021 loppuun asti. 

Taustalla ovat maailmantalouden epävarmuudet. Stora Enso arvioi kauppasotiin liittyvien geopoliittisten epävarmuustekijöiden vaikuttavan yhtiön tulokseen loppuvuoden aikana negatiivisesti. Myös pelko kovasta brexitistä varjostaa vuoden näkymiä.

Yhtiö lähti alun perin tavoittelemaan 120 miljoonan euron säästöjä. Tavoitetta nostettiin jo heinäkuussa 200 miljoonaan euroon.

Kannattavuusohjelma luo pohjaa kevyemmälle organisaatiolle

Jo päättynyt kolmas vuosineljännes oli Stora Ensolle vaikea. Yhtiön tiistaina julkaiseman osavuosikatsauksen mukaan liikevaihto laski kesä—syyskuun aikana reilut seitsemän prosenttia 2,4 miljardiin euroon. Samalla operatiivinen liiketulos pieneni 231 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2018 vastaavana aikana oli 358 miljoonaa euroa.

Koko kuluvan vuoden aikana yhtiön liikevaihto on laskenut liki 200 miljoonalla eurolla edellisvuodesta. Alhaisempien hintojen ja volyymien seurauksena liikevaihto oli tämä vuoden tammi—syyskuussa 7,6 miljardia euroa.

Samalla operatiivinen liiketulos on heikentynyt sitäkin enemmän. Kun tulos tammi—syyskuussa vuonna 2018 oli yli miljardin euron, oli se tänä vuonna 0,8 miljardia euroa.

On tärkeää hyödyntää nykyistä tilannetta rakentamalla tulevaisuuteen valmiina olevaa yhtiötä. — Karl-Henrik Sundström

Yhtiön toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström pitää kannattavuusohjelman jatkamista olennaisen tärkeänä. Esimerkiksi vuoden kolmannen neljänneksen aikana säästöjä on saatu aikaan 40 miljoonan euron edestä.

— On tärkeää hyödyntää nykyistä tilannetta rakentamalla tulevaisuuteen valmiina olevaa yhtiötä, joka pysyy askeleen edellä ja työskentelee ennakoivasti, Sundström sanoo yhtiön tiedotteessa.

Kannattavuusohjelma on tuntunut myös Imatran tehtailla. Stora Enso ilmoitti viime keväänä sulkevansa paperikone 6:n, mikä lopettaa työt kaikkiaan 55 henkilöltä. Kone ollaan sulkemassa vuoden loppuun mennessä.

Uusi johtaja aloittaa joulukuussa

Toimitusjohtaja Sundström esitteli tiistaina osaltaan viimeisen Stora Enson osavuosikatsauksen. Yhtiön toimitusjohtaja vaihtuu joulukuun alussa, kun tehtävässä aloittaa Annica Bresky.

Stora Enso tiedotti tiistaina myös perustavansa uuden divisioonan vastaamaan yhtiön raaka-ainetarpeista. Forest-divisioonan alla ovat jatkossa muun muassa yhtiön 41 prosentin osuus Tornatorista sekä puunhankintatoimet Suomessa.