Öljyn hinnan romahdus vaikuttaa bensiinin hintaan viiveellä – Kouvolan huoltoasemilla hinnat vielä normaaleissa lukemissa

St1:n toimitusjohtaja muistuttaa, että raakaöljyn hinta muodostaa vain osan polttoaineen hinnasta.

Kimmo Puhakka

Sami Toivakka tankkasi keskiviikkona Valkealan ABC-asemalla. Hän sanoo seuraavansa polttoaineen hintoja jonkin verran.
Sami Toivakka tankkasi keskiviikkona Valkealan ABC-asemalla. Hän sanoo seuraavansa polttoaineen hintoja jonkin verran.

Kimmo Puhakka

Kuusankosken Kiltatien Nesteen hinnat keskiviikkona aamupäivällä.
Kuusankosken Kiltatien Nesteen hinnat keskiviikkona aamupäivällä.

Koronavirus vaikuttaa monen muun asian ohella autoiluun, kun heikkenevä maailmantalous on romahduttanut raakaöljyn kysynnän.

Kouvolan huoltoasemilla ei vielä keskiviikkoaamupäivänä näkynyt merkkejä bensiinin halpenemisesta. Kuusankosken keskustan alueella 95-oktaanisen bensiinin litrahinta vaihteli 1,434:n ja 1,496:n euron välillä.

Verkkosivustolla Polttoaine.net vertaillaan polttoaineen hintoja eri puolilla maata. Sivuston sisältö perustuu käyttäjien lähettämiin hintatietoihin.

Tiistaina Kouvolan halvinta 95E:tä sai sivuston mukaan Myllykosken Nesteeltä. Litrahinta oli 1,379 euroa. Toiseksi halvin oli Valkealan ABC-asema 1,429 eurolla.

Keskiviikkona molempien asemien hinnat olivat nousseet. Hinta oli sekä Myllykoskella että Valkealassa 1,439 euroa.

Koko maan keskihinta oli sivuston mukaan tiistaina 1,438 euroa.

Koronaviruksen lisäksi öljyn hintaan vaikuttaa orastava hintasota. Perjantaina öljyntuottajamaiden kartelli Opec ja järjestöön kuulumaton Venäjä eivät saaneet aikaan sopimusta tuotannon rajoittamisesta. Maanantaina maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia ilmoitti laskevansa öljyn hintaa ja lisäävänsä tuotantoa.

Saudi-Arabian ilmoituksen jälkeen öljyn hinta halpeni noin 30 prosenttia. St1 oy:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen ei muista aiemmin kohdanneensa yhtä nopeaa hinnan laskua.

Hintasodan ja koronaviruksen ei Viljasen mukaan voi odottaa vaikuttavan polttoaineiden hintaan heti, vaan pienellä viiveellä. Jos öljyn hintataso jää pitkäksi ajaksi matalalle, vaikutukset näkyvät ennen pitkää hinnassa Suomessakin. Öljyn hinta on kuitenkin vain yksi osa valmiin polttoaineen hinnasta.

– Liikenteen polttonesteistä puhuttaessa on hyvä pitää mielessä, että Suomen polttoainevero ja arvonlisävero kattavat hinnasta lähes yhden euron. Polttoaine pitää myös jalostaa, kuljettaa, varastoida ja jakaa. Lisäksi on lakisääteinen velvoite sekoittaa polttoaineisiin 20 prosenttia uusiutuvaa polttoainetta, Wiljanen sanoo.

Valkealan ABC:llä keskiviikkona tankannut Tuomo Henttonen sanoo, ettei polttoainetta ostaessaan edes katso hintoja.

– Ostan sieltä, mistä ajan ohi. Enhän minä lähde kahvipaketinkaan perässä Prismaan, vaikka sen saisi sieltä 20 senttiä halvemmalla kuin lähikaupasta.

Henttonen on kuullut öljyn hinnan putoamisesta, mutta ei usko sen näkyvän polttoainekuluissaan.

– Huoltoasemien on kuitenkin otettava katteensa jostain.