HS: Lääkintähelikopterien sijainti kuumentaa tunteita hallituspuolueissa — Keskustan Pakkanen kiistää, että olisi koplannut lääkärihelikopterin ja sote-uudistuksesta äänestämisen

Pakkasen mielestä Kouvolan alue ei ole saanut sote-neuvotteluissa ”oikein mitään merkittävää”.

Katja Juurikko

Jos Kaakkois-Suomi saa lääkärihelikopterin, sen sijoituspaikka on joko Utti tai Lappeenranta. Arkistokuvassa helikopteri on noutamassa potilasta hoitoon entiseltä Citymarketin pysäköintialueelta.
Jos Kaakkois-Suomi saa lääkärihelikopterin, sen sijoituspaikka on joko Utti tai Lappeenranta. Arkistokuvassa helikopteri on noutamassa potilasta hoitoon entiseltä Citymarketin pysäköintialueelta.

Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) kiistää, että olisi yhdistänyt lääkärihelikopterin sijoituspaikan ja oman äänestyskäyttäytymisensä sote-uudistuksesta päätettäessä.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että päätös lääkärihelikopterin sijoittamisesta kuumentaa tunteita hallituspuolueissa. HS:n tietojen mukaan erityisesti keskustan ryhmässä on uhattu äänestää sote-uudistusta vastaan, jos kopteri päätyy Lappeenrantaan.

— Kyllähän minä sellaisia kantoja olen kuullut, kun itse olen niitä esittänyt, Markku Pakkanen sanoi HS:n jutun mukaan.

Kouvolan Sanomille Pakkanen kertoo asian eri tavalla:

— Kiistän, että olisin koplannut sote-uudistuksesta äänestämisen ja helikopteripäätöksen, Pakkanen sanoo.

Hänen mukaansa HS:n uutisessa on ”yhdistelty sanomisia”. Pakkasen mukaan keskustan johdosta ei ole oltu häneen yhteydessä HS:n jutun jälkeen.

Hallitus päätti keväällä sijoittaa kaksi uutta lääkintäkopteria Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen. Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmä suositti elokuussa kopterien kotipaikoiksi Lappeenrantaa ja Seinäjokea Kouvolan ja Vaasan sijasta.

Kouvolan kaupunginhallitus vetosi syyskuun lopussa pääministeri Juha Sipilään (kesk.), perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikoon (kesk.), oikeusministeri Antti Häkkäseen (kok.) ja työministeri Jari Lindströmiin (sin.), jotta lääkärihelikopteri sijoitettaisiin Uttiin. Asia kuuluu Saarikon vastuualueelle.

”Toivon, että saadaan ennen kriisiä päätökseen”

Jussi Lopperi

Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen haluaa oman puolueensa ministerin Annika Saarikon päättävän  lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi Utin Lappeenrannan sijaan. Arkistokuva vuodelta 2015.
Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen haluaa oman puolueensa ministerin Annika Saarikon päättävän lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi Utin Lappeenrannan sijaan. Arkistokuva vuodelta 2015.

Lindström ei halunnut kommentoida asiaa julkisesti, mutta hänen tiedetään tukevan Kouvolaa kiistassa, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Pakkasen mukaan hän ja Lindström aikovat ”puristaa päätöksen ulos” asiasta ministeri Saarikolta.

— Toivon, että saadaan tämä ennen kriisiä päätökseen, Pakkanen sanoo.

— Mutta olemme Jarin kanssa olleet tosi tiukkoja tässä.

Lakimuutokset vieneet Kouvolasta leikkaukset ja erikoissairaanhoidon päivystyksen

Pakkasen mielestä Kouvolan on syytä vaatia kopteria Uttiin myös siksi, että alue ei ole saanut sote-neuvotteluissa ”oikein mitään merkittävää”.

Terveydenhuoltolain ja päivystysasetuksen muutokset siirsivät esimerkiksi leikkaustoiminnan ja erikoissairaanhoidon päivystyksen Pohjois-Kymen sairaalasta Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalaan tämän vuoden alussa.

Lisäksi vaativan erikoissairaanhoidon päivystys keskitetään Lappeenrantaan eikä Kymenlaakson keskussairaalaan.

Kouvolan kaupunki vetosi syyskuussa helikopterin puolesta

Koptereiden hankinnan taustalla on eduskunnan oikeusasiamiehen aiempi linjaus, jonka mukaan ensihoitopalvelut eivät tavoita Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen asukkaita yhtä hyvin kuin muualla. Oikeusasiamiehen mukaan tila on perustuslain turvaaman yhdenvertaisuuden vastainen.

Syynä on, että lääkärikopterit eivät pääse näille alueille yhtä nopeasti kuin muualla maassa. Hallituksen päätöksellä halutaan nostaa kopteripalvelun kattavuutta 85 prosenttiin väestöstä nykyisestä 76 prosentista.

Kouvolan kaupunki toteaa ministereille lähettämässään lausunnossa, että Utin sotilaslentoasemalle sijoitettu helikopteri tavoittaa suuremman asukasmäärän kuin Lappeenrantaan sijoitettu kopteri ja sen toimintasäde on laajempi. Utista 60 kilometrin toimintasäteellä kopteri tavoittaa noin 200 000 asukasta ja 80 kilometrin toimintasäteellä lähes 300 000 asukasta.

Jos kopteri sijoitetaan Lappeenrantaan, puolet sen toimintasäteestä olisi Venäjän puolella.

Pakkasen mukaan yhteys puolustusvoimiin parantaa kopterin toimintaedellytyksiä, ja se voisi toimia myös meripelastustehtävissä itäisellä Suomenlahdella.

Uutista päivitetty kello 18.10: Lisätty Markku Pakkasen Kouvolan Sanomille antamat kommentit.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut