Ksey sai Kouvolan ja Iitin irtoeläinten talteenotot — Kolmivuotinen sopimus on kaupungille edullisempi kuin edellinen

Toimintaansa aloittelevalle Pohjois-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistykselle talteenottojen menettäminen oli takaisku, mutta se ei lamaannuta toimintaa, puheenjohtaja Minna Mänttäri sanoo.

Noora Vilamaa

Eristystilassa majaillut Ville-kissa tervehti vierailijaa. Arkistokuva.
Eristystilassa majaillut Ville-kissa tervehti vierailijaa. Arkistokuva.

Kouvolan kaupunki maksaa seuraavat kolme vuotta Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistykselle eläinten talteenotosta 1 250 euroa kuukaudessa. Summa on ollut kolme viime vuotta 1 600 euroa.

Syy siihen, että eläinten talteenotosta korvattava kiinteä kuukausihinta on laskenut, johtuu kilpailutilanteesta, Kouvolan kaupungin jätehuoltopäällikkö Leena Rautiainen sanoo.

Ryhdymme miettimään muita vaihtoehtoja, minkälaista toimintaa voisimme tiloissa järjestää. — Minna Mänttäri

Ksey on vuosikymmenet huolehtinut alueen eläinten talteenotosta ainoana yhdistyksenä. Se on pystynyt määrittelemään hinnan mieleisekseen. Toisen yhdistyksen aloitettua hinta laski.

Yhdistys vastaa Kouvolan lisäksi Iitissä tavattavien irtoeläinten talteenotosta.

Tarjouskilpailun voittaneella Kseylla oli kova halu saada itselleen eläinten talteenotto. Yhdistys varmisti sen puheenjohtaja Sari Metsälän mukaan laskemalla hintaa. Entisellä hinnalla talteenotto olisi mennyt kilpailevalle yhdistykselle, hän sanoo.

— Teimme laskelmia, että summa kattaa eläintalosta ja eläinten hoidosta aiheutuvat juoksevat kulut.

Eläinten talteenotosta kertyy Metsälän mukaan kuluja muun muassa kissanhiekoista. Yhdistys ostaa kissanhiekkaa 3 000 eurolla vuosittain. Kallis menoerä ovat myös eläinten ja niiden tilojen hoidossa käytettävät kertakäyttösuojat. Niihin kuluu noin 600 euroa vuodessa.

Noora Vilamaa

Luovutusvalmiille kissoille Korialla on oma eristyshuone.
Luovutusvalmiille kissoille Korialla on oma eristyshuone.

500 eläintä tänä vuonna

Kuluva syksy on ollut Metsälän mukaan eläinsuojeluyhdistyksessä vilkas. Eläimiä on tullut taloon marraskuun loppuun mennessä yhteensä noin 500. Metsälä arvelee eläinten määrän vielä nousevan, koska loppusyksy on talteenoton kiireisintä aikaa.

Kseyn uudet tilat eivät varsinaisesti helpota talteenoton tilannetta. Talteenotetut eläimet tulevat edelleen vanhan puolen eristystiloihin. Uusissa tiloissa on kolme kissahuonetta ja eristystila, johon tulevat yhdistyksen omistukseen päätyvät eläimet. Jos eläintä ei ole 15 vuorokauteen mennessä noudettu, se siirtyy yhdistyksen omistukseen.

Kaupunki pyysi tarjoukset eläinten talteenotosta kahdelta taholta, Pohjois-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistykseltä ja Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistykseltä.

Kyse on kaupungin näkökulmasta pienhankinnasta, joten tarjoukset pyydettiin kahdelta paikalliselta yhdistykseltä.

— Halusimme pitää toiminnan paikallisena, Kouvolan kaupungin hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä sanoo.

Kahden yhdistyksen jättämien tarjousten välinen vuotuinen ero on 3 000 euroa Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen hyväksi. Eläinten hoidosta perittävät yksikköhinnat olivat molemmilla lähes samat. Ainoastaan muiden eläinten kuin kissojen ja koirien hoidosta perittävät kulut olivat Pohjois-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistyksellä hieman edullisemmat.

Tarjouskilpailussa on kahden viikon valitusaika. Hinnat astuvat voimaan ensi vuoden alusta. Sopimus on voimassa vuoteen 2022. Sopimuskauden jälkeen yhdistyksellä on vielä kaksi optiovuotta. Se tarkoittaa, että kaupunki voi ilman kilpailutusta jatkaa samalla sopimuksella vielä kaksi vuotta.

Noora Vilamaa

Kseyn eläintalolla Korialla on uudet eristystilat yhdistyksen omistukseen päätyville kissoille.
Kseyn eläintalolla Korialla on uudet eristystilat yhdistyksen omistukseen päätyville kissoille.

Noora Vilamaa

Arkistokuvassa aikuiskissat Viltsu ja Helmut viettivät aikaansa omassa värikkäässä eristyshuoneessaan.
Arkistokuvassa aikuiskissat Viltsu ja Helmut viettivät aikaansa omassa värikkäässä eristyshuoneessaan.

Kuusankoskelle mietitään muuta toimintaa

Toimintaansa aloittavalle Pohjois-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys Pokesylle talteenottojen menettäminen oli takaisku. Se ei kuitenkaan puheenjohtaja Minna Mänttärin mukaan merkitse sitä, että yhdistyksen toiminta kaatuisi siihen.

— Ryhdymme miettimään muita vaihtoehtoja, minkälaista toimintaa voisimme tiloissa järjestää.

Irrallaan tavattuja eläimiä yhdistys ei voi ottaa vastaan. Mänttärin mukaan yksi vaihtoehto voisi olla hoitolatoiminta. Samoin jos omistaja joutuu luopumaan lemmikistään, yhdistys voi ottaa eläimen vastaan ja etsiä sille uuden kodin.

Teollisuuskaarella Kuusankoskella sijaitsevat tilat valmistuvat Mänttärin mukaan lähiaikoina. Rakennus on tehty talteenottotoimintaa varten. Siksi rakennuksessa on kissoille kolme eristyshuonetta. Niissä on tilat 15 kissalle.

Isomman osan tilat on tarkoitettu uusiin koteihin valmiina oleville kissoille. Koirille huoneita on kolme. Niihin mahtuu yhteensä viisi koiraa.

Lisäksi rakennuksessa on keittiö- ja toimistotiloja.

Rahaa yhdistys on saanut lahjoituksina ja keräyksillä. Eräs kouvolalaisyritys on Mänttärin mukaan tukenut tuntuvasti rakennushanketta.

Kommentoidut