Pakkanen vaatii tiukennuksia täydennyspalvelukseen

Katja Juurikko

Markku Pakkanen.

Kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) haluaa muuttaa täydennyspalveluksen käytäntöjä ja pidentää sen kestoa.

Täydennyspalvelus on siviilipalvelukseen kuuluva palvelus, jonka asevelvollisuuden suorittanut voi suorittaa kertausharjoitusten sijaan. Palveluksen suoritettuaan asevelvollisuusrekisterissä oleva henkilö poistuu reservistä ja hänet vapautetaan armeijan palveluksesta sekä rauhan että kriisin ajaksi.

Pakkanen otti asian esiin Porvoon reserviläiset ry:n 60-vuotisjuhlassa pitämässään puheessa. Eduskuntakäsittelyssä oleva asevelvollisuuslain muutos mahdollistaa entistä nopeammalla aikataululla toteutettavat kertausharjoitukset. Pakkanen arvelee tämän lisäävän täydennyspalvelukseen hakeutuvien reserviläisten määrää.

— Vaikka näihin hakeutumista ei sinänsä rajoitettaisi, olisi loogista ainakin siirtyä käytäntöön, jossa täydennyspalvelukseen hakeva reserviläinen ei voisi siirtyä sinne heti, vaan esimerkiksi yhden vuoden päästä. Tällöin kertausharjoituskutsun postilaatikosta tipahtamisen jälkeen hetken mielijohteesta tehdyt päätökset hakeutua täydennyspalvelukseen jäisivät varmasti vähemmälle.

Noin tuhat reserviläistä hakeutui viime vuonna täydennyspalvelukseen, jonka maksimikesto on 40 vuorokautta. Pakkanen kaksinkertaistaisi sen 80 vuorokauteen, koska käsittelyssä olevassa laissa tuplataan kertausharjoitusvuorokaudet.

Käytännössä täydennyspalvelus kestää vain viisi vuorokautta.

— Se on aika vähän, jos sitä vertaa nyt säädettävään kertausharjoitusvelvoitteen määrään, joka on miehistöllä 80, aliupseereilla 150 ja upseereilla peräti 200 vuorokautta. Voi perustellusti kysyä, miksi suosimme sitä miesryhmää, joka ei halua osallistua Suomen puolustamiseen? Pakkanen sanoi.

Pakkanen viittasi puheessaan myös perjantaina julkaistuun Nato-selvitykseen. Hänen mukaansa se tukee Suomen perinteistä linjaa, joka nojaa sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja itsenäiseen puolustukseen sekä syvenevään yhteistyöhön Ruotsin kanssa.

Kimmo Puhakka

Kimmo Puhakka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet