Kouvolalainen pariskunta tuomittiin kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen useista rikoksista – Kaksikko pahoinpiteli uhria raa'asti, piti vankina ja vei rahat

Rikokset tapahtuivat Kouvolassa ja Voikkaalla. Syyttäjä vaati syytetyille vähintään neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Moises Garibay

Syyttäjä vaati syytetyille vähintään neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Käräjäoikeus tuomitsi molemmat kahdeksi vuodeksi vankilaan.
Syyttäjä vaati syytetyille vähintään neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Käräjäoikeus tuomitsi molemmat kahdeksi vuodeksi vankilaan.

Kouvolalainen mies ja nainen tuomittiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa kahden vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja pakottamisesta.

Rikokset tapahtuivat Kouvolassa ja Voikkaalla uudenvuodenaattona 2018 ja tammikuussa 2019. Uhrina oli vuonna 1991 syntynyt jyväskyläläinen mies.

Vuonna 1983 syntynyt mies ja vuonna 1995 syntynyt nainen pahoinpitelivät miestä raa'asti, pitivät häntä vankina yksityisasunnoissa ja siirsivät hänen tililtään rahaa ilman lupaa itselleen.

Syyttäjä vaati kummallekin syytetylle vähintään neljän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä ryöstöstä tai pakottamisesta.

Taustalla velkoja ja "vasikointia"

Tapahtumaketju alkoi Raahesta joulukuussa 2018.

Vuonna 1991 syntynyt mies lähti vapaaehtoisesti kouvolalaispariskunnan mukana Kouvolaan muuttoavuksi. Hänen mukaansa muuttoavulla oli tarkoitus korvata vanha "vasikointijuttu". Naisen mukaan jyväskyläläismies oli velkaa hänelle 10 000–15 000 euroa huumeista, vuokrista ja vasikoinnista.

Uhrin mukaan hän oli seurustellut naisen kanssa muutama vuosi sitten jonkin aikaa. Miestä hän ei tuntenut ennalta.

Miestä puukotettiin voikkaalaisessa asunnossa

Törkeä pahoinpitely ja vapaudenriisto tapahtuivat pääosin yksityisasunnoissa Kouvolassa ja Voikkaalla.

Uhri oli mennyt uudenvuodenaattona 2018 miehen ja naisen kanssa voikkaalaiseen asuntoon, jossa nainen oli lyönyt häntä keittiöveitsellä pakaraan. Syyttäjän mukaan nainen oli sittemmin pahoinpidellyt uhria muun muassa lyömällä tätä vasaralla ja muilla esineillä ympäri vartaloa, ampumalla tätä nitojalla ja iskemällä kynän uhrin korvan sisään. Mies puolestaan oli kuristanut uhria, lyönyt tätä ruuvimeisselillä, ruiskuttanut tämän niskaan kiehuvaa vettä ja puristanut pihdeillä tämän korvaa. Pahoinpitelyssä oli käytetty myös pesäpallomailaa.

Mies oli myös kuljetettu autolla Voikkaan läheisyydessä olevan metsätien päähän, missä häntä oli pahoinpidelty.

Uhri sai pahoinpitelyistä muun muassa pistohaavan, ruhjeita ja mustelmia.

Käräjäoikeuden mukaan kaksikko oli pahoinpidellyt uhria syytteen mukaisesti. Oikeus katsoi myös, että väkivalta oli ollut pitkäkestoista ja raakaa, ja sen tarkoituksena oli tuottaa uhrille erityistä kärsimystä.

Käräjäoikeuden mukaan vapaudenriisto ei ollut törkeä

Uhrin kertoman mukaan kaksikko oli myös pitänyt häntä vankina noin kuukauden ajan. Hän oli ollut välillä asunnossa sidottuna nippusiteillä. Hän ei uskaltanut paeta, koska tekijät olivat uhanneet häntä väkivallalla ja tappamisella. Miehen mukaan kaksikko oli myös uhannut vahingoittaa hänen lastaan, jos hän karkaa.

Omien sanojensa mukaan hän pääsi pakenemaan Kouvolassa sijainneesta asunnosta vasta 27. tammikuuta, kun nainen nukkui ja mies oli sammuneena wc:ssä. Hän juoksi asunnosta paikalliselle R-kioskille ja pyysi myyjää soittamaan apua. Naisen mukaan mies oli asunnossa vapaaehtoisesti ja vapaa lähtemään milloin tahansa.

Naisen mukaan kolmikko käytti huumeita päivittäin. Uhrin mukaan hän ei käyttänyt päihteitä enää uudenvuodenaaton jälkeen.

Käräjäoikeus ei katsonut vapaudenriistoa törkeäksi. Se piti epäuskottavana jyväskyläläismiehen kertomusta siitä, ettei hän olisi voinut paeta aiemmin. Hän oli liikkunut miehen ja naisen kanssa asunnon ulkopuolella, muun muassa kaupoissa.

Nainen myönsi pahoinpitelyn osittain

Uhrin mukaan syytetyt olivat pakottaneet hänet luovuttamaan heille puhelimensa ja verkkopankkitunnuksensa. Tilitiedoista kävi selville, että jyväskyläläismiehen tililtä oli siirretty rahaa kaksikon tileille. Anastettu rahasumma oli reilut 3 700 euroa.

Lisäksi syytetyt olivat pakottaneet uhrin pyytämään isoisältään kaksi sataa euroa ja ottaneet rahat itselleen.

Naisen mukaan uhri maksoi vapaaehtoisesti vanhoja velkojaan. Käräjäoikeus ei uskonut naisen kertomusta. Myös naisen ilmoittama jopa 15 000 euron velka oli oikeuden mukaan epäuskottava.

Mies kiisti syytteet. Nainen kiisti syytteet törkeästä ryöstöstä tai pakottamisesta sekä törkeästä vapaudenriistosta. Hän myönsi syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn tietyiltä osin, muun muassa lyömällä uhria veitsellä ja potkimalla tätä.

Reilun 10 000 euron korvaukset

Kaksikko tuomittiin myös pienemmistä rikoksista. Tuomiot sisältyvät kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuomittujen tulee maksaa uhrille yhteensä reilut 10 000 euroa muun muassa kivusta, särystä, henkisestä kärsimyksestä ja anastetuista rahoista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Uusimmat uutiset