Janne Lindberg: Kouvolan alueen seurojen välisessä yhteistyössä edelleen runsaasti kehittämistä

Katja Juurikko

Janne Lindberg oli kehittämässä kouvolalaisia nuoria jalkapalloilijoita seitsemän vuoden ajan. Muutaman viikon kuluttua hän muuttaa Vaasaan.
Janne Lindberg oli kehittämässä kouvolalaisia nuoria jalkapalloilijoita seitsemän vuoden ajan. Muutaman viikon kuluttua hän muuttaa Vaasaan.

Jalkapallovalmentaja Janne Lindberg istuu Kouvolan keskuskentän katsomossa ja huokaa syvään. Puhe on kuuden pohjoiskymenlaaksolaisen jalkapalloseuran yhteistyöstä.

— Näen siinä paljon hyviä asioita, mutta valitettavasti myös negatiivista. Toimintaa on kehitetty vuosien saatossa erittäin huonosti, Lindberg sanoo.

Tavoitteena on kuitenkin yhteistyö ja alueen pelaajien kehittäminen.

Lindberg kertoo istuneensa lukuisissa palavereissa, joissa seurojen välistä yhteistyötä ja pelaajapolkua on käsitelty.

— Keskustelemme kouvolalaisen jalkapalloilun kehittämisestä ja nyökytellään hyväksyvästi, mutta niitä sovittuja asioita ei sitten kuitenkaan lopulta tehdä. Tällainen on turhauttavaa.

Lindbergin mukaan alueen jalkapallokenttä on myös riitaisa.

— Tietyt ohjaajat tai valmentajat, tai miksi he nyt itseään kutsuvatkaan, puhuvat jatkuvasti pahalla suulla. He arvostelevat ja kritisoivat muita seuroja ja valmentajia. Se on todella ala-arvoista toimintaa. Tavoitteena on kuitenkin yhteistyö ja alueen pelaajien kehittäminen.

— En tiedä, miksi tällaista tapahtuu. Henkilökemiat, katkeruus, kateus..., Lindberg pyörittelee.

Lindberg kutsuu myyräntyötä tekeviä ihmisiä ressukoiksi.

— En voi käsittää heidän motivaatiotaan. Kyse on kuitenkin poikien ja tyttöjen kasvattamisesta kouvolalaisen jalkapalloilun hyväksi.

Lindbergin mukaan seurojen välinen yhteistyö on Pohjois-Kymenlaaksossa ensiarvoisen tärkeää.

— Toivottavasti täällä saadaan kaikki tekemään asioita yhteisen hyvän eteen. On se lippulaiva tulevaisuudessa ihan mikä seura tahansa.

”Alle 12-vuotiaita pitää käsitellä lapsina, eikä nuorina”

Lindbergin mukaan on valitettavaa, jos nuorimmissa ikäluokissa joukkueen menestyminen ajaa pelaajien henkilökohtaisen taidon kehittämisen edelle.

— Alle 12-vuotiaita pitää käsitellä lapsina, eikä nuorina. Joissakin tapauksissa edetään liian valmentaja- tai taustaryhmävetoisesti, eikä osata nähdä isoa kuvaa.

— Kaikista harrastajista ei ole huipulle. Heistä on silti pidettävä kiinni, jotta liikkumisen ilo säilyisi myöhemmille ikävuosille asti.

Lindberg korostaa myös junioripelaajien vanhempien roolia.

— Heidän tulee tukea omaa lastaan. Se ei haittaa yhtään, jos olet intohimoisesti mukana. Se on ok. Mutta se, kuinka tuot intohimosi esille, on merkittävää.

— Suurin osa vanhemmista tämän onneksi ymmärtää.

Susien nousu Ykköseen ei realismia

Janne Lindberg aloitti Susissa marraskuussa 2010. Tavoitteena oli tehdä pitkäjänteistä työtä pelaajakasvatuksessa. Seitsemän vuotta myöhemmin Susien edustusjoukkue pelaa Kakkosessa — omilla kasvateillaan.

— Nousu Ykköseen ei ole vielä realismia. Toki siitä voi haaveilla, Lindberg toteaa.

Sudet pelaa kuluvalla kaudella jalkapallon Kakkosessa noin 12 000 euron budjetilla. Se ei ole summana kaksinen, jos sitä vertaa esimerkiksi kotkalaisen KTP:n edustusjoukkueen pelaajabudjettiin.

— Siellä tavoitellaan nousua Ykköseen kymmenkertaisella budjetilla Susiin verrattuna, joten pelilliset erot pitääkin tuloksissa näkyä.

Janne Lindberg aloittaa VPS Junioreiden urheilujohtajana elokuun alussa vastuualueenaan koko seuran jalkapallotoiminnan kehittäminen. Sudet ja Kouvola jää siis muutaman viikon kuluttua taakse.

— Voin katsoa aamulla peiliin ja sanoa, että olen tehnyt työni niin hyvin kuin olen pystynyt, Lindberg toteaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.