Kouvolan tuore ankkuripoliisi auttaa nuoria elämän ongelmakohdissa

Vanhempi konstaapeli Janne Kyrönviita puuttuu viranomaisyhteistyön avulla nuorten ongelmiin ja pyrkii ennaltaehkäisemään niitä.

Lukas Pearsall

Vanhempi konstaapeli Janne Kyrönviita on toiminut ankkuripoliisina loppuvuodesta 2017 lähtien.
Vanhempi konstaapeli Janne Kyrönviita on toiminut ankkuripoliisina loppuvuodesta 2017 lähtien.

Myllykosken kirjaston nuorten omatoimikirjastossa on kärsitty kuluvan syksyn aikana järjestyshäiriöistä. Maanantai-iltana asiaa saapui paikalle perkaamaan Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen tuore ankkuripoliisi, vanhempi konstaapeli Janne Kyrönviita.

Kyrönviita kuuluu Kaakkois-Suomen ankkuriryhmään, johon kuuluvat muun muassa Kouvolan kohdennettu nuorisotyö Motiimi, lastensuojelu ja A-klinikka.

— Avainsanana tässä on viranomaisyhteistyö. Vastaavia ankkuritiimejä on Suomessa jo muilla poliisilaitoksilla, Kyrönviita kertoo.

Ankkuritiimien tarkoituksena on puuttua alaikäisten nuorten rikolliseen käyttäytymiseen ja ennaltaehkäistä sitä. Lisäksi ankkuritiimi auttaa nuoria päihdeongelmissa, hankalissa kiusaamistilanteissa, vaikeissa elämäntilanteissa sekä ohjaa heitä avun piiriin. Lisäksi ankkuripoliisi toimii maahanmuuttajien parissa sekä tarkkailee ääri-ilmiöitä.

Ankkuripoliisin ja nuorisotyöntekijän työssä yhtäläisyyksiä

Kyrönviidan mukaan Kouvolassa ei ole ääri-ilmiöitä.

— Toimeeni kuuluu puuttua asioihin paikallisella tasolla. Yksi esimerkki oli Kuusankosken kauppakeskus Kuusantorin järjestyshäiriöt. Puutuimme niihin ja saimme häiriökäyttäytymisen vähenemään.

Samaa Kyrönviita toivoo nyt Myllykosken omatoimikirjaston tapauksessa. Hänellä on luottoa nuoriin.

— Yleensä nuoret kyllä kuuntelevat. He ovat fiksua väkeä ja ymmärtävät, kun asiasta sanotaan.

Kyrönviita nimitettiin loppuvuodesta ankkuripoliisiksi. Virkaan hän haki kohdattuaan paljon nuoria järjestyspoliisin työssä. Tällä hetkellä Kyrönviita on Kaakkois-Suomen ainoa ankkuripoliisi, joten pyyntöjä eri tapahtumiin tulee laajalta alueelta.

— Tarpeen vaatiessa muilla poliisilaitoksella on ennaltaehkäisevään työhön paneutuneita poliiseja, joita voidaan käyttää näissä tapauksissa.

Työssään Kyrönviita on ehtinyt kiertää nuorisotaloja ja kouluja yksin sekä yhdessä muiden ankkuritiimiläisten kanssa. Kyrönviidan mukaan ankkuripoliisin tehtävässä onkin joitain yhtäläisyyksiä nuoriso-ohjaajan työhön.

Kyrönviidan työhön kuuluu sosiaalisessa mediassa toimiminen. Kyrönviita on läsnä Facebookissa ja Instagramissa. Hän luonnehtii somea nuorisolle luonnolliseksi tavaksi ottaa poliisiin yhteyttä.

Nettipoliisi hän ei kuitenkaan ole.

— Kouvolassa toimii jo nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarkko Tommila. Teen Tommilan kanssa paljon yhteistyötä. En ole sosiaalisessa mediassa tavoitettavissa kellon ympäri.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset