Järnefeltien luomutilalla luotetaan kierrätyslannoitteisiin

Katja Juurikko

Sampo Järnefelt kertoi Soil Food -yrityksen tuotteista maanviljelijöille torstai-iltana Myllykoskella.

Tähän asti maatalous on ollut merkittävä kasvihuonepäästöjen lähde.

Myllykoskelaiset Kaisa ja Sampo Järnefelt haluavat muutoksen asiaan. Myllykosken Rautakorvessa luomutilaa pyörittävä aviopari uskoo, että yksi ratkaisu on orgaanisissa kierrätysravinteissa ja maanparannustuotteissa.

— Maatalous voi olla tulevaisuudessa ilmastosodan sankari, kun on mahdollisuus sitoa hiiltä maaperään. Haasteena on muokata viljelyskäytäntöjä siten, että peltoihin sitoutuu enemmän hiiltä kuin niistä vapautuu. Samalla parannetaan peltojen sadontuottokykyä, Sampo Järnefelt sanoo.

Järnefeltit ottivat suvun 14. sukupolvena tilan vetovastuun vuonna 2010. Tilalla viljellään mallasohraa, kauraa, ruista, hernettä ja härkäpapua.

— Olin aiemmin töissä ProAgrialla kasvinviljelyasiantuntijana. Sitten tuli tilaisuus lähteä uuden yrityksen kelkkaan.

Uusi yritys on Soilfood, joka myy, välittää ja kehittää maatalouden sekä bioenergia- ja metsäteollisuuden sivuvirroista lannoite- ja maanparannustuotteita.

Soilfood fuusioitui tänä kesänä Tyynelän Maanparannus Oy:n ja Koneta Agriculturen kanssa.

Järnefelt sanoo, että hänellä on tilallaan kaksi tavoitetta.

— Ensimmäiseksi pyrin saamaan sopivasti ravinteita peltoon ja tätä kautta hyviä satoja. Toiseksi ja ehkä jopa tärkeämpänä pyrin saamaan pellot mahdollisimman hyvään kuntoon. Näin sadontuottopotentiaali on mahdollisimman hyvä usealle vuodelle eteenpäin.

Janne Rönkkö

Janne Rönkkö