Valkealalaiset tytöt pelastivat pikkupojan hukkumiselta

Moises Garibay

Kamilla Kinnunen, Sinea Konster ja Siiri Sundström hyppäsivät rohkeasti veteen, kun pieni poika oli hukkumassa.
Kamilla Kinnunen, Sinea Konster ja Siiri Sundström hyppäsivät rohkeasti veteen, kun pieni poika oli hukkumassa.

Valkealalainen tyttökolmikko pelasti tiistaina alle kouluikäisen pojan hengen kirkonkylän uimapaikalla, Lappalanjärven rannassa.

Kamilla Kinnunen, 11, Sinea Konster, 12, ja Siiri Sundström, 11, olivat ottamassa aurinkoa laiturilla, kun he alkoivat kuulla vedestä huutoa.

— Viereisen venelaiturin lähellä oli pieniä lapsia uimassa. He alkoivat ensin meluta jotakin. Sitten yhden lapsen isä juoksi meitä kohti ja huusi, että voitteko auttaa, Kinnunen sanoo.

Alle kouluikäinen poika oli jäänyt muista jälkeen ja alkanut vajota pinnan alle. Tytöt ampaisivat heti juoksuun ja hyppäsivät pää edellä veteen.

Kinnunen meinasi ponnistaa silmälasit nenällä mutta tajusi viime hetkellä ottaa ne pois.

— Uimme ihan täysillä. Pojan päälaki pilkotti vielä ihan pikkuisen pinnalla, mutta hän ei enää yrittänyt uida, Sundström sanoo.

Konster kauhoi ensimmäisenä paikalle ja sai harottua uppoavaa poikaa kädestä kiinni.

— Olin jo tosi väsynyt ja vähän pelkäsin syvää vettä, mutta onneksi ehdittiin ajoissa, hän sanoo.

Kolmikko alkoi kannatella poikaa kohti rantaa. Tyttöjen mukaan ensin hänen silmänsä olivat kiinni, mutta hetken päästä poika alkoi hengittää kiivaasti ja räpytellä luomiaan.

— Emme tienneet, miten pelastettavaa kannattaa kuljettaa. Kannattelimme häntä selällään, koska se tuntui luontevimmalta, Kinnunen sanoo.

Poika ei heti tajunnut, mitä oli tapahtunut. Pelästyksen aiheuttamassa sokkitilassa tämä tarrasi ensin Kinnusta hiuksista.

Sundström arvelee, että pienemmät lapset tuskin olisivat saaneet poikaa omin voimin rantaan. Tyttöjä apuun pyytänyt aikuinen oli puolestaan loukannut jalkaansa.

Rannalla poika yski ja alkoi virota. Tyttöjen mukaan hänet kuljetettiin henkilöautolla Pohjois-Kymen sairaalaan ja sieltä ambulanssilla Kymenlaakson keskussairaalaan Koksiin.

Poika selvisi säikähdyksellä, sillä hänen kuntonsa todettiin hyväksi. Keuhkokuvissa ja verikokeissa ei näkynyt mitään hälyttävää.

Koksista vahvistetaan, että tällainen läheltä piti -tilanne on käynyt. Tarkemmin sairaala ei yksittäisen potilaan hoitoa kommentoi.

— Poika ja hänen äitinsä toivat meille suklaata ja kukkakimput. Vielä illallakin tuli mieleen, miten pienestä tilanne oli kiinni. Onneksi kävi näin, Konster sanoo.

Aapo Mentula

Aapo Mentula