Suomenhevonen oli sitkeä apu talvi- ja jatkosodassa — rodun monipuolisuutta esitellään juhlatapahtumassa Pioneeripuistossa

Krista Heikkilä

Suomenhevosen tulevaisuus näyttää valoisalta. Kuvassa Kuukson Josefina ja Kuukson Verafina.
Suomenhevosen tulevaisuus näyttää valoisalta. Kuvassa Kuukson Josefina ja Kuukson Verafina.

Suomenhevoset muistuttavat suomalaisia: ne ovat itsepäisiä, vaatimattomia ja selviytyvät karuissakin olosuhteissa. Näin sanoo tapahtumajohtaja, suomenhevosia kasvattava Jenni Suhonen.

— Suomenhevonen on pieni, vahva, sitkeä ja palveluhaluinen. Sillä oli tärkeä rooli Suomen itsenäisyyden puolustamisessa.

Kymijoen ratsastajat järjestää alueen muiden hevosalan toimijoiden kanssa sunnuntaina suomenhevostapahtuman juhlavuoden kunniaksi: Suomen 100-vuotisjuhlan lisäksi suomenhevosen kantakirjan perustamisesta tulee kuluneeksi 110 vuotta.

Lapsille keppihevoskisa

Tapahtuma rakennetaan Korian Pioneeripuistoon. Jo perinteeksi muodostuneen show-näyttelyn oheen tuodaan tänä vuonna oheisohjelmaa. Kävijät voivat muun muassa seurata lajinäytöksiä, jossa esitellään suomenhevosen monipuolisuutta.

Hevonen soveltuu niin raviurheiluun, metsä- ja peltotöihin, valjakkoajoon kuin koulu- ja esteratsastukseen.

— Hevosia tulee tapahtumaan kaikkiaan noin 40 aina maitovarsoista veteraani-ikäisiin hevosiin.

Seuran nuoret järjestävät lapsille keppihevosten estekilpailun. Hevosen voi joko lainata tai ostaa paikan päältä.

Lisäksi ohjemassa on hevostarvikkeiden kirpputori, poniajelua ja talutusratsastusta lapsille ja aikuisille. Tapahtuman juontaa Olga Temonen.

Puolet päivän tuotoista lahjoitetaan Hope Kouvolalle vähävaraisten perheiden tukemiseen.

Suomenhevosten määrä nousussa

Suomenhevonen on rotuna vanhempi kuin 110 vuotta. Käytännössä kantakirjan perustaminen tarkoittaa sitä, että suomenhevosta alettiin jalostaa omana rotunaan. Aiemmin siihen saatettiin risteyttää muita rotuja.

Talvi- ja jatkosodassa suomenhevoset muun muassa vetivät tykkejä ja kuljettivat muonaa sekä ampumatarvikkeita. Hevosalan osaamiskeskuksen Hippoliksen mukaan talvisodan päättyessä liki 72 000 suomenhevosta oli otettu virallista tietä palvelukseen. Reilut 7 200 suomenhevosta kuoli, katosi tai lopetettiin sodan aikana.

Suomenhevosliiton varapuheenjohtajan Tuula Pihkalan mukaan rotu oli aallonpohjassa vuonna 1987, jolloin Suomessa oli vain noin 14 000 suomenhevosta. Sen jälkeen määrä on jatkuvasti kasvanut.

— Suomessa on noin 200 000 hevosalan harrastajaa, ja harrastajien määrä on jatkuvasti nousussa.

Suomenhevostapahtuma 17.9. kello 10—15 Pioneeripuistossa Korialla. Vapaa pääsy.

Stina Kivinen

Anne Penttinen

Anne Penttinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.