Nyt on isoja harmaita liikkeellä – Lintulive seuraa massiivisien kurkiparvien muuttovalmisteluja

Jussi Murtosaari

Kurjet tanssin pyörteissä, koiras vasemmalla. Kurkien syysmuutto tapahtuu parin viikon sisällä.
Kurjet tanssin pyörteissä, koiras vasemmalla. Kurkien syysmuutto tapahtuu parin viikon sisällä.

Kurjet valmistelevat parhaillaan syysmuuttoa. Ne kerääntyvät valtaviksi parviksi eri puolille Suomea, mutta etenkin länsirannikolla. BirdLife on asentanut livekameran seuraamaan peltojen ja soiden majesteettien lähtöaikeita Vaasan Söderfjärdenille. Alue on Suomen tärkeimpiä muutonaikaisia levähdysalueita kurjille keväällä ja syksyllä. Paikalla on ollut tänä syksynä jopa yli 9 000 kurkea.

Kurjet saapuvat aamuisin ruokailemaan pellolle ja lentävät iltaisin yöpymään saaristoon. Eilen maanantaina laskettiin vielä noin 7 300 yöpymään lähtevää kurkea. Parin viikon sisällä ne lähtevät sopivan pohjoistuulen siivittämänä muuttomatkalle.

Söderfjärden on kuutisen kilometriä leveä, pyöreä peltoaukea, jonka arvellaan syntyneen yli 520 miljoonaa vuotta sitten meteoriittitörmäyksen seurauksena. Syksyisin paikalle kerääntyy kurkia elokuusta alkaen. Viime vuonna laskettiin parhaimmillaan yli 10 000 kurkea.

Kurkien lisäksi Söderfjärdenille kerääntyy muuttoaikoina muun muassa laulujoutsenia, hanhia, kyyhkyjä ja varpuslintuja. Pellolle on saapunut jo satoja joutsenia, ja lokakuun lopulla niiden määrä noussee viime vuosien tapaan yli tuhanteen. Joutsenet viipyvät paikalla jopa joulukuun alkuun saakka.

Livekuvaa välittävä kamera on sijoitettu Meteoriihen vierailukeskuksen lintutorniin. Kamera kääntyy automaattisesti ja näyttää peltoaukeaa eri puolilta.