"Olemme korvat punaisina kuunnelleet kaupunkilaisten huolestuneita soittoja" – Kymsoten influenssarokotusten ajanvaraus on ruuhkautunut, myöntää palvelupäällikkö Marja-Terttu Nuorivuori

Rokotuksen kysyntä yllätti Kymsoten. Ajanvaraukset ovat lisääntyneet muun muassa siksi, että lääketukusta ei ole riittänyt rokotteita yksityiselle puolelle.

Linda Varoma

Kausi-influessarokotuksen kysyntä yllätti Kymsoten.
Kausi-influessarokotuksen kysyntä yllätti Kymsoten.

Kouvolalainen eläkeläinen arvostelee jyrkästi Kymsoten tapaa hoitaa influenssarokotusten jakelua.

– Yhteydenotto on tehty erittäin hankalaksi.

Kouvolan Sanomia lähestynyt mies esiintyy jutussa nimettömänä. Hän pitää hankalana sitä, että tietosuojan takia ajan varaaminen netin kautta vaatii pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

– Huoleni koskee riskiryhmiä, kuten ikäihmisiä. Kaikki eivät suinkaan ole siirtyneet nykyiseen sähköiseen toimintatapaan.

Vaihtoehtona vaikeuksia aiheuttavalle nettiajanvaraukselle on toki puhelin.

– Nähtävästi Kymsotella ei ole kuitenkaan siihen tarpeeksi voimavaroja. Yritin soittaa maanantaina rokotusaikaa ja sain nauhoitetun vastauksen, että puhelinnumero on tallennettu. Jäin ohjeiden mukaisesti odottamaan yhteydenottoa.

Vastauspuhelu tuli keskiviikkona, kun mies oli päiväunilla. Numeroon ei voi soittaa takaisin, joten piti aloittaa uusi ajanvaraus.

– Olen vuosittain ottanut influenssarokotteen, ja pidän sitä tärkeänä riskiryhmien terveyden suojelemiseksi, hän sanoo.

Kymsoten nettisivujen mukaan riskiryhmille tarkoitetut maksuttomat influenssarokotukset alkavat Kymenlaaksossa marraskuun lopulla 23. marraskuuta ja jatkuvat tammikuun alkupuolelle. Rokotuksia annetaan lukuisissa Kymsoten toimipaikoissa.

Palautetta satanut rankasti

Kymsoten palvelupäällikkö Marja-Terttu Nuorivuori tunnustaa ajanvarauksen ongelmat influenssarokotukseen pääsemisessä.

– Olemme korvat punaisina kuunnelleet kaupunkilaisten huolestuneita soittoja.

Ajanvaraus influenssarokotukseen on Nuorivuoren mukaan ruuhkautunut pahasti.

– Tällä hetkellä meillä on puhelinvarausjärjestelmässä toistatuhatta puhelupyyntöä, joihin pyrimme vastaamaan mahdollisimman pian. Se vie kuitenkin jonkin aikaa.

Nuorivuoren mukaan kysyntä yllätti.

– Monet ovat aiemmin hakeneet kausi-influenssarokotteen yksityiseltä puolelta. Nyt lääketukusta ei ole riittänyt tarpeeksi rokotteita heille, joten julkisen puolen kuormitus on kasvanut.

Kymsote purkaa sumaa

Nuorivuori sanoo, että sote-kuntayhtymä taistelee hankalaa tilannetta vastaan parhaansa mukaan. Hänen mukaansa Kymsote on turvannut rokotteiden riittävän määrän etenkin riskiryhmäläisille. Rokotteen kuitenkin saavat kaikki halukkaat, hän sanoo.

– Olemme lisänneet aikoja myös viikonlopuille ja muutenkin kasvattaneet rokottamisen voimavaroja. Pyydän ihmisiltä malttia ja kärsivällisyyttä. Pyrimme koko ajan purkamaan sumaa.

Mitä tulee Kymsoten ajanvarausten yksinkertaistamiseen, siihen on Nuorivuoren mukaan tulossa muutoksia ensi vuonna.

– Kymsotessa rakennetaan järjestelmää, joka helpottaa ajanvaraamista Omaolo-sivuston kautta.