Pakkanen ja tuuli ovat hyytävä yhdistelmä: Kymenlaaksoon on annettu pakkasvaroitus

Jos talvisäässä saa paikallisen paleltumavamman, voi sitä lämmitellä lämpimällä vedellä. Avotulta on syytä välttää, jotta paleltuman lisäksi ei saa myös palovammaa.

Harri Teitto

Ulkotöissä lämmin pukeutuminen on ehdottoman tärkeää.
Ulkotöissä lämmin pukeutuminen on ehdottoman tärkeää.

Pakkasen ja tuulen yhteisvaikutus tekevät tästä illasta ja lähipäivistä hyytävän kylmät. Jopa niin hyytävän, että Ilmatieteen laitos on antanut Kymenlaaksoon varoituksen purevasta pakkasesta.

Pakkasvaroituksia on kahdenlaisia. Kireän pakkasen lisäksi voidaan varoittaa purevasta pakkasesta, jolloin on kyse pakkasen ja tuulen yhteisvaikutuksesta.

Tänään yhdeksän aikaan illalla lämpötilan ennustetaan olevan Kouvolassa -13 astetta. Tiistaiaamuna kello 9 mittarin ennustetaan näyttävän -20 astetta. Kun yhtälöön lisätään navakka tuuli, tuntuu kuin pakkasta olisi -27 astetta.

Vielä keskiviikkoaamuksikin ennustetaan -21 astetta, joten hiihtolomalaisille kannattaa pukea erittäin lämpimät vaatteet tai keksiä mukavaa puuhaa sisätiloissa.

Äärilämpötiloihin liittyvien varoitusten avulla on tarkoitus ehkäistä kylmästä ja kuumasta aiheutuvia terveysongelmia. Varoitukset on suunnattu erityisesti riskiryhmille tai työnsä takia ulkona oleskeleville.

Kylmyys pahentaa monien oireita

Suomen Lääkäriseuran Duodecim-lehden mukaan ainakin 1,5 miljoonaa suomalaista potee kroonisia kylmälle altistumiseen liittyviä sairauksia.

Kylmyys voi pahentaa muun muassa verenpainetaudin ja sepelvaltimotaudin oireita. Se vaikeuttaa myös astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavien hengitysoireita sekä altistaa hengitystieinfektioille. Tiedetään myös, että oleskelu kylmässä ympäristössä vaikeuttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivien oireita.

Paleltumavammat uhkana

Suomen talvisissa olosuhteissa myös paleltumavammat ovat yleisiä. Duodecim-terveyskirjaston mukaan paleltuma-alueella on pistelyä, tunnottomuutta sekä värin muutoksia ja mahdollisesti rakkuloita.

Terveyskirjastosta löytyy ohjeet myös paleltumien hoitamiseen. Pelkkää paleltumaa hoidetaan lämmittämällä paleltunutta aluetta 37—40-asteisessa vedessä noin 20–30 minuutin ajan. Avotulta kannattaa lämmitellessä välttää. Paleltuma on yleensä ensin tunnoton, joten avotulen ääressä seurauksena voi paleltuman lisäksi olla palovamma. Hoito-ohjeissa korostetaan, ettei paleltuma-aluetta saa myöskään hieroa eikä hangata.

Kun paleltumaa lämmitetään, alueelle saattaa tulla sietämätön kipu. Sen hoitamiseksi voi ottaa kipulääkettä. Tupakointia ja alkoholin käyttöä tulee välttää, mutta lämmintä juotavaa suositellaan.

Jälkioireita saattaa jäädä

Pienet ja lievät paleltumat voidaan hoitaa omin päin. Potilas on kuitenkin syytä toimittaa hoitoon, jos tunto, lämpö ja ihonväri eivät ole palanneet tunnissa. Lääkärin luo kannattaa lähteä myös, jos iholle nousee rakkuloita.

Hoidosta huolimatta paleltumat saattavat aiheuttaa jälkioireiksi tuntohäiriöitä, nivelkipuja, liikahikoilua ja kylmänarkuutta.

Terveyskirjastossa korostetaan, ettei paleltumien ehkäisyksi kannata käyttää pakkasvoiteita. Ne saattavat jopa lisätä paleltumariskiä. Kylmässä tulee huolehtia riittävästä ja kosteutta eristävästä vaatetuksesta ja välttää nestehukkaa.

Hypotermiapotilas vietävä hoitoon

Jos kyse ei ole pelkästä paikallisesta paleltumasta, vaan hypotermiasta, täytyy potilas toimittaa hoitopaikkaan, jossa häntä voidaan lämmittää ja samalla valvoa sydämen toimintaa. Hoitoon mentäessä on syytä välttää potilaan tarpeetonta liikuttamista.

Luetuimmat