Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien puolipäiväisyys tekee tuloaan Kouvolan verrokkikaupunkeihin — Kotka ja Hämeenlinna ovat etujoukoissa

Myös Lappeenrannassa hallituksen puheenjohtajalla on jo mahdollisuus hoitaa tehtäviään osa-aikaisena.

Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien puolipäiväisyys tekee tuloaan Kouvolan verrokkikaupunkeihin — Kotka ja Hämeenlinna ovat etujoukoissa

Kotkassa sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston puheenjohtajat hoitavat tehtäviään puolipäiväisesti.

Kouvolan verrokkikaupungeista Hämeenlinnassa on osa-aikainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Sen sijaan Porissa, Joensuussa ja Lappeenrannassa puheenjohtajien palkkatyöhön ei ole ainakaan vielä siirrytty. Porissa ja Joensuussa palkkatyö ei ole mahdollistakaan.

Lappeenrannassa hallintosääntöön on kirjattu, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi toimia osa-aikaisena luottamushenkilönä. Tässä tapauksessa valtuusto päättää maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) sanoo pohtineensa osa-aikaisuutta. Hän ei ole kuitenkaan vielä päättänyt asiasta suuntaan eikä toiseen.

— Kaikkia menoja ei pysty tietenkään etukäteen sanomaan, mutta nyt luottamustehtävän hoitaminen on vähän sellaista ramppaamista varsinaisten töiden ja luottamustehtävien välillä.

Osa-aikaisen hallituksen puheenjohtajan palkkaa ei ole Lappeenrannassa vielä päätetty. Asia ajankohtaistuu vasta sen jälkeen, jos puheenjohtaja ilmoittaa halunsa siirtyä osa-aikaiseksi.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) sanoo, että kun valtuutettujen työt ovat erilaisia, kaikilla ei ole ollut mahdollisuutta ottaa vastaan esimerkiksi puheenjohtajan aikaa vievää työtä.

— Aikaa saa kyllä luottamustehtäviin menemään niin paljon kuin haluaa. Itse näen, että pystyn hoitamaan tehtävän hyvin puolipäiväisenä.

Hämeenlinnassa puolipäiväinen hallituksen puheenjohtaja saa neljäsosan kaupunginjohtajan palkasta. Raution palkka on luottamustoimesta hieman yli 2 900 euroa kuukaudessa.

Kouvolassa on käsittelyssä parasta aikaa hallintosäännön päivitysluonnos. Esityksessä valtuuston ja hallituksen puheenjohtajilla olisi mahdollisuus siirtyä päätoimisiksi tai osa-aikaisiksi luottamushenkilöiksi.

Palkkiosäännöt on luonnoksessa määritelty vain osa-aikaiselle tehtävän hoidolle: palkka on maksimissaan 3 400 euroa kuukaudessa.

Kotkassa valtuuston ja hallituksen päätoimisen puheenjohtajan palkka on 4 500 euroa kuukaudessa. Puolipäiväisenä tehtävää hoitavan puheenjohtajan palkka on 2 250 euroa kuukaudessa.

Kouvolan kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina. Hallintosääntöluonnos jätettiin pöydälle tutustumista varten.

Esityslistan tekstissä todettiin, että kokouspalkkioiden ja puheenjohtajien palkkioiden tasoa arvioitaessa on vertailukohtana tarkoituksenmukaista käyttää keskenään samankokoisten kuntien palkkioita.

Tällä perusteella verrokeiksi valikoituivat Pori, Joensuu, Lappeenranta ja Hämeenlinna.

Viiden kaupungin joukossa kokouspalkkioiden kitsain maksaja on Lappeenranta: valtuuston ja hallituksen kokouksista maksetaan 100 euroa. Hämeenlinna on avokätisin 160 eurolla.

Valtuuston puheenjohtajan vuosipalkkioissa ääripäät ovat Lappeenrannan 3 480 euroa ja Porin 6 600 euroa. Hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkioissa ääripäissä ovat samat kaupungit: Lappeenranta 3 480 euroa ja Pori 9 600 euroa.

Jos puheenjohtajien tehtävistä tulee palkkatöitä, kaupunkien hallintosäännöt ovat tässä suhteessa varsin samanlaisia. Jos esimerkiksi hallituksen puheenjohtaja alkaa osa-aikaisena saada kuukausipalkkaa, menettää hän oikeutensa vuosipalkkioon ja erillispalkkioihin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet