Kyläpesis-hanketta vetävä Kouvolan Pallonlyöjät haluaa saada lapset liikkumaan myös vapaa-ajalla — hanke sai suuren suosion esimerkiksi Jaalassa

Jussi Lopperi

Veera Mäntynen (vasemmalla) otti viimeisestä Kyläpesiksestä kaiken riemun irti.
Veera Mäntynen (vasemmalla) otti viimeisestä Kyläpesiksestä kaiken riemun irti.

Iloisia ilmeitä, pieniä räpylöitä ja paljon naurua. Niistä oli Jaalan kesän viimeinen Kyläpesis tehty. Pieni tihkusade ei näyttänyt haittaavan lapsia, sillä 5—12-vuotiailla riitti intoa.

— Tämä ei ole ollenkaan vakavaa. Siksi tästä onkin tykätty, kaksosten äiti Hanna Mäntynen kehuu.

Haluamme auttaa lapsia löytämään liikunnan riemun.

Kyläpesikseen osallistui tänä vuonna noin 150 lasta, ja pienimmät pesisintoilijat olivat mailan kanssa miltei samanmittaisia.

Jaalassa projekti sai lämpimän vastaanoton, sillä pelien ollessa pyöräilymatkan päässä, kynnys lähteä mukaan oli mitä matalin.

— Melkein aina täytyy lähteä Kouvolaan, mutta nyt pelit olivat lähellä. Koska tämä on vieläpä ilmainen, ketään ei karsita.

Mäntysen mielestä on tärkeää, että lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan eri lajeja ennen kuin päättävät seuraan liittymisestä tai lajivalinnasta.

— Lasten kanssa on vaikeaa päättää, mitä he haluaisivat harrastaa, sillä he eivät tiedä sitä itsekään etukäteen.

EU-rahoitteinen kolmevuotinen hanke

Jussi Lopperi

5-vuotias Iida Toivonen huijasi ulkokenttää pystärillään.
5-vuotias Iida Toivonen huijasi ulkokenttää pystärillään.

Kyläpesis on KPL:n kolmivuotinen hanke, joka sai myös EU-rahoitusta. KPL:n junioripäällikkö Harri Liekolan mukaan seuran ideana oli viedä pesäpalloa lajin juurille eli kyliin.

Hanke toi jo viime vuonna uusia harrastajia sekä KPL:ään että Puhtiin, mutta projektin päätavoite on muualla.

— Haluamme auttaa lapsia löytämään liikunnan riemun, ja pesäpallo on siinä yksi hyvä väline. On tärkeää, että lapset liikkuvat vapaa-ajalla.

— Tämä on matalan kynnyksen lähipaikkaliikuntaa. Moni tulee Kyläpesikseen pyörällä tai kävellen. On harvinaista, että kodin lähellä pääsee liikkumaan ohjatusti.

Jussi Lopperi

Palloa kiinni ottava Tuukka Toivonen kertoi seuravaansa pesäpalloa ahkerasti.
Palloa kiinni ottava Tuukka Toivonen kertoi seuravaansa pesäpalloa ahkerasti.

Liekola nostaa esille myös Kyläpesiksen vetäjinä toimineet KPL:n ja Puhdin juniorit, jotka ovat vastanneet pitkälti koko hankkeen pyörittämisestä.

— On hienoa nähdä paljon nuoria ja innostuneita vetäjiä. He ovat pyörittäneet toimintaa, mikä on tärkeä asia. Tästä saa hyvää ohjaamiskokemusta.

Toimintaa aiotaan laajentaa entisestään

Pesäpalloharjoitusten vetäminen maistuu myös ohjaajille, sillä hanke antaa hyvän mahdollisuuden tehdä töitä omien pelien ohella.

— Onhan tämä hyvää vaihtelua omalle pelaamiselle. On hauskaa olla lasten kanssa, kun näkee kuinka innoissaan he ovat, yksi ohjaajista, A-poikien Itä—Länteen valittu, Jere Paananen kertoo.

Kyläpesisläisten opettaminen lähti heittojen, kiinniottamisen ja lyöntien harjoittelusta. Kaksostytöt Veera ja Krista Mäntynen innostuivat eniten pesäpalloa muistuttavasta nelimaalista.

— Olen juossut, lyönyt, pelannut nelimaalia. Parasta on ollut nelimaali, viisivuotias Veera Mäntynen tuumi.

Paanasen mukaan viikkojen jälkeen kansallispeli on vienyt monen lapsen sydämen.

— Vanhemmat ovat olleet iloisia ja moni on tullut sanomaan, että lapset ovat innostuneet lajista. On ostettu räpylöitä ja muita välineitä.

Kyläpesis jatkuu Kouvolan alueella myös ensi vuonna. Toimintaa aiotaan laajentaa entisestään.

— Olemme pohtineet, miten toimintaa voisi laajentaa koko kesäksi: Esimerkki voisi olla pesiskerho Kuusankoskella tai Kouvolassa. Myös Kyläpesiksen tuomisesta Sippolaan ja Kaipiaisten alueelle on puhuttu, siellä on kuitenkin paljon lapsia, Liekola suunnittelee.

Kyläpesis

Kolmivuotinen hanke.

5—12-vuotiaille lapsille.

Kuusi viikkoa touko–kesäkuussa.

Saa rahoitusta EU:lta.

Harjoitukset ovat ilmaisia, eikä omia välineitä tarvitse olla.

Kerran viikossa Elimäellä, Jaalassa, Valkealassa, Korialla, Kausalassa ja Inkeroisissa.

Ohjaajina KPL:n ja Puhdin omat juniorit.

Jatkuu vielä ensi vuonna.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.