Hukkaviljasta kaukolämpöä Korialle

Jussi Lopperi

Viljava Oy:n kiinteistöpäällikkö Timo Pihkala
 esitteli biolämpölaitoksen toimintaperiaatteita lauantaina Korialla.
Viljava Oy:n kiinteistöpäällikkö Timo Pihkala esitteli biolämpölaitoksen toimintaperiaatteita lauantaina Korialla.

Korialla kaukolämmön piirissä olevat kiinteistöt lämpiävät viljasta tehdyllä bioenergialla. Suomen Viljava Oy:n biolämpölaitos on ollut toiminnassa syksystä 2016 lähtien.

— Biolämpölaitos käyttää polttoaineena viljapölyä sekä rehuksi kelpaamatonta viljaa. Poltosta syntyvä tuhka puolestaan sopii hyvin pelloille, KSS Energia Oy:n viestintäpäällikkö Maria Käki kertoo.

Viljavarasto ja biolämpölaitos ovat Suomen Viljava Oy:n omistuksessa, mutta KSS Energia ylläpitää laitoksen toimintaa ja ostaa sieltä saatavan lämmön.

— Tällä hetkellä kaikki Korian kaukolämmön piirissä olevat kiinteistöt lämpenevät biolämpölaitoksen energialla. Suomen Viljava Oy käyttää loppukesästä parin kuukauden ajan laitoksen tuottamaa energiaa viljan kuivaamiseen.

Biolämpölaitos tuottaa energian myös asuntomessualueen kaukolämpöä käyttäville kiinteistöille. Korian laitos on Suomen Viljava Oy:n viidestä biolämpölaitoksesta suurin.

— Muut laitokset tuottavat lämpöä vain viljan kuivattamiseen. Laitokset ovat ekologisia, sillä viljapöly on nykyään hankala jäte, jota ei oteta enää edes monissa paikoissa vastaan, Suomen Viljava Oy:n Korian kiinteistöpäällikkö Timo Pihkala kertoo.

Niko Kaartinen