Toimitusjohtaja visioi drive-in-kierrätysmyymälää Parikiin — tulojen putoaminen pakottaa etsimään uusia toimintoja

Parik-säätiön tulot putosivat miljoona euroa tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Toimitusjohtaja Pasi Hedmanilla on paljon kierrätystalouteen liittyviä ideioita tulevaisuuden varalle.

Jussi Lopperi

Parik alkaa myydä kunnostettuja kierrätyspyöriä ensi keväänä. Parik voisi myös alkaa vuokrata polkupyöriä työpaikoille, toimitusjohtaja Pasi Hedman suunnittelee.
Parik alkaa myydä kunnostettuja kierrätyspyöriä ensi keväänä. Parik voisi myös alkaa vuokrata polkupyöriä työpaikoille, toimitusjohtaja Pasi Hedman suunnittelee.

Drive-in-kierrätysmyymälä. Sellaista Parik-säätiön toimitusjohtaja Pasi Hedman suunnittelee entiseen metallihalliin Kuusaantielle.

— Asiakas voisi ajaa halliin sisälle peräkärryn kanssa. Kyydissä voisi olla sohvaa, vanhaa lämpöpatteria, ovia. Työntekijät purkaisivat ja lajittelisivat tavarat myyntiin, varastoon ja jätteisiin.

Drive-in-palvelu on tulevaisuuden suunnitelma. Rakennustarvikkeiden kierrättäminen sen sijaan alkaa pian. Hedmanin mukaan tavoitteena on aloittaa toiminta tämän vuoden puolella.

Säätiön tulot putosivat miljoona euroa

Parikin on etsittävä uusia toimintoja, Hedman summaa. Säätiön tulot putosivat tänä vuonna noin miljoona euroa viime vuoteen verrattuna. Lovi on syntynyt suurimmaksi osaksi kaupungin ostojen vähentymisestä.

Ensi vuoden tavoite on nollatulos.

Kouvolan ja Parikin välinen 1,5 miljoonan euron suuruinen kumppanuussopimus päättyi viime vuoden lopussa. Sopimus oli ollut hankintalain vastainen. Nyt kaupunki ostaa Parikilta palveluja noin 600 000 eurolla.

— Viime vuosi oli tappiollinen, ja myös tämä vuosi tulee olemaan tappiollinen. Ensi vuoden tavoite on nollatulos, Hedman sanoo.

Suunnitteilla muun muassa polkupyörien vuokrausta

Hedmanilla on paljon kierrätykseen liittyviä uusia ideoita.

Kuusaantielle perustetaan minijäteasema yhdessä Kymenlaakson jätteen kanssa. Jäteasema toimii hyvin yhteen Ekomaan kanssa, Hedman sanoo.

Ensi keväänä Parik alkaa myydä kierrätettyjä ja kunnostettuja polkupyöriä. Suunnitteilla on myös kierrätyspyörien vuokrauspalvelu.

— Voisimme vuokrata pyöriä esimerkiksi työpaikoille kiinteään kuukausihintaan. Jos pyörä menee rikki, toisimme ehjän tilalle.

Hedman visioi myös Kuusankosken Taideruukin tapaista erilaisten toimijoiden keskittymää Kuusaantielle.

— Täällä voisi toimia esimerkiksi kierrätystaiteilija. Hän voisi saada materiaalit meiltä. Me puolestaan voisimme hoitaa myynnin Ekomaan myymälässä.

Rompetorilla myynnissä metallityökaluja lauantaina

Lauantaina Parik tekee metallihalliin tilaa tulevalle rakennustarvikekierrättämölle. Säätiö myy kesällä lakkautetun metallipajan työkaluja ja tarvikkeita. Tarjolla on myös peräkärryjen osia, suojavarusteita ja voimavirtakaapeleita. Rompetori on avoinna Kuusaantiellä kello 10—14.