Historiaa hymy huulessa: Kouvolassa autokuskeille annettiin tarkat ohjeet 1920-luvulla — Älä käänny taaksepäin irvistämään, kun ajat toisen ohi

Autoilijoille jaettiin käytännöllisiä neuvoja 1920-luvulla Kouvolassa

Kouvola-Seura

Autoilijoille annettiin lehdessä hyviä käytännön neuvoja. Autot olivat harvinaisia, kuten  nykyiseltä Manskilta asemalle päin 1930-luvulla otettu valokuvakin kertoo.
Autoilijoille annettiin lehdessä hyviä käytännön neuvoja. Autot olivat harvinaisia, kuten nykyiseltä Manskilta asemalle päin 1930-luvulla otettu valokuvakin kertoo.

Vuonna 1926 Kouvolassa oli 22 henkilöautoa ja 11 kuorma-autoa, mikä oli lähes tuplamäärä edellisen vuoden autokantaan verrattuna.

”Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, missä määrin autoliikenteen huimaava kasvu tulee jatkumaan”, puntaroi Kouvolan Sanomat.

Lehti katsoi autojen yleistyneen niin, että oli syytä antaa sekä niiden hoitoon että sen ajamiseen liittyviä neuvoja:

Älä pidä oikeata kättäsi vaakasuorassa, jos aiot kääntyä kadunkulmassa vasemmalle, sillä silloin voit joutua maksamaan koko joukon vahingonkorvauksia.

Älä aja vilkasliikenteiselle kadulle sivulta päin täyttä vauhtia.

Älä yritä ajaa kuraisella tiellä toisen vaunun ohitse, jos sinä ja matkustajasi olette jo kastuneet.

Älä unohda, että auto on kone, joka vaatii vissin määrän tarkkaavaisuutta ja huomattavan määrän voitelua. Varaosat maksavat enemmän kuin öljy.

Älä yritä lähteä vaunulla ajamaan, jos takapyörät ovat ilmassa väkiruuvin varassa. Se on turha vaiva.

Älä yritä ajaa kuraisella tiellä toisen vaunun ohitse, jos sinä ja matkustajasi olette jo kastuneet.

Älä käänny taaksepäin irvistämään, kun ajat toisen ohi. Toisen vaunun kuljettaja voi olla paljon taitavampi ajaja kuin sinä.

Edellisen Historia hymy huulessa -sarjan jutun voit lukea täältä.